Înapoi
Acasă
Biblia

Cultul "Copiii Lui Dumnezeu" sau "Familia"

Această prezentare este o avertizare cu privire la grupul pseudo-creștin răspândit în lumea întreagă și cunoscut sub numele de "Copiii lui Dumnezeu", sau "Familia Dragostei" (de asemenea ca, "Muzică cu Semnificație", "Familia Cerului" - o explicație pentru numeroasele denumiri este încercarea de mascare). Dându-se drept veritabili misionari creștini, Copiii lui Dumnezeu au ademenit în America și nu doar acolo, studenți creduli, lucrători din clasa de mijloc și mai ales tineri creștini (membrii în diferite biserici) convingându-i să li se alăture. Au reușit să-și asigure sprijin, protecție și asistență juridică din partea unor oameni de afaceri, ofițeri de armată, avocați și chiar politicieni. Aceste relații, însă, nu i-au ferit de scandalurile demascate în presă și de urmărire penală atât în America cât și în alte țări occidentale. Aceste conflicte cu legea l-au determinat pe liderul grupului să dea ordin de părăsire a Statelor Unite pe motiv că acestea urmau să fie judecate de Dumnezeu printr-un cataclism natural. De la data emiterii profeției și până în zilele noastre dezastrul nu s-a produs, dar în schimb s-a produs răspândirea (sau mai bine zis, împrăștierea) "Copiilor lui Dumnezeu" în întreaga lumea, secta ajungând astfel să fie prezentă și în blocul țărilor fost comuniste unde beneficiază de o largă libertate de mișcare, aparent aceste țări devenind un adevărat refugiu al grupului.

Zelul religios suplinește numărul lor restrâns - aproximativ 15.000 - 20.000 pe tot globul. "Copiii lui Dumnezeu" au o structură piramidală de înaltă organizare bazată pe o necondiționată supunere față de fondatorul și "profetul" lor, David Berg (cunoscut de asemenea ca "Moise" David, "Mo", "Tăticul" și "Bunicul"!). Toate acestea, împreună cu doctrinele lor secrete, practicile ilegale și tehnicile amăgitoare de a câștiga adepți, mascate îndărătul unei fațade pseudo-creștine, fac din ei o amenințare extrem de distructivă pentru drepturile individului și ale familiei în orice societate. Articolul din revista Newsweek, din 13 septembrie 1993, intitulat "Abuzul Sexual și Copiii lui Dumnezeu", indică efectele nocive asupra comunităților în care se adăpostesc. Apariția lui a fost prilejuită de scandalul pe care grupul l-a provocat în Argentina.

Dintre toate exporturile importante din Statele Unite, cultele religioase sunt probabil cele mai nedorite. Poate cel mai bine-cunoscut dintre toate este cultul "Copiilor lui Dumnezeu", care și-a câștigat în anii '70 peste 12.000 de membrii din 70 de țări, folosind sexul liber. Susținători ai campaniilor anticultice cât și unii foști membrii au afirmat că acest grup înființat în California în anul 1968, își inițiază sexual copiii de la vârsta de 12 ani și că îi exploatează pentru a face bani și a câștiga recruți. Membrii grupului, spun însă, că plângerile (împotriva lor - n.tr.) și cercetările la care sunt supuși reprezintă o Nouă Inchiziție, iar autoritățile australiene, spaniole și franceze nu au reușit în ultimii ani să aducă acuzarea lor. China și Egiptul au ales pur și simplu, să alunge grupul din țările lor. Acum este rândul Argentinei să ia măsuri. După o investigație de 3 ani, săptămâna trecută, poliția a efectuat un raid la 10 adrese din Buenos Aires și din jurul lui, de unde au ridicat 265 de persoane printre care 137 de copii și adolescenți, cu toți făcând parte dintr-o ramură a "Copiilor lui Dumnezeu", numită "Familia". La sfârșitul săptămânii trecute, 16 adulți erau acuzați de răpire, escrocherie, corupere de minori și de violarea drepturilor copilului. Copiii au fost internați în instituții juvenile pentru a fi supuși unor analize psihiatrice.

