Înapoi
Acasă
Biblia

Un mic ghid comparativ

între caracteristicilor comune ale adevăratelor treziri spirituale și cele ale închipuitelor treziri spirituale


În ultima vreme multe biserici sunt invitate să ia parte la ceea ce unii consideră a fi o trezire spirituală a zilelor de pe urmă. Astfel, mai nou și în biserici neo-protestante din țară se găzduiesc seminarii și cursuri în care pastori și predicatori proveniți din extrema spectrului carismatic propun experiențe pe care nu le putem găsi nicidecum în Biblie, oricât ne-am strădui: "căderi pe spate", "ucidere în Duhul", "beat în Duhul", "râsul sfânt", etc. În ciuda bizarului denumirilor acestor noi experiențe, creștinii avizi după o "nouă atingere" a Duhului uită să cerceteze Scriptura în vederea verificării acestora și din nefericire cad victime unui nou val de amăgiri ce străbate bisericile.
Nu neg deloc validitatea actuală a darurilor spirituale menționate în cap.12 din 1 Corinteni însă trebuie în același timp să deplâng ignorarea crasă a "ghidului de utilizare" al acestora găsit în capitolul 14 al aceleiași epistole a lui Pavel către creștinii din Corint. În detrimentul Scripturii se trăiesc astăzi experiențe care ulterior sunt chipurile argumentate biblic cu pasaje care nu vorbesc despre așa ceva, sau nu autorizează acest gen de experiențe. Este la urma urmei Biblia etalonul după care măsurăm experiența, sau aceasta a devenit doar o vorbă goală?
Modul în care unii reinterpretează și scot din context pasaje biblice pe care le citează în sprijinul unor astfel de experiențe ar trebui să-l facă să roșească pe orice sincer și stăruitor cercetător al Scripturilor! Se face astfel de către unii dovada unei exegeze schiloade și a unor minți nedisciplinate care în loc să raporteze totul la standardul Cuvântului scris sunt gata mai degrabă să-l pervertească pentru a putea atribui aceste experiențe Duhului Sfânt al lui Dumnezeu care s-a știut dintotdeauna că nu trece peste ceea ce "este scris"!
Aceste experiențe sunt atât de "reale" încât lideri evanghelici proeminenți susțin că sunt convinși că acestea nu pot fi explicate decât prin invocarea lucrării Duhului Sfânt. Din nefericire mulți sunt ignoranți în privința paralelelor izbitor de asemănătoare dintre aceste experiențe și cele ale meditatorilor orientali care ating stări de extaz folosind practici oculte. Cu un mic efort oricine se poate documenta din studiile făcute asupra lumii ocultului privitor la efectele periculoase ale acestor experiențe printre care enumăr aici, depresia, depersonalizarea, detașarea de realitate, iluzia, și multe alte tulburări psihice.
Din păcate reacția lumii laice la priveliștea bisericilor răvășite asemenea unui câmp de bătălie în urma serviciilor de "râs sfânt", "proorocit în limbi", și "beție în Duhul", etc., este adesea cea sugerată de apostolul Pavel în prima sa epistolă adresată corintenilor:

Cap.14, v.23 Deci, dacă s-ar aduna toată Biserica la un loc, și toți ar vorbi în alte limbi, și ar intra și de cei fără daruri, sau necredincioși, n-ar zice ei că sunteți nebuni?

Așa cum bine observa cineva, Dumnezeu nu este obligat să protejeze pe nimeni de consecințele unui comportament nebiblic. Fie că este vorba de un creștin sau de un necreștin, consecințele nesăbuinței și ale ignorării preceptelor Scripturii sunt aceleași. În același fel, fie că unii ajung într-o stare de transă în mijlocul unui serviciu la o biserică creștină, fie în mijlocul unor ședințe de meditație transcedentală ținute la o sectă budistă, efectele dăunătoare asupra minții sunt din păcate aceleași.

