Înapoi  Acasă  Deschideți Biblia

11 iunie 1995
Biserica Baptistă Bethlehem
Pastor John Piper

Cea mai mare dintre acestea este dragostea

Vara este vremea să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos
(2 Corinteni 3:12-18)


Fiindcă avem dar o astfel de nădejde, noi lucrăm cu multă îndrăzneală; şi nu facem ca Moise, care îşi punea o mahramă peste faţă, pentru ca fiii lui Israel să nu-şi pironească ochii asupra sfârşitului a ceea ce era trecător. Dar ei au rămas greoi la minte: căci până în ziua de astăzi, la citirea Vechiului Testament, această mahramă rămâne neridicată, fiindcă mahrama este dată la o parte în Hristos. Da, până astăzi, când se citeşte Moise, rămâne o mahramă peste inimile lor. Dar ori de câte ori vreunul se întoarce la Domnul, mahrama este luată. Căci Domnul este Duhul; şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

Introducere: Vara şi tema dragostei

Din februarie am început să vorbim despre dragoste. Acum este vară. Iar tema închinării noastre împreună în această vară este: "Vara este vremea să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos." Dar suntem încă la tema dragostei. De ce? Ce are de-a face dragostea cu a-L vedea şi a-L prezenta pe Hristos?
Cunoaşteţi răspunsul la această întrebare. Dacă ne iubim unii pe alţii, şi dacă îi iubim pe vrăjmaşii noştri, dacă îi iubim pe cei greu de iubit şi pe cei care fac şi cred lucruri cu care nu suntem de acord, atunci oamenii vor vedea realitatea lui Hristos în noi. Ei Îl vor vedea pe Hristos iar noi Îl vom prezenta pe Hristos. Isus a spus în Ioan 13:35,

Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.

Dacă iubim, noi Îl prezentăm pe Hristos. Pavel a spus acelaşi lucru astfel:

Purtăm întotdeauna cu noi, în trupul nostru, omorârea Domnului Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru. (2 Corinteni 4:10)

El a demonstrat în viaţa Sa jertfa de sine plină de dragoste, pentru ca oamenii să vadă dragostea jertfitoare a lui Isus în trupul Său. Isus a spus,

Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune (dragostea voastră) şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. (Matei 5:16)

Pentru aceasta e vara. Vara este vremea să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos prin dragoste.

Fiul nostru, Ben, ne-a sunat din Georgia joia trecută. El ne-a spus despre impactul pe care l-a avut asupra lui o biserică în care se arăta dragostea lui Hristos. Ben merge la servici pe motocicletă, la o distanţă de aproximativ 65 de kilometri, de trei ori pe săptămână. Săptămâna trecută în Georgia au fost peste 35 de grade. În timp ce intra în oraş încălzit şi deshidratat din cauza drumului, el a oprit la un stop. Acolo, în faţa bisericii de pe colţ erau câţiva oameni în tricouri creştine de culori deschise care ofereau gratis doze de Coca-Cola rece ca gheaţa. A luat şi el una, iar vestea despre acest act de bunătate s-a răspândit în câteva ore până în Minneapolis, în Numele lui Hristos. Pentru aceasta e vara. Vara este vremea să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos.

Iarna, noi cei din Minnesota încercăm să supravieţuim - fugim cu capetele acoperite de la un iglu călduros la altul. Vara încercăm să ieşim din case. Zilele sunt mai lungi. Temperaturile sunt mai ridicate. Iarba şi copacii ne îmbie cu verdele lor bogat. Este o altă lume din ianuarie. Şi este lumea lui Hristos, vara lui Hristos.

Tu ai statornicit toate hotarele pământului, Tu ai rânduit vara... (Psalmul 74:17).

De aceea, trebuie să ne întrebăm, ce spune Dumnezeu vara? Ce ne spune vara despre Dumnezeu? Psalmul 19:1-2 răspunde:

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui. 2 O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el.

Vara arată slava lui Dumnezeu: noul unghi al soarelui la răsărit; noua ordine noapte-zi a constelaţiilor din timpul verii; frunzele răsar din crengi tari, cafenii; lalelele se înalţă dintre brazde; iarba acoperită de zăpadă se transformă în covoare moi; se întorc măcălendrii şi gâştele sălbatice din nord; lacurile se dezgheaţă şi oglindesc cerul; slava lui Dumnezeu se vede chiar şi, îndrăznesc să spun, în supravieţuirea ţânţarilor timp de şapte luni în mlaştini îngheţate, în şoarecii care ştiu să plece din case şi în furnicile care ştiu să intre în ele. Toate aceste lucruri, şi alte o mie, dacă avem ochi să le vedem, ne vorbesc despre slava lui Dumnezeu şi vestesc lucrarea mâinilor Lui.

