Înapoi
Acasă
Biblia

Biblia este adevărul

Biblia nu se poate asemui cu nici o carte care a fost scrisă vreodată. Afirmațiile Bibliei sunt deosebite de ale oricărei alte cărți și de fapt, ea nu este o carte omenească! Dumnezeu a spus despre Cuvântul Său că este viu. De aceea, până ce nu vă veți lua un angajament neclintit față de adevăr, Biblia nu vă va schimba viața, iar cuvintele ei vor rămâne înecate într-o mare de alte cuvinte, a altor cărți ce le-ați citit!

Știm că multe forme ale gândirii orientale folosesc și ele Scriptura. Dar o folosesc pentru a pune stăpânire pe sufletele oamenilor și de aceea puterea Bibliei, nu o puteți ignora. Dumnezeu a pus viață în Cuvântul Său, viață care este astăzi exploatată de toate cultele și religiile lumii, furând bucățele din ea și folosindu-le în interesul lor. Acestea se folosesc de adevărul conținut în ele pentru a încerca să justifice minciunile pe care le spun. Simplul fapt că porțiuni scoase din contextul lor sunt îndeajuns de puternice ca să atragă inimile oamenilor, ar trebui să vă dea de gândit ce ar putea face întregul Cuvânt folosit sub inspirația Duhului Sfânt!

Câteva din creditele ei

Vă oferim aici câteva dovezi care vor fi prețioase pentru cel dispus să fie sincer. Dar vă dezamăgim pe aceia care credeați că pentru a accepta aceste dovezi va trebui să renunțați la intelectul d-voastră. Oricum, dacă nu vreți să le cântăriți folosindu-vă mintea, atunci nimic nu vă va convinge. Mark Twain a spus că, "nu lucrurile din Biblie pe care nu le înțeleg mă deranjează, ci acelea pe care le înțeleg și nu le fac!" Aceasta deducție precisă dezvăluie adevăratul motiv pentru care mulți oameni se tem să studieze Scripturile. Se tem că s-ar putea întâlni cu Autorul lor, Aceasta să le ceară ceva, și știu că nu sunt pregătiți să o facă...

Deci, care sunt creditele acestei cărți? Eu v-aș propune următoarea ilustrație. Să zicem că, "tocmai am scris o carte care este Cuvântul lui Dumnezeu. O carte extraordinară...mi-a trebuit un an întreg ca să o scriu!". În cazul acesta d-voastră ați avea tot dreptul să-mi spuneți, "Dovedește-o!!"

În diversele religii ale lumii există alte 30 sau 40 de cărți, fiecare din acestea pretinzând a fi o revelație superioară. Isus însă a spus că, "cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" [Mat.24:35].

Biblia nu încearcă să-și apere inspirația ei. Și nici nu are nevoie s-o facă. Nu veți găsi nici un verset care să spună, "într-adevăr, cartea aceasta este adevărată, așa că ați face bine să o credeți!!" În schimb, în cazul Bibliei notăm un fapt interesant: cartea Genezei începe cu cuvintele, "Dumnezeu a zis", cuvinte care apar de nouă ori numai în primul capitol. Afirmația, "Așa vorbește Domnul", apare de 23 de ori în cartea Vechiului Testament, Maleahi. Astfel aveți, "Dumnezeu zice (vorbește)" de la Geneza la Maleahi. "Domnul a vorbit", apare de 560 de ori în primele cinci cărți ale Bibliei și de cel puțin 3800 de ori în întreg Vechiul Testament!

Isaia afirmă de cel puțin 40 de ori că mesajul său a venit direct de la Domnul. Ezechiel, face acest lucru de 60 de ori, iar Ieremia de 100 de ori! Pe deasupra, Domnul Isus Hristos a citat de cel puțin de 24 de ori diferite cărți ale Vechiului Testament și, doar a citat.

Pe la mijlocul secolului al 18-lea, Voltaire, unul dintre cei mai influenți scriitori ai vremii sale a luat în mână o copie a Bibliei și a afirmat că la o sută (100) de ani după el, Creștinismul va dispărea complet și va deveni istorie. Ceea ce este amuzant cu privire la afirmația lui este faptul că la numai 50 de ani după moartea sa Societatea Biblică Geneva a folosit casa și presa lui tipografică pentru a tipări și distribui teancuri de Biblii! Ba mai mult, și-au mutat birourile Societății în casa lui particulară! Dumnezeu are un incredibil simț al umorului!