Autoritățile spun că au găsit o mulțime de dovezi noi, inclusiv discuri și video-uri pornografice, unul dintre ele arătând un tată ce întreține relații sexuale cu fiica. Sursele, de asemenea, mai susțin că foști membrii împreună cu familiile lor sunt gata să depună mărturie împotriva celor reținuți. Problema a fost cu identificarea celor reținuți, care s-a dovedit a fi un coșmar pentru autorități. O oficialitate a afirmat că unii dintre copiii reținuți care au fost implicați într-o încercare nereușită de urmărire a grupului, din 1989, trăiesc "într-un fel de meditație continuă". Autoritățile argentiniene cred că aproape jumătate din cei reținuți provin din Statele Unite, iar alții provin din Irlanda, Marea Britanie, Brazilia, Grecia, Spania, Uruguay și Peru. Cel puțin câțiva copii proveneau din Argentina, însă erau copii fără părinți. Investigația a fost motivată de plângerea unui cetățean american împotriva reținerii de către grup a celor patru copii ai săi după ce soția a părăsit grupul și a murit.

"Suntem pur și simplu, un cămin" (o familie - n.tr.), a declarat anul trecut un membru al grupului, unui ziar argentinian. "Hristos ne iartă toate păcatele noastre și ne cunoaște inimile". Dar dacă, autoritățile argentiniene au pus mâna pe niște probe, de data aceasta nu vor fi așa de iertătoare.

Originea "Copiilor Lui Dumnezeu"

Fondatorul lor, David Berg, născut în California în anul 1919 a fost crescut într-un mediu creștin, atât bunicul cât și mama lui fiind evangheliști itineranți. Din fragedă copilărie el a fost învățat despre importanța "slujirii lui Dumnezeu". Dar și problemele lui Berg au apărut la o vârstă timpurie: el a fost molestat sexual ca și copil de către adulți de ambele sexe. A avut contact sexual incestuos cu o verișoară de a lui la vârsta de șapte ani iar ca adolescent a fost obsedat de sex și masturbare - toate acestea în ciuda educației morale deosebit de strictă, pe care o primea. Mare parte din copilăria lui Berg a fost petrecută, de asemenea, într-o lume a fanteziei: era animat de o intensă dorință de "a fi cineva", ca și mama și bunicul lui și a crescut cu convingerea că a fost destinat a fi un mare om al lui Dumnezeu. De la început, însă, visul lui a fost inseparabil întrețesut cu devieri sexuale și pofta de putere.

În 1944, Berg s-a căsătorit și a avut apoi patru copii, fiecare din ei având să joace mai târziu un rol important în fondarea "Copiilor lui Dumnezeu". Spre sfârșitul anilor 1940, Berg a fost ordinat ca lucrător păstorind o mică biserică vreme de doi ani. Berg pretinde că a fost îndepărtat de la pastorat pe nedrept, din pricina predicilor lui pline de putere și a tacticilor lui integrative; anumiți membri ai familiei sale pretind însă, că adevărata cauză a fost o legătură adulterină cu o membră a adunării. Oricare au fost motivele, Berg a afirmat ulterior că întreaga afacere "m-a înfuriat, amărât și scârbit de fățărnicia întregului sistem bisericesc în așa măsură că aproape am devenit un comunist".

De-a lungul anilor 1950, Berg s-a aflat în căutarea bisericii perfecte, vizitând în acest scop chiar bisericile spiritiste care cultivau spiritele familiale. Părea să-și fi găsit o vreme locul potrivit la "Clinica Sufletului", o mișcare radicală cu caracter misionar și evanghelistic fondată de Fred Jordan, un lucrător baptist. Acolo și-a dobândit Berg zelul lui riguros, aproape milităresc, pentru mărturie personală, o preocupare care va rămâne o caracteristică a "Copiilor lui Dumnezeu", până în zilele noastre. Apoi, Berg a petrecut câțiva ani promovând programul evanghelistic al lui Jordan prin intermediul stațiilor de televiziune din America.

În ciuda "slujirii lui Dumnezeu", și fiind departe de soție în timpul călătoriilor sale, Berg vizita prostituate și se implica în legături adultere. Tot pe atunci, el a început să molesteze sexual pe cea mai tânără fiică a sa, Faithy, ca de la vârsta de doisprezece ani să-și facă din ea un partener sexual.

Spre sfârșitul anilor 1960, Berg continua "slujirea lui Dumnezeu" conducându-i pe copiii lui adolescenți în incursiuni de evanghelizare și condamnând aspru pe creștinii care nu făceau la fel. Mărturisirea credinței era porunca de bază, a conchis Berg, de aceea, Dumnezeu va trece cu vederea chiar actele lui de curvie, adulter, incest, criticism împotriva altor creștini și implicarea lui în astrologie și spiritism, atâta vreme cât rămânea ascultător în a "mărturisi".