Dr. Elizabeth Hillstrom avertizează cu privire la profundele tulburări psihologice care pot interveni în acest caz:

"Emoțiile pot varia brusc de la extaz, fericire, și pace, la o frică intensă, deprimare, anxietate și furie. Gândurile devin stranii și iraționale iar subiecții pot cădea în stări prelungite și inconștiente de transă. Pot să se simtă foarte alienați și confuzi, adesea părând că urmăresc lucrurile care li se întâmplă de pe poziția unor observatori externi. Nu de puține ori, subiecții se tem că simt că-și pierd mințile.1"

De aceea am considerat necesară producerea acestui mic ghid comparativ între caracteristicile comune ale adevăratelor treziri spirituale și cele ale pretinselor și închipuitelor treziri deoarece acestea par să deformeze și ceea ce părea de bun simț până acum în Creștinism, ca să nu mai menționăm de principiile biblice ale trezirii spirituale veritabile. Ghidul își propune foarte pe scurt să ofere întâi o analiză a celor mai cunoscute manifestări aberante care sunt atribuite Duhului Sfânt și apoi, enunțarea sintetizată a principiilor biblice care sunt încălcate în presupusa trezire unde s-au înregistrat.

Toate acestea sunt elemente notorii ce compun noile valuri de "presupuse treziri" spirituale care mătură globul pământesc și care aruncă Creștinismul într-o spirală ascendentă a experiențelor extatice și a comportărilor nefirești care îi atrag multă ocară din partea celor ce nu-l simpatizează, sau nu-l înțeleg. Să le luăm pe rând.

Invențiile, fanteziile și minciunile

Liderii acestor "treziri" își presară predicile cu invenții nerușinate, cu fantezii și farse, aparent fără să-și dea seama de consecințele pe care aceste practici le pot avea asupra probității lor sau a adunărilor ce le păstoresc. Mulți dintre cei care la început au luat cu asalt "centrele de putere" (multe dintre acestea ar trebui să vi se pară cunoscute: Toronto, Pensacola, Brownsville, etc.) sunt acum deziluzionați și se prăbușesc în hăul căscat al cultelor și al sectelor aberante. Aceștia nu mai știu ce să creadă, sau pe cine să creadă, și în ascuns se tem că lipsa de credibilitate a celor ce pretind să fie reprezentanții lui Dumnezeu se reflectă într-o neseriozitate a lui Însuși Dumnezeu. Când senzaționalismul și goana după experiențe devin mai importante decât adevărul atunci ajunge să fie distrusă însăși coloana vertebrală a credinței noastre.

În timp ce "trezirile contrafăcute" se sprijină pe invenții, născociri, pe fantezii și minciuni în toată regula, trezirile autentice s-au caracterizat dintotdeauna pe o bazare fermă pe temelia credinței și a învățării Cuvântului scris care conduc la semnele reale ale trezirii: pocăința de păcate și o viață schimbată.

Semnele și minunile mincinoase (false)

Liderii falselor "treziri" fac apel la Jonathan Edwards pentru a-și valida semnele și minunile lor mincinoase. Cu toate acestea, Edwards a considerat că exact semnele și minunile pe care aceștia le invocă sunt cele care au compromis în multe rânduri prima mare trezire de la sfârșitul anilor 1800 petrecută în Statele Unite ale Americii. În timp ce imprudențele și dezordinile au fost doar niște produse secundare ale Primei Mari Treziri de acolo, în cea de-a Doua, acestea au devenit principalul produs. Asemenea lui Edwards, predicatorul itinerant Peter Cartwright a denunțat categoric semnele și minunile mincinoase oriunde le-a întâlnit. În loc de a încerca să le producă, el spunea: "Cu fiecare prilej avut, obiceiul meu era acela de a recomanda rugăciunea fierbinte ca remediu" (la aceste manifestări; n.tr.).
Din păcate, semnele și minunile mincinoase pe care un Edwards și Cartwright le-au denunțat sunt tocmai cele care se găsesc în centrul preocupărilor trezirilor contrafăcute din zilele noastre. În mod tragic amăgirile prezente nu se limitează doar la producerea unei istorii revizioniste a trezirilor din trecut, ci merg până la adevărate păcăleli vizionare.

În timp ce trezirile false își găsesc confirmarea în semnele și minunile mincinoase, trezirile adevărate își au geneza în Cuvântul Scris și Viu al lui Dumnezeu.