Puteati dumneavoastră scrie biblia?

Închipuieste-ti că trebuie să scrii o carte și iată modul în care trebuie să o faci: pentru început, găsește 40 de scriitori diferiți, complet diferiți. Caută printre ei câțiva cu o înaltă educație, chiar niște doctori și după aceea, alege-ți și niște fermieri. Mergi și racolează un tip de la vreo fermă din împrejurimi și spune-i, "Hei, vreau să mă ajuți la scrierea unei cărți!!" După aceea, caută și niște pescari. Mergi la un doc al San Francisco-ului și adresează-le celor de acolo, aceeași invitație: "Hei! Ascultă-mă! Ajută-mă să scriu o carte!". Ei îți vor răspunde, "desigur, nici o problemă... te vom ajuta!". După ce i-ai găsit pe toți acești oameni diferiți, pune-i să scrie despre următoarele subiecte: religie, poezie, norme etice, știință, filozofie, și despre creația universului și destinul lui, iar după aceea cere-le să mai adauge câteva lucruri care cred ei, vor clarifica totul.

În continuare, va trebui să strângeți toate aceste informații, dar apropo...am uitat să vă spun că trebuie să-i despărțiți pe toți acești oameni astfel încât ei să nu poată comunica prin telefon sau alt mijloc de comunicare și dacă este nevoie, numai prin cuvânt vorbit transmis (de la om la om) de-a lungul anilor. Desigur, ei trebuie să înfrunte veșnica problemă... timpul. Colectați acest material în decursul a peste o mie cinci sute de ani [1.500], apoi strângeți tot ce aveți sub forma unei singure cărți. Cu ce v-ați alege? Dați-mi voie să vă spun eu! Vă veți alege cu cel mai pestriț amestec de literatură pe care l-ați văzut vreodată în viață, demonstrând din plin contradicțiile existente între niște oameni! V-aș sugera doar să luați un manual de biologie de acum 60 de ani și să-l comparați cu unul folosit astăzi. Vedeți ce diferență pe o perioadă de numai 60 de ani?

Citind însă și studiind Biblia veți descoperi că în privința ei lucrurile nu stau deloc așa. Cu cât citiți mai mult această carte cu atât mai mult veți vedea incredibila ei unitate, fiindcă cu cât pătrundeți mai în profunzimea ei cu atât mai detailată și mai exactă veți vedea că ea este, descoperind cu surprindere, că nu 40 de oameni au scris-o ci, 0 Singură Persoană. Unitatea ei și bogăția ei de detalii în loc să vă indice 40 de scriitori diferiți, vă va indica doar o singură Persoană ca fiind Autorul ei.

Biblia: Manualul d-voastră de stiintă

Biblia este de asemenea o carte exactă și din punct de vedere științific. De ce se poate spune acest lucru? Fiindcă Dumnezeul Bibliei este Dumnezeul care a creat întreg universul. Știința adevărată și cu Scriptura vor fi întotdeauna de acord, amândouă având același Autor! Nici o afirmație a Bibliei nu este incorectă din punct de vedere științific. Știința acestui secol poate doar să constate fenomenele petrecute și poate oferi răspunsul la "cum" (s-au petrecut), să sondeze "de ce-urile", dar nu ne poate răspunde la "de unde venim" și nici nu ne dezvăluie motivul pentru care universul există. Nu poate, de asemenea, spune cine sunteți și de ce vă aflați aici. Poate totuși să ne spună ce anume suntem capabili să facem dar nu și ceea ce se cuvine să facem.

Pe vremea când a fost scrisă Biblia, oamenii credeau că pământul era plat și că era purtat de trei elefanți mari. Dacă cineva ar fi întrebat, "pe ce stă această lume?", i s-ar ar fi răspuns, "pe trei elefanți!". Atunci dacă cineva se aventura să întrebe mai mult, "și pe ce stau elefanții ăștia??", i s-ar fi răspuns, "pe o broască țestoasă mare!?". Aceasta era mai demult știința!