În 1968 s-a mutat împreună cu familia în Huntington Beach, California, și a început să mărturisească printre hippie. Copiii lui adolescenți au convertit pe mulți, aducându-i apoi la o cafenea unde-l ascultau pe Berg predicând pe un ton violent împotriva bisericii și a instituțiilor religioase. Hippie erau bine tratați și ajutați să scape de droguri iar apoi îndoctrinați cu creștinismul "Berg-ian".

Fugind de persecuția din California, "Copiii lui Dumnezeu" au plecat la drum în convoaie de nomazi, oprindu-se în cele din urmă la o fermă lângă Thurber, Texas, în 1970, unde au crescut la număr și de unde au început să trimită grupuri spre alte așezări, cu scopul de a stabili comunități și a câștiga alți convertiți și ucenici.

Interpretând Scripturile într-un stil de severă condamnare a altora, Berg susținea că bisericile existente se făceau vinovate de neascultare, de compromisuri materialiste, și că aparțineau "Babilonului, curva cea mare", din Apocalipsa. Fiecare trebuia să-și "urască" și să-și părăsească propria familie, de vreme ce doar "Copiii lui Dumnezeu" slujeau pe Dumnezeu și erau adevărata "Familie". În primii ani ai decadei 1970, tineri și tinere își părăseau serviciul cu sutele, renunțau la educație, familie și toate bunurile materiale ca să se alăture "Copiilor lui Dumnezeu" atât în Statele Unite și Canada, cât și în Londra (Anglia) și alte orașe mari ale Europei, Australiei și Americii Latine, odată cu răspândirea lor peste hotare în acei ani.

Încă din 1969 Berg și-a abandonat soția și a început o viață de adulter cu o tânără ucenică, de curând convertită, pe nume Karen Zerby (sub noul nume de "Maria"), pretinzând "în mod profetic" că Maria era "noua biserică", tânără, pe care Dumnezeu o ridica și că soția și mama copiilor lui reprezenta "vechea biserică" pe care Dumnezeu o abandona pentru că era "depășită", deoarece Dumnezeu făcea "ceva nou". Acesta a fost începutul obiceiului lui Berg de a "sfinți" și justifica păcatele lui în loc să se pocăiască de ele, și prin cuvinte "profetice" să se proclame cu aroganță "profetul lui Dumnezeu pentru vremurile din urmă", făcând cunoscut "Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi", scoțând din context versete și exemple din Scripturi, în încercarea lui de a-și justifica noile doctrine. Ca urmare a exemplului său personal și a îndemnurilor lui deschise, promiscuitatea sexuală era în floare printre conducătorii "Copiilor lui Dumnezeu".

Ușa spre ocultism a fost deschisă larg atunci când Berg a primit un "ajutor spiritual", și anume, un țigan din anii 1200 pe nume "Abrahim" pe care, susținea Berg, Dumnezeu l-a trimis ca să-i fie înger păzitor sau călăuzitor spiritual.

Cu păcatele sexuale "sfințite" și "justificate" de acum și cu puteri oculte la îndemână să-l călăuzească, Berg a îndrumat "Copiii lui Dumnezeu" să se extindă în toată lumea, mai întâi în Europa în 1971, pentru ca mai târziu să atingă fiecare continent la mijlocul anilor 1970. De fapt zelul misionar nu a constituit singura motivație din spatele efortului de extindere mondială, existând în plus și nevoia lui Berg de a scăpa atât de hărțuiala părinților înfuriați ai căror copii fuseseră convertiți, cât și de cea a autorităților legale din unele orașe și state.

"Copiii Lui Dumnezeu" Între anii 1970 și 1980

În 1973, stabilit la Londra, Anglia, Berg a poruncit adepților săi să înceteze a mai pune accentul pe mărturisirea personală pe stradă și să se concentreze în schimb pe distribuirea mesajelor lui scrise, dezlânate și confuze, și să solicite donații pentru propria lor finanțare. Poziția lui politică (anti-americană, anti-israeliană, pro-arabă) și poemele lui cu notă explicit sexuală au stârnit mânia publicului și a presei, iar îndrăznețele lui profeții false privind distrugerea Americii odată cu apariția cometei Kahoutek, au provocat confuzie în rândurile "Copiilor lui Dumnezeu" din toată lumea.