Restauraționismul

Restauraționismul din zilele de pe urmă este reprezentat de crezul că la sfârșitul veacurilor Dumnezeu va restaura semnele supranaturale, va da lumii "super-apostoli și profeți", aspecte ce constituie un ingredient cheie al mitologiei trezirilor false.
În primele ore ale celei dintâi dimineți a secolului al XX-lea, numitul Charles Parham alege să-și pună mâinile peste o tânără pe numele Agnes Uzman ca urmare ea începând să vorbească chinezește. Când a încercat să scrie, tânăra nu a putut decât să mâzgălească pe hârtie niște caractere chinezești. În acel moment Parham a fost convins că întâmplarea a constituit preludiul unei treziri globale și prevestirea restauraționismului de la sfârșitul vremurilor. În acest fel s-a ajuns să se creadă că credincioșii au nevoie doar de darul vorbirii în limbi și atunci ar fi fost în stare să meargă până la capătul pământului pentru a predica evanghelia în limbi pe care de fapt nu le-au învățat.
Pe la mijlocul sec. al XX-lea, a avut loc o altă farsă spirituală ce a pus stăpânire pe scena bisericii. În aceasta, personalități ca A.A. Allen, William Branham și Jack Coe au semănat mitul că o restaurare a darului vindecării va conduce la un Pentecost (adică, la o Zi a Cinzecimii) și mai mare decât primul. Acum la apusul sec. al XX-lea liderii trezirilor false au început deja să învețe că Dumnezeu redă bisericii din vremurile din urmă super-apostoli și profeți. Se emite astfel pretenția că,

"Niciodată vreun profet sau apostol n-a egalat puterea acestor oameni ce aparțin acestei mari oștiri a Domnului din zilele de pe urmă. Nimeni nu a avut-o vreodată, nici chiar Ilie, sau Petru și Pavel, și nimeni nu s-a bucurat de puterea ce se va da acestei mărețe armate".

În timp ce trezirea contrafăcută presupune un restauraționism al zilelor de pe urmă, trezirea adevărată este caracterizată de pocăință adevărată manifestată prin umilința creștinilor și prin slujirea în dragoste pe care și-o aduc unii altora, sau lumii înconjurătoare.

Uciderea în Duhul

În zilele noastre se spune că mii de oameni sunt "uciși de Duhul" în biserică. Aceasta este demonstrația vizibilă, se susține, a unei prezențe palpabile și moderne a puterii Sfântului Duh. John Wimber, fondatorul bisericii Vineyard pretinde că a găsit în Scripturi, în istoria bisericii, sau experiența sa, numeroase confirmări ale acestor manifestări. O concluzie tipică emisă de acesta precizează că după mai mulți ani de observație el a determinat că în timp ce creștinii simpli cad pe spate în momentul "uciderii în duhul", liderii creștini în mod invariabil cad în față. Wimber mai spune că a fost martor la convertirea unui om ce "a fost luat pe sus și aruncat 10 metri prin sală și zdrobit de perete." Pot să întreb, convertit în ce?
În timp ce lideri ai trezirii false ca Wimber atribuie Duhului Sfânt acest bizar fenomen al "uciderii în Duhul", în realitate acesta are mult mai multe în comun cu gurul hindus, cu escrocii religioși și cu hipnotismul. Manifestările extatice petrecute în așramurile (așezările) unor guru orientali ca cel din Oregon, al lui Rajnesh, stau mărturie.
În același fel, liderii trezirii false folosesc metode de manipulare socio-psihologică cât și o varietate de tactici de distorsionare a adevărului Cuvântului Scris pentru a-și iluziona adepții. Chiar în Dicționarul Mișcărilor Penticostale și Carismatice se observă cu sinceritate că "se citează un număr considerabil de versete biblice doveditoare pentru a susține legitimitatea acestor fenomene, deși Scriptura este clară în a nu oferi nici un sprijin presupunerii că fenomenul ar fi normal pentru viața creștină". În ciuda pioasei atribuiri a fenomenului Duhului Sfânt cât și a practicei adăugiri a "prinzătorilor" ("catchers" - este vorba despre rânduirea deliberată a unor slujbași care în timpul acestor servicii să-i "prindă" pe cei ce sunt "uciși în Duhul". n.tr.), mulțimile continuă să sufere daune emoționale și fizice din cauza acestor practici. Unii chiar au murit. Această afirmație se poate documenta.