Acum, ascultați ceea ce Dumnezeu a spus. Vă atrag atenția că cele ce urmează nu au fost scrise în ultima sută de ani, nici măcar în ultima mie de ani, ci aceste afirmații provin de acum mai mult de 2.500 de ani:

"Nu știți? N-ați auzit? Nu vi s-a făcut cunoscut de la început? Nu v-ați gândit niciodată la întemeierea pământului? El sade deasupra cercului pământului..." [Isaia 40:21-22].

Cuvântul de aici, "cerc" este în ebraică cuvântul "sferă". Pe vremea când știința era mai mult o superstiție, o carte veche acum de aproximativ 2.500 de ani, sulul profetului Isaia, ne demonstrează că se putea cunoaște că pământul era rotund! Dar nu au crezut că Biblia este adevărul și mai târziu au ars pe rug pe cei ce au crezut că Pământul este rotund! Tot în Biblie găsiți că, "El întinde miazănoaptea asupra golului și spânzură pământul pe nimic" sau, "El întinde nordul deasupra spațiului gol (neantului) și suspendă pământul pe nimic" (tradus după versiunea engleză) [Iov 26:7], afirmație surprinzător de exactă pentru vechimea ei. Deci, prin revelație Biblia ne spune odată că pământul este rotund apoi că este suspendat în spațiu. Ei bine, se pare că e cam mult de lucru pentru bieții elefanți!

În Scriptură mai există multe alte uluitoare dovezi științifice care au fost făcut cunoscute omului cu multe secole înainte ca ele să devină parte a "cunoașterii" umane. Lucrurile stau așa pentru că nu au crezut că Biblia este adevărul.

Argumentul care se va topi

"Ziua Domnului însă va veni ca un hoț. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cerești se vor topi cu mare căldură, și pământul, cu tot ce este pe el, va arde" [vers. Cornilescu] [2 Petru 3:10]. Cu aproape un secol în urmă acest verset era folosit pentru a dovedi că Biblia nu putea să fie inspirată de Dumnezeu fiindcă, se spunea, "cum se poate să fie un foc atât de mare încât să ardă întreaga lume? Ce pescar prostuț! Cum a putut să spună așa ceva?" Dar au trebuit să treacă alte două generații pentru ca știința să descopere și să ajungă din urmă ceea ce Dumnezeu a vorbit prin Petru, și anume că, o reacție atomică poate efectiv să topească și să dezintegreze elementele care stau la baza materiei Universului. Dumnezeu, profețea cum lumea va sfârși. Cu două versete mai încolo găsim următoarele cuvinte: "...cerurile aprinse vor pieri, și trupurile cerești se vor topi de căldura focului" sau, "cerurile vor fi distruse prin ardere, iar elementele se vor topi de o mare căldură"! [v.12] Știți ce înseamnă cuvântul "distruse" sau "pieri" [după versiunea Cornilescu]? El este un cuvânt grecesc care înseamnă literar, a desface. Aceasta este o lege a fizicii atomice afirmată de un pescar!! Petru sugera fuziunea nucleară.

Atunci, atât acest exemplu cât și multe altele ne demonstrează cum Domnul Dumnezeu a ascuns în Cuvântul Său, o nemăsurată și neasemuită cunoștință și înțelepciune. Dar oamenii nu cred că Biblia este adevărul și nu au putut să cunoască adevărata știință. "Frica Domnului este începutul științei; dar nebunii nesocotesc înțelepciunea și învățătura" (Prov.1:7)

O multime de coincidente?

Dacă este un singur lucru pe care Biblia îndrăznește să-l facă, așa cum nici o altă carte din lume nu o face, acela este de a prezice cu exactitate viitorul. Dumnezeu poate aranja situațiile și împrejurările istorice pentru a-și pune în aplicare planuri avute înainte de întemeierea lumii. Conturul multora dintre aceste planuri este revelat în Biblie.

Există în Scriptură aproximativ 3.856 de versete care în mod direct sau indirect se referă la profeție. Aproape unul din șase vorbește de evenimente viitoare! Invitația pe care Dumnezeu o adresează lumii este, "dovediți-Mă acum - Eu sunt Domnul... căci Eu Domnul voi vorbi ; ce voi spune se va împlini" (vedeți, Ieremia 28:9; Ezechiel 12:25, 24:14). Budiștii, confucianiștii și musulmanii, au și ei propriile lor scrieri sacre, însă din acestea elementul profetic lipsește evident. Distrugerea Tirului, invazia Ierusalimului, căderea Babilonului și căderea Romei au fost fiecare prezise cu exactitate de Biblie și s-au împlinit până în cele mai mici detalii.