În 1976 Berg era pregătit să "arunce bomba" ce urma să pulverizeze odată pentru totdeauna orice iluzie a "Copiilor lui Dumnezeu" de a fi o grupare creștină, făcându-i aberanți și inacceptabili atât comunității creștine cât și societății, în general. După un an sau doi de experiment personal într-o nouă "lucrare" împreună cu consoarta "Maria", Berg a cerut tuturor femeilor membre să înceapă "pescuitul prin cochetărie, prin flirt" ("flirty fishing" în engleză sau pe scurt "FFing" - nota traducătorului) - care însemna acordarea de favoruri sexuale atât pentru câștigarea de noi membri cât și pentru obținerea bunăvoinței funcționarilor guvernamentali și a deținătorilor puterii din diferite țări de pe glob. Într-o lungă serie de epistole, foarte explicite din punct de vedere sexual, pretinzând că Dumnezeu a sfințit de acum adulterul și curvia cu condiția să fie "săvârșite în dragoste" și "pentru slava lui Dumnezeu", el își instruia adepții cum să procedeze cu Ffing și cum să ceară cadouri bănești. Curând zeci de membre ale "Copiilor lui Dumnezeu" au devenit în mod fățiș prostituate cauzând infectarea a sute de oameni cu boli venerice cum este herpesul (care a atins proporții aproape epidemice în unele regiuni). Începând cu revoluția Ffing-ului, "Copiii lui Dumnezeu" au început să-și spună "Familia Dragostei".

Excesele sexuale au condus inevitabil la sex infantil. Credincios istoriei sale personale, Berg pretindea de data aceasta că incestul și sexul săvârșit cu minori sunt permise și astfel curând au apărut o serie de cazuri de mame și tați deveniți intimi din punct de vedere sexual cu fiii și fiicele lor, și chiar la copii tineri săvârșind acte sexuale cu alți copii sau cu membri adulți.

Amestecând imoralitatea lui sexuală cu ocultismul, Berg pretindea că întreține relații cu un întreg panteon de zeițe păgâne, inclusiv Afrodita, Diana, zeița Atlantidei, Mocumba (care este de fapt numele unui cult afro-brazilian asemănător cu voodoo), și multe altele. Fascinația lui ocultă l-a condus pe Berg la promovarea spiritismului, consultarea de medii spiritiste, astrologie și necromanție. El le-a scris adepților săi asigurându-i că toți au "ajutoare spirituale" (așa-ziși sfinți creștini trecuți din viață, de fapt, spirite rele care însoțesc în permanență pe cineva ca ghid și protector - n.tr.) și-i îndemna să afle cine sunt aceste ajutoare spirituale, să le cunoască.

În cele din urmă, Berg a comis inevitabilul: în vreme ce continua să proclame salvarea prin credința în Isus, el a început să nege dumnezeirea lui Hristos. Interpretând în mod eronat versetul din Luca 1:28 (versiunea King James), Berg pretindea că Isus nu a fost Fiul lui Dumnezeu zămislit în mod divin, ci mai degrabă urmarea coborârii peste Maria a îngerului Gabriel și a împreunării acestuia cu ea.

Spre finele anilor 1970, pe când presa din lumea întreagă îi prezenta pe "Copiii lui Dumnezeu" într-o lumină negativă, din pricina practicii lor numită Ffing, iar apoi masacrul de la Jonestown a îndreptat atenția presei asupra cultelor, Berg și-a instruit adepții să declare publicului că gruparea "Copiilor lui Dumnezeu" s-a destrămat. Ei s-au retras în clandestinitate, au devenit încă și mai secreți, mai înșelători în metodele lor, cel puțin în America de Nord. Totuși ei nu dispăruseră. Sub orice nume s-ar ascunde, încă rămân bine organizați și autoritari, continuând să câștige prozeliți de-a lungul și de-a latul lumii, activând în secret chiar și în țări din care fuseseră alungați.

"Copiii Lui Dumnezeu" În anii 1990

David Berg este acum trecut de 70 de ani și are o sănătate șubredă. "Maria" a preluat hățurile puterii în supravegherea structurii piramidale de conducere a "Copiilor lui Dumnezeu" și în stabilirea direcției. Ea a insistat să debaraseze mișcarea "Copiilor lui Dumnezeu" de excesele sexuale cele mai grave, interzicând incestul, abuzul minorilor și legăturile sexuale dintre adulți și adolescenți, toate pentru a salva mișcarea de la auto-dizolvare. Practica de "pescuire de adepți prin flirt" (Ffing) a fost sistată în mod oficial spre sfârșitul anilor 1980 din pricina amenințării flagelului SIDA, dar și asta doar după ce o membră a murit în Japonia răpusă de o pneumonie provocată de SIDA. De la această dată, membrii au fost instruți să utilizeze "pescuirea prin flirt" numai cu prietenii vechi, să folosească prezervative și să efectueze periodic teste HIV. Aceste schimbări au fost introduse, așa cum s-a afirmat, pentru auto-protecție și nu în urma vreunei schimbări de concepție a grupului.