În timp ce trezirea contrafăcută se concentrează pe manifestări bizare și profund emoționale ca de pildă, "uciderea în Duhul", trezirea spirituală adevărată se concentrează pe mântuirea oamenilor și sfințirea lor în Duhul. Pe cunoașterea intelectuală a doctrinelor de bază ale credinței creștine și pe însușirea personală a acestora.

Hipnotismul

În zilele noastre hipnotiștii nu-și desfășoară activitatea doar în bâlciuri și carnavaluri ci acum operează și în biserici, din față de la amvoane. Ceea ce odată era recunoscut ca aparținând domeniului cultelor, acum se imită de la altarul bisericilor. Fie că sunt denumiți guru hinduși sau "barmani ai Duhului Sfânt" (vă vine să credeți că s-a putut lansa un asemenea titlu? El este totuși purtat cu mândrie de unii ca Rodney Howard-Browne!), metodele pe care acești "lideri spirituali" le utilizează conțin foarte multe elemente comune acestora. Cu toții își aduc subiecții în stări modificate de conștiență, folosesc presiunea publicului pentru a-i conduce în experiențe trasate anterior, stimulează, depind și se folosesc de așteptările participanților și abuzează puterea sugestiei pentru a-i face pe cobaii lor să accepte practic orice le intră în minte. Cinicii ar putea să nege folosirea stărilor modificate de conștiență, presiunea publică, așteptările, și puterile sugestiei susținând că acestea reprezintă doar manipularea socio-psihologică a mulțimilor, însă creștinii ar trebui să le perceapă ca însemnând o amenințare mult mai serioasă. Aceste tehnici ce declanșează experiențele acestea neobișnuite reprezintă un sol extrem de fertil al amăgirii spirituale și satanice.

În timp ce liderii trezirii contrafăcute își înrobesc supușii prin mijloace hipnotice, liderii trezirii spirituale autentice își iluminează și înnobilează ucenicii prin intermediul Sfintelor Scripturi pe care le predică acestora cu mare consecvență și cu lepădare de sine respectând contextul lor cultural, limbile originale și interpretarea conformă restului revelației, nu prin scoaterea unui text din contextul lui pentru a produce un pretext care să legitimeze tot felul de experiențe anormale.

În timp ce mulțimile de membrii ai bisericilor "luate pe sus" de mișcarea trezirii contrafăcute o salută ca fiind o "trezire masivă" a zilelor de pe urmă, ceea ce de fapt îi trebuie cu disperare trupului lui Hristos este o puternică reformație. Doar dacă biserica este mai întâi reformată, societatea ce-o înconjoară se va trezi. Adevărata experiență se găsește nu în faptele firii pământești (oricât de spectaculoase ar fi acestea!), ci în redescoperirea bazelor elementare ale credinței creștine. În timp ce mulțimi de credincioși îl caută pe Dumnezeu unde nu trebuie și unde nu se găsește, adevăratele experiențe care pot într-adevăr să revitalizeze biserica, și nu doar să o dezordoneze, sunt cele produse de studiul Scripturilor pentru aflarea cuvintelor lui Isus care sunt Duh și viață, sunt părtășia sinceră a celor ce trăiesc în sfințenie și dau socoteală unii altora pentru mărturia creștină pe care o aduc, sunt dragostea față de semeni manifestată prin mâna întinsă orfanilor, săracilor și nedreptățiților societăților noastre modernizate tehnologic, dar abrutizate moral.
Pentru mulți trezirile contrafăcute au făcut creștinismul să fie doar un circ zgomotos care ne vizitează orașele, uneori în corturi, uneori în lăcașe respectabile și în care acrobațiile periculoase se fac cu Sfintele Scripturi, iar plasa o iau toți care participă la ele!!

Rețeta sigură a TUTUROR trezirilor spirituale adevărate

Drept încheiere pentru acest scurt articol critic dați-mi voie să vă îndrept atenția asupra unei întâmplări istorice care a lăsat urme atât în istoria unui popor cât și în Sfintele Scripturi și care poate într-adevăr constitui "rețeta sigură" a tuturor trezirilor spirituale adevărate, dacă vrea cineva să o urmeze.