Pentru Dumnezeu, vara există ca să-I arate slava, despre care noi ştim că este Isus Hristos. Toate lucrurile au fost făcute de El, toate lucrurile sunt susţinute de El şi toate lucrurile există pentru El (Coloseni 1:16-17). El nu S-a lăsat fără mărturie. Iar mărturia constă în îndurarea arătată unei lumi căzute - dimineaţă de dimineaţă, îndurare în ploaie, soare, în susţinerea lumii (Fapte 14:17) şi în reţinerea revărsării mâniei Sale împotriva păcatului (Romani 2:4).

De aceea, scopul nostru este să ne alăturăm lui Dumnezeu şi să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos în această vară. Iar tot ce am studiat în ultimele trei luni ne spune că prezentarea lui Hristos înseamnă să arătăm dragoste.

Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.

Dragostea nu este standardul în lumea noastră. Ea iese în evidenţă. Vine dintr-o altă lume. Îl prezintă pe Hristos.

Ieri am fost împreună cu Barnabas la prânz la restaurantul Metrou, şi în timp ce plecam de acolo am văzut doi tineri stând la o margine a parcării şi strigând către alţi doi, mai în vârstă, care erau la cealaltă margine. Se întreceau unii pe alţii aruncându-şi obscenităţi şi insulte. E un sunet familiar în oraş. Şi, mă gândeam eu, ce lucru radical şi diferit ar fi dacă unul dintre ei L-ar fi văzut pe Hristos, ar fi fost transformat într-un om al dragostei, s-ar fi întors în acea situaţie şi ar fi mers la unul dintre ceilalţi, spunându-i: "Îmi pare rău pentru vorbele urâte. În mine este ceva nou. Se numeşte dragoste. Acum sunt pentru tine şi nu împotriva ta. Aş vrea să ne împăcăm. Aş vrea să construim împreună ceva bun pentru oraşul acesta. Şi aş vrea să-ţi arăt de unde am căpătat această dragoste. Numele Lui e Isus Hristos." Dragostea nu e standardul în societatea noastră. Noi trebuie s-o arătăm. Trebuie să-L arătăm pe EL.

Asupra acestui lucru ne vom îndrepta atenţia în această vară. Să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos.

Ca să-L prezentăm, noi trebuie să-L vedem

Ideea principală în această dimineaţă este: ca să-L prezentăm, noi trebuie să-L vedem. Iar atunci când Îl vedem, noi suntem schimbaţi în acel fel de oameni care în mod natural arată ca El şi Îl arată celorlalţi. Dacă vrei să devii acel fel de persoană plină de dragoste, despre care vorbeam săptămâna trecută - cu o iubire tandră pentru alţii - cheia este să-L vezi pe Hristos aşa cum este El în realitate.

Puteţi vedea acest lucru în Cuvântul lui Dumnezeu, atunci când priviţi la 2 Corinteni 3:18:

Noi toţi privim (=vedem) cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

Prindeţi esenţialul de aici şi apoi vom încerca să explicăm detaliile în câteva minute, de dragul vieţilor noastre în această vară.

Ideea principală este că credincioşii creştini sunt transformaţi - progresiv, treaptă cu treaptă - în chipul lui Hristos Domnul. Fiţi atenţi să înţelegeţi aceasta: "Suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui (chipul Domnului), din slavă în slavă (nu dintr-o dată, ci treptat)." Asta înseamnă că devenim ca şi Hristos. Creştem în capacitatea noastră de a-L prezenta pe Hristos atunci când devenim asemenea Lui. Aceasta e voia lui Dumnezeu pentru noi. Ca noi să ne conformăm treptat chipului lui Hristos. Şi ştim că acesta este chipul dragostei. Hristos - în ciuda tenacităţii sale şi a stilului Său de viaţă direct, fără ocolişuri, a fost un om de o neîntrecută dragoste. Nimeni n-a iubit aşa cum a iubit Isus. Aceasta a fost slava Sa. Acum Pavel spune: "Noi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă."

Devii persoana la care priveşti

Dar acest punct principal mai are o faţetă, în 2 Corinteni 3:18. Pavel ne spune cum are loc acest lucru. Cum suntem noi transformaţi? Să presupunem că doreşti foarte mult să ţi se întâmple şi ţie. Să presupunem că săptămâna trecută Dumnezeu te-a atins - aşa cum i-a atins pe unii într-un mod extraordinar - iar acum tu doreşti nespus să fii transformat în acel fel de persoană care îi iubeşte pe ceilalţi credincioşi cu o iubire tandră, autentică. Cum se întâmplă acest lucru?

Pavel ne spune în acest verset:

Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

Cheia, spune Pavel, este că noi "privim slava Domnului." În alte cuvinte, suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui privind slava Domnului. Devii persoana la care priveşti fără încetare.