Doctrinele zeițelor și a spiritelor călăuzitoare, negarea divinității lui Hristos, etc., au rămas intacte. De asemenea, în pofida faptului că mii de membrii ai "Copiilor lui Dumnezeu" sunt infectați cu boli venerice, aceștia continuă totuși să se bucure de "libertatea" de a trăi în curvie, adulter, "căsătorii deschise" și poligamie, toate săvârșite pe ascuns în timp ce față de public pretind a fi "misionari creștini", momind noi membrii și străduindu-se să câștige favorul unor oameni cu influență în presă, guvern și armată, pregătindu-se pentru ziua când va avea loc demascarea inevitabilă a crezurilor rușinoase și a practicilor lor ilegale și imorale.

Astfel de demascări au avut loc frecvent în ultimii ani lansându-se campanii majore împotriva "Copiilor lui Dumnezeu" din partea presei sau a guvernelor unor țări ca, India, Hong Kong, Filipine, Brazilia, Argentina, Spania, Elveția, iar mai recent Australia și Japonia. Inversând tactica de asalt îndelung folosită, în ultimii câțiva ani "Copiii lui Dumnezeu" au început să se apere în mod agresiv utilizând avocați și făcând declarații de presă. Iată câteva din aceste tactici. Ca toate cultele distructive, "Copiii lui Dumnezeu" folosesc tehnici înșelătoare de prozelitism. Fețe zâmbitoare, copii cuminți, afișe viu colorate, casete cu muzică "decentă" și benzi video poreclite "Kiddy-Viddy", toate destinate să transmită imaginea unor creștini fericiți și devotați. Asemenea altor culte, "Copiii lui Dumnezeu" își copleșesc potențialii convertiți cu atenții, cuvinte măgulitoare, priviri galeșe, atingeri drăgăstoase, îmbrățișări, cântece minunate, etc.

Folosind astfel de metode și tactici, ei abordează pe oameni pe stradă, la locul de muncă, chiar în biserici și librării creștine, în efortul lor de a strânge fonduri prin vânzarea de casete video și cu muzică. Nu au permise de a colecta donații, nu sunt înregistrați ca societate de binefacere și nu plătesc taxe. Bunăvoința și aparenta lor decență sunt menite a preveni publicul credul de la a pune anumite întrebări cum ar fi: "Cine sunteți voi?", "De ce organizație aparțineți?" și "Cum folosiți banii?". În general, ei vor încerca să fie evazivi, vagi și să schimbe subiectul. Unul din răspunsurile mai des folosite este că sunt, doar, "misionari independenți", sau uneori dau numele unei false organizații care variază de la țară la țară ("Farmecul Cerului" este un astfel de nume). Întrebați dacă aparțin "Copiilor lui Dumnezeu" sau "Familiei Dragostei", de cele mai multe ori neagă, chiar dacă sunt confruntați cu covârșitoare dovezi contrare. Au ajuns până acolo că au produs cărți umoristice ilustrate foarte reușit cu scopul de a instrui pe copiii lor cu privire la justețea minciunii față de cei din afara grupului și înaintea autorităților.

În primele luni în care un eventual membru este cu "Copiii lui Dumnezeu", s-ar putea să nu bănuiască deloc că el sau ea face parte dintr-un cult foarte bine organizat și distructiv; iar "Copiii lui Dumnezeu" vor face tot ce le stă în putință să-i împiedice a descoperi adevărata lor identitate, înainte de a fi profund implicat.

Deoarece grupul vorbește despre Isus și despre mântuire și predă studii biblice, potențialul membru crede că aceștia sunt cei mai sinceri creștini întâlniți vreodată și care cunosc Biblia, atât de bine. Dar odată convins a li se alătura, el va fi supus unui intens program de pregătire cu scopul de a fi îndoctrinat cu scrierile lui David Berg. Acest proces de îndoctrinare va fi atât de profund încât odată ce o persoană este acaparată, aceasta va fi ținută ani de zile în rândurile lor chiar dacă dorește să renunțe.