Este vorba de vremea împăratului Iosia care a domnit între 640-609 în. de Hristos, cel de-al 16-lea rege al Iudeii și unul dintre puținii regi buni care au condus regatul de sud prin reforme spirituale deosebite în care a încercat stârpirea idolatriei din țară. Biblia ne spune despre acest neobișnuit de tânăr rege că a fost și unul neobișnuit de bun. În al 18-lea an al domniei sale și-a trimis unul dintre logofeții săi la Templu, pe Șafan, pentru a strânge argint cu care să-i plătească pe cei ce au reparat Casa Domnului când au dat peste o carte. În timp ce acest logofăt venea după bani un preot i-a atras atenția că în timpul reparațiilor Templului au găsit și o carte. Cartea Legii. După ce însuși logofătul a citit-o, Cartea legii ajunge să fie prezentată împăratului căruia îi este de asemenea citită. De aici vă las mai departe în grija relatării proprii a Scripturii pentru a vedea urmarea și experiența care are loc în urma citirii cărții:

1 Împărați 22:10-13 "Șafan, logofătul, a mai spus împăratului: ,,Preotul Hilchia mi-a dat o carte." Și Șafan a citit-o înaintea împăratului. Când a auzit împăratul cuvintele din cartea legii, și-a sfâșiat hainele. Și împăratul a dat porunca aceasta preotului Hilchia, lui Ahicam, fiul lui Șafan, lui Acbor, fiul lui Mica, lui Șafan, logofătul, și lui Asaia, slujitorul împăratului: ,,Duceți-vă și întrebați pe Domnul pentru mine, pentru popor și pentru Iuda, cu privire la cuvintele cărții acesteia care s-a găsit; căci mare este mânia Domnului, care s-a aprins împotriva noastră, pentru că părinții noștri n-au ascultat de cuvintele cărții acesteia, și n-au împlinit tot ce ne este poruncit în ea."

Iată mai jos și comentariul biblic asupra experienței declanșate la auzirea cuvintelor din cartea legii.

2 Regi 22:19 "Pentru că ți s-a mișcat inima, pentru că te-ai smerit înaintea Domnului când ai auzit ce am spus împotriva acestui loc și împotriva locuitorilor lui, cari vor ajunge de spaimă și de blestem, și pentru că ți-ai sfâșiat hainele, și ai plâns înaintea Mea, și Eu am auzit, - zice Domnul."

Acest împărat nu doar că trăiește o experiență emoțională deosebită dar și atestă ce s-a petrecut cu el prin măsuri drastice de înlăturare a idolatriei din țară. Experiența acestuia nu a rămas una emoțională ci vedem că are urmării concrete în practica de viață. Cineva foarte inspirat a spus că "nu contează cât de sus sari în timpul unei experiențe spirituale, ci cât de drept umbli după ce aceasta se încheie". Din păcate mulți din cei ce invocă aceste experiențe ieșite din comun dovedesc că umblă foarte strâmb când acestea se termină!
Despre acest împărat Biblia ne spune că a curățit Iudea și Ierusalimul de altare idolatre și de chipuri cioplite (2Cronici 34:1-8) și că după aceste măsuri a strâns tot poporul și mai marii lui pentru a încheia pe treptele Templului un legământ de a-l asculta împreună pe Dumnezeu.
Din nou priviți la ceea ce ne relatează Biblia despre aceste acțiuni rezultate din experiența spirituală a împăratului:

2Cronici 34:29-33 "Împăratul a strâns pe toți bătrânii din Iuda și din Ierusalim. Apoi s-a suit la Casa Domnului, cu toți oamenii lui Iuda și cu locuitorii Ierusalimului, cu preoții și Leviții, și cu tot poporul, de la cel mai mare până la cel mai mic. A citit înaintea lor toate cuvintele cărții legământului, care se găsise în casa Domnului. Împăratul stătea pe scaunul lui împărătesc, și a încheiat legământ înaintea Domnului, îndatorindu-se să urmeze pe Domnul și să păzească poruncile Lui, învățăturile Lui, și legile Lui, din toată inima și din tot sufletul lui, și să împlinească cuvintele legământului, scrise în cartea aceasta. Și a făcut să intre în legământ toți cei ce se aflau la Ierusalim și în Beniamin. Și locuitorii Ierusalimului au lucrat după legământul lui Dumnezeu, legământul Dumnezeului părinților lor. Iosia a îndepărtat toate urâciunile din toate țările copiilor lui Israel, și a făcut ca toți cei ce se aflau în Israel să slujească Domnului, Dumnezeului lor. În tot timpul vieții lui, nu s-au abătut de la Domnul, Dumnezeul părinților lor."