În primii cinci sau zece ani după ce am plecat de la Seminarul Fuller, oamenii care mă vedeau predicând şi care îl cunoşteau pe Dr. Daniel Fuller obişnuiau să râdă de numărul mare de particularităţi de-ale lui pe care le-am absorbit. Motivul? El a fost eroul meu. Am iubit înţelepciunea lui, felul în care preda şi spiritul de smerenie în care era gata să înveţe de la alţii. Am petrecut mult timp împreună cu el, l-am privit şi l-am ascultat. Fără să-mi dau seama, am început să vorbesc ca el, să-mi mişc mâinile ca el, să gândesc ca el, să pun întrebări în acelaşi fel ca el.

Pavel ne spune, atunci când "priviţi ca într-o oglindă slava Domnului, veţi fi schimbaţi în acelaşi chip al Lui, de la o treaptă a slavei la alta."

Deci, dacă vrem să Îl prezentăm pe Hristos în această vară astfel încât oamenii să-L poată vedea în noi, strategia noastră trebuie să fie aceea să-L vedem. Să-L vedem aşa cum este în realitate. Să ne aţintim privirile asupra lui, să-L privim şi să ne gândim la El, să-L aşezăm înaintea noastră din nou şi din nou. Aceasta e cheia pentru a deveni ca El. Cheia pentru a-L prezenta este să-L vedem.

Prezentarea lui Hristos: muncă forţată sau libertatea dragostei?

Dacă nu-L vedem, sarcina de a-L prezenta devine muncă forţată. Daţi-mi voie să încerc să vă arăt aceasta din celelalte cuvinte ale versetului şi din context. Să văd dacă pot simplifica aceste versete despre Moise, despre văl şi aşa mai departe, în versetele 12-17.

În versetul 13, Pavel arată că în Vechiul Testament, atunci când Dumnezeu i-a comunicat voia Sa lui Moise pe Muntele Sinai, faţa lui Moise reflecta slava lui Dumnezeu, iar el îşi punea un văl pe faţă pentru ca oamenii să nu vadă cum slava se şterge treptat de pe faţa lui. În continuare, Pavel interpretează aceasta ca o imagine a minţilor împietrite ale poporului: "Dar ei au rămas greoi la minte" (v. 14). Apoi el o compară cu faptul că încă există un văl între minţile oamenilor şi adevărata semnificaţie a Legii lui Dumnezeu din Scriptură. Versetul 14b: "Căci până în ziua de astăzi, la citirea Vechiului Testament, această mahramă rămâne neridicată." În alte cuvinte, adevărata semnificaţie a Legii este acoperită cu o mahramă pentru minţile poporului evreu (şi ale neamurilor!) - până când ei se întorc la Mesia. Versetul 14c: "fiindcă mahrama este dată la o parte în Hristos." Versetul 16: "Dar ori de câte ori vreunul se întoarce la Domnul, mahrama este luată." În alte cuvinte, în Hristos mintea este eliberată să vadă adevărata semnificaţie a Legii Vechiului Testament. Mahrama împietririi este dată la o parte.

Versetul 17 ne explică acum de ce se întâmplă aşa. Cum se face că atunci când te întorci la Domnul, vălul neînţelegerii este înlăturat? Versetul 17: "Căci Domnul este Duhul; şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia." Cred că ce vrea să spună acest verset este: ce au văzut oamenii, în cea mai mare parte, atunci când au privit prin acest văl a fost un fel de Lege care îi înrobea, în loc să îi elibereze. Ei interpretau Legea ca fiind poruncile lui Dumnezeu aruncate asupra lor din exterior fără vreo putere spirituală, transformatoare, înăuntrul lor, care să le dea dorinţa să împlinească aceste porunci. Şi aceasta este semnificaţia sclaviei. Sclavia este atunci când primeşti poruncile din afară, porunci pe care înăuntrul tău nu vrei să le împlineşti. Rezultatul este fie răzvrătire, fie legalism. Poţi spune: "Resping povara poruncilor tale." Sau poţi spune: "O să încerc să mă ridic la înălţimea aşteptărilor, conformându-mă în exterior," când înăuntrul tău nu există o plăcere reală în împlinirea poruncilor, nu există un autentic "vreau să fac". Aceasta e sclavia.

Antidotul pentru acest fel de sclavie este puterea internă, transformatoare, a Duhului Sfânt. "Unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia." Asta înseamnă noul legământ - puterea Duhului Sfânt care ne face capabili şi ne transformă din interior spre exterior astfel încât ajungem să iubim Legea lui Dumnezeu. Deci, în versetul 17 Pavel spune că motivul pentru care acest văl înrobitor este înlăturat atunci când ne întoarcem la Domnul este pentru că "Domnul este Duhul, şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia." Motivul pentru care Duhul dă libertatea este acela că Duhul aduce transformarea interioară care pune în noi dorinţa să facem ce vrea Dumnezeu să facem. Libertatea înseamnă să vrei să faci ce îţi porunceşte Dumnezeu să faci. Dumnezeu spune: "Iubeşte!" Roada Duhului este dragostea. Prin urmare, acolo unde este Duhul, este libertate.