Numai în scurta viață a lui Isus vedem peste 300 de profeții împlinite. Șansele ca toate aceste profeții să coincidă din întâmplare într-o singură persoana sunt ridicole. Considerând calculul probabilității, șansele latente ca măcar 48 dintre aceste profeții să fie împlinite de către un singur om, sunt de una din 10 la puterea 157 (adică, unu urmat de 158 de zerouri!!!). Dați-mi voie să vă sugerez cât de mare este acest număr.

Să luăm un obiect foarte mic, să zicem, un electron. Electronii sunt atât de mici încât dacă i-ați alinia v-ar trebui 2 cvadrilioane și jumătate (adică 10 la puterea a 15-a sau un număr format din 4 grupe de 3 zerouri după cifra de 1.000!), de electroni pentru a avea un singur inch, echivalentul a 2,540 cm. Acum, haideți să revenim la cifra noastră de 10 la puterea 157. Dacă ați încerca să strângeți acești atât de mulți electroni într-o grămadă, ea va fi de 10.000.000.000 de ori mai mare decât universul cunoscut și pe care oamenii de știință l-au calculat a fi de 6.000.000.000 de ani lumină (un an lumină este distanța pe care lumina o parcurge într-un an, deplasându-se cu viteza de 186.000 de mile pe secundă, adică de 299.274 de km pe secundă).

În continuare, luați un singur electron și colorați-l în roșu. Amestecați-l în această grămadă împreună cu ceilalți timp de o sută de mii de ani! După aceea, legați la ochi pe un om și puneți-l să-l găsească, din prima! Imposibil? Ei bine, acestea ar fi șansele ca un om să trăiască și să moară în conformitate cu cele numai 48 de profeții privitoare la Mesia, șanse întrunite din întâmplare, dintr-un accident. Astfel, Scripturile prezic cu exactitate evenimente și întâmplări care au avut loc în trecut și care vor avea loc în viitor. Faptul că Isus Hristos din Nazaret a împlinit toate profețiile privitoare la Mesia, dovedește acuratețea științifică a Bibliei.

În loc de concluzie

Pe această carte o puteți supune la orice test doriți. Veridicitatea și autoritatea ei va ieși întotdeauna la iveală, fiindcă Biblia nu este doar o carte ci este chiar ceea ce Dumnezeu a vorbit și a făcut de-a lungul istoriei și este motivul pentru care El spune despre Cuvântul Său că este, "viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri"! (Evrei 4:12). Doar cele 66 de cărți ale Scripturilor poartă această pecete divină. Nici o altă operă scrisă în vreo limbă pământească nu se aseamănă acesteia, alcătuirii și structurii complexe a Bibliei. Realitatea este că, doar o minte infinită ar fi putut crea această Carte a Cărților!

Biblia este o carte care are un mesaj universal către toți oamenii. Este singura scriere în care atât copilul cât și savantul își pot găsi desfătarea. Principiile ei simple și practicile ei de viață pot fi valabile în orice țară, pot depăși orice bariere culturale și rasiale și pot aduce pace, dragoste, bucurie și iertare. Numai Biblia poate transforma omul rău în unul bun pe dinăuntru și pe de-a întregul, schimbând rebelul în sfânt.

Cea mai minunată dovadă a Bibliei este schimbarea pe care mesajul ei o poate produce în viața unui om. Dacă această schimbare nu s-a petrecut încă în viața d-voastră, de ce nu i-ați cere lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, să vă dezvăluie sufletului dumneavoastră adevărul puterii Sale, folosind paginile ei? Dar rugați-vă cu sinceritate: "Doamne, nu știu dacă acesta este sau nu, Cuvântul Tău, dar dacă este și Tu poți să mă ajuți, atunci te rog să mi Te descoperi în timp ce voi citi Biblia", și veți vedea cum Dumnezeu vă va răspunde cu o vie demonstrație a realității Sale.

(Material tradus și adaptat după Winkie Pratney autorul broșurii "HOLY BIBLE, WHOLLY TRUE", publicată de Last Days Ministries, Texas, USA - Teodor Macavei


Apologetică