Ceea ce este mai lăudabil decât orice la împăratul Iosia este faptul că nu numai a luat măsuri drastice pentru a înlătura idolatria dar mai important decât orice lui Iosia i s-a mișcat inima față de Domnul Dumnezeu și a influențat poporul să facă la fel și să se întoarcă la El, încheind acel legământ cu el în pragul Casei Domnului. Aceasta se poate într-adevăr califica drept o trezire spirituală adevărată. O experiență avută de unul, a influențat o mare mulțime de oameni. Experiența a fost autentică și la fel a fost și influența acesteia asupra altora. Durabilă și producând schimbări vizibile.
Unde vă amintiți că s-a întâmplat ceva asemănător? Vedem în Scripturi că de fiecare dată la "găsirea" Cărții Legii, la citirea și interpretarea ei, se produc treziri spirituale veritabile:

Neemia 8:1-6 "Când a venit luna a șaptea, copiii lui Israel erau în cetățile lor. Atunci tot poporul s-a strâns ca un singur om pe locul deschis dinaintea porții apelor. Au zis cărturarului Ezra să se ducă să ia cartea Legii lui Moise, dată de Domnul lui Israel. Și preotul Ezra a adus Legea înaintea adunării, alcătuită din bărbați și femei și din toți cei ce erau în stare s-o înțeleagă. Era întâia zi a lunii a șaptea. Ezra a citit în carte de dimineață până la amiază, pe locul deschis dinaintea porții apelor, în fața bărbaților și femeilor și în fața celor ce erau în stare s-o înțeleagă. Tot poporul a fost cu luare aminte la cetirea cărții Legii. Cărturarul Ezra stătea pe un scaun de lemn, ridicat cu prilejul acesta. Lângă el, la dreapta, stăteau Matitia, Șema, Anaia, Urie, Hilchia și Maaseia, și la stânga: Pedaia, Mișael, Malchia, Hașum, Hașbadana, Zaharia și Meșulam. Ezra a deschis cartea înaintea întregului popor, căci stătea mai sus decât tot poporul. Și când a deschis-o, tot poporul s-a sculat. Ezra a binecuvântat pe Domnul, Dumnezeul cel mare, și tot poporul a răspuns ridicând mâinile: ,,Amin! Amin!" Și s-au plecat și s-au închinat înaintea Domnului, cu fața la pământ."

Neemia 8:8-9 Ei citeau deslușit în cartea Legii lui Dumnezeu, și-i arătau înțelesul, ca să-i facă să înțeleagă ce citiseră. Dregătorul Neemia, preotul și cărturarul Ezra, și Leviții cari învățau pe popor, au zis întregului popor: ,,Ziua aceasta este închinată Domnului, Dumnezeului vostru; să nu vă bociți și să nu plângeți!" Căci tot poporul plângea când a auzit cuvintele Legii.

În acel caz poporul a răspuns cu o închinare extrem de reverentă la auzirea cuvintelor cărții legii și la interpretarea lor deslușită, după care se trece la restabilirea ordinii în închinarea poporului Israel. La fel Dumnezeu i-a binecuvântat cu trezire și în vremea lui Iosia. Preotul Hilchia găsește "o carte". Cartea Legii. Logofătul Șafan o citește împăratului și împăratul găsește o cale de a o aplica. Ori de câte ori "se regăsește" în mijlocul creștinilor această carte care astăzi se află în stare de revelare completă de la Geneza la Apocalipsa, se produce și revitalizarea spirituală a copiilor lui Dumnezeu, mult căutata "trezire" despre care scriem, vorbim și ne rugăm, dar n-o avem!!

Cartea lui Hank Hanegraaff "Counterfeit Revival", publicată de Word Publishing, Dallas, Texas, mi-a fost de mare folos în a-mi deschide ochii și a-mi stimula reacția față de aceste fenomene aberante care se petrec în Numele lui Hristos. Îi acord aici creditul cuvenit. Pentru a vedea anvergura pe care o are această calamitate asupra Creștinismului în lume vă recomand să o procurați și să o citiți.

1 Hillstrom, "Testing the Spirits", pag.122


Apologetică