Cum să ne raportăm la "Copiii lui Dumnezeu"? Ca și în cazul altor culte, membrii "Copiilor lui Dumnezeu" au fost îndoctrinați în așa măsură cu învățăturile lui Berg și în același timp atât de mult izolați de alte surse de informație din afară, încât pur și simplu nu realizează că sunt un cult. Li se spune că sunt liberi să renunțe oricând, dar consecințele cumplite ale unei asemenea hotărâri le-au fost descrise atât de răspicat, încât teama îi ține pe mulți membri încă implicați chiar după ce au dorit să plece.

Membrii sunt puternic îndoctrinați în a crede că nu există altă grupare în lume în cadrul căreia să-l poți servi pe Dumnezeu 100%. Li se spune clar că, dacă părăsesc "Copiii lui Dumnezeu", părăsesc prezența și binecuvântările lui Însuși Dumnezeu și că singura alternativă este "sistemul lumii, potrivnic lui Dumnezeu". Ei publică "mărturisirile traumatice" ale celor care nu s-au putut descurca în afară și s-au reîntors. Pe lângă acestea, mulți dintre ei și-au petrecut o mare parte a vieții de adulți în cadrul grupului "Copiii lui Dumnezeu" ceea ce face ca lumea de afară să li se pară copleșitoare și imposibil de supraviețuit în ea.

Dacă ești abordat pe stradă, la școală, la biserică sau la locul de muncă, fii atent la afișele viu colorate cu texte pe spate și la casetele video sau cu muzică oferite în pachete viu colorate (care pot să poarte o adresă din Zurich, Elveția, care spune "World Services, sau mai recent s-a observat, în România, "Maria" Postfach, Martinelli, Viena - n.tr.); prilejul va fi marcat de prezența unuia sau mai multora copii drăguți și isteți. Nu te grăbi să faci donații; pune întrebări. Încearcă să afli de la ei, pe cine reprezintă, cum vor fi folosite donațiile și așa mai departe. Dă-le de înțeles că știi cine sunt ei în realitate și că dacă nu se renunță la a-ți mai cere bani, anunți autoritățile. Spune-i acelui membru că nu ai nimic împotriva lui personal, și că îți pare rău că este manipulat și exploatat de o astfel de grupare.

Mulți membrii doresc cu adevărat să iasă dintre ei, aceștia putând fi creștini veritabili care-l iubesc sincer pe Isus. Sătui de excesele sexuale, au îndoieli serioase, de multă vreme, cu privire la Berg și învățăturile lui. Sunt dezamăgiți de falsele lui preziceri și scârbiți de abuzul mental. Ei doresc să părăsească gruparea, dar după ani de zile în care au citit doar "scrisori Mo" ("Mo letters" - de la "Moses Letters", David Berg, supranumit "Moses"), acum le este teamă. Astfel, unii membri ai "Copiilor lui Dumnezeu", în vreme ce încearcă să-și înăbușe propriile lor îndoieli, continuă să promoveze învățăturile lui Berg și să-i ademenească pe alții în cult.

Deci, fii atent! Nu te lăsa înșelat! Tu poți să-l cunoști pe adevăratul Isus prezentat de Biblie și să cunoști dragostea lui deplină, acceptarea Lui totală și iertarea Lui veșnică. Tu poți să fii un adevărat copil al lui Dumnezeu, liber să-l iubești pe El și pe alți oameni cu dragostea Lui. Nu accepta falsul și nu te lăsa atras!

Această informare a fost compilată de către foști membri ai cultului "Copiilor lui Dumnezeu" și distribuită de către "No Longer Children" ("Deloc Copii"), un grup de sprijin pentru cei ce au părăsit "Copiii lui Dumnezeu", și familiile acestora. Dacă doriți informații suplimentare despre "Copiii lui Dumnezeu" și cum să fiți refăcuți după o implicare în acest cult, vă rugăm să scrieți pe adresa:
"NO LONGER CHILDREN" SUPPORT GROUP
Box 415 - 8155 Park Road
Richmond, B.C. V6Y 3C9
CANADA

Materialul a fost retipărit și distribuit de către:
CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE INTERNATIONAL
P.O.Box 500, San Juan Capistrano, CA 92693, USA
Preluarea și adaptarea materialului s-a făcut de către:
Teodor Macavei

Mai multe informații despre culte, secte și mișcări religioase false, puteți să le obțineți de la adresa de mai sus.

Copyright 1992 by No Longer Children Support Group Association. All rights reserved.


Apologetică