Acum, ce-are a face aceasta cu ce am văzut în versetul 18 - să-L vedem şi să-L prezentăm pe Hristos? Ei bine, versetul 18 se încheie cu cuvintele: "prin Duhul Domnului." În alte cuvinte, transformarea noastră din slavă în slavă este "prin Duhul Domnului" - El este cel care înfăptuieşte schimbarea în noi, atunci când privim la El. Cum o face? El este Duhul. Domnul şi Duhul sunt una. Duhul Sfânt este Duhul lui Isus iar El lucrează această transformare în noi.

Dar ce e important ca noi să vedem este MODUL în care o face. Eu vreau să fiu liber în vara asta, voi nu vreţi? Nu vreau să fiu un sclav. Nu vreau să trăiesc sub povara în care mi se spune să fac lucruri pe care nu am nici o dorinţă să le fac. Dar nu vreau să mă îndepărtez de Dumnezeu şi să fac din dorinţele mele înşelătoare centrul universului. Aceasta ar fi cea mai rea formă de sclavie, deghizată în libertate. Ceea ce vreau este ca dorinţele mele să fie transformate de Duhul Domnului astfel ca atunci când Dumnezeu îmi porunceşte să fac ceva, întreaga inimă să spună "DA, Doamne!"

Cum se va întâmpla aceasta? Se va întâmpla, după cum spune versetul 18, atunci când vom privi constant la Isus, Domnul. Duhul Sfânt - Duhul Domnului - are o sarcină principală, să-L proslăvească pe Isus (Ioan 16:14). Să ne ajute să-L vedem şi să-L prezentăm. De aceea, atunci când ne întoarcem la Domnul şi ne dăruim inimile lui Isus, Duhul lucrează ca să ne ajute să Îl vedem. El ne deschide ochii inimilor noastre să înţeleagă, să aprecieze, să guste, să îndrăgească şi să preţuiască slava Domnului. Iar atunci, în felul acesta, El schimbă impulsurile noastre interioare, dorinţele şi aspiraţiile noastre astfel încât vrem ce vrea Isus, şi suntem liberi.

Când Isus spune, iubiţi pe vrăjmaşii voştri, noi suntem liberi pentru că Duhul produce chiar această dragoste în inimile noastre atunci când privim la Isus. Când spune să iubim pe aproapele nostru ca pe noi înşine, noi suntem liberi, pentru că Duhul produce în noi chiar această dragoste atunci când privim la Isus. Roada Duhului este dragostea. Când El spune, iubiţi-vă unii pe alţii cu o iubire tandră, familială, noi suntem liberi, pentru că, deşi nu stă în puterea noastră să o facem, putem face acest lucru, pas cu pas, creştem liberi în sensul acesta, pentru că unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. El e în noi şi trezeşte chiar această dragoste pe măsură ce privim constant la Isus.

Duhul nu produce în noi această transformare fără vreo legătură cu Isus. Nu o face atunci când noi privim ore nesfârşite la emisiuni TV goale şi superficiale; nu atunci când irosim ore în şir navigând fără vreun scop pe Internet; nu atunci când ne ocupăm mintea cu lucruri care Îl ignoră pe Hristos. Nu. Duhul se mişcă, lucrează şi eliberează într-o atmosferă bine definită, şi anume, atunci când noi "privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului Isus" (v. 18). Duhul Îl înalţă pe Hristos. Duhul deschide ochii să-L vadă pe Hristos. Duhul întipăreşte chipul lui Hristos pe sufletul nostru. Dacă alegem să nu ne îndreptăm privirile spre Hristos, dacă mergem pe drumul nostru şi ne ocupăm de celelalte probleme ale vieţii, atunci să nu întrebăm: "Unde este Dumnezeu?" când culegem fructul dureros al sclaviei păcatului şi experimentăm Legea lui Dumnezeu ca pe o povară, nu ca o bucurie. El ne-a arătat calea libertăţii. Dacă ne irosim zilele şi nopţile privind în altă parte, vom rămâne probabil strânşi legaţi de lucrurile care ne subjugă.

Concluzie

Dorinţa inimilor noastre este ca Duhul Sfânt să vină cu putere printre noi în această vară, cu puterea Sa eliberatoare. Aceasta se numeşte trezire. Din cauza aceasta vara ne întâlnim în această seară şi tot a doua duminică seara de la ora 7:00 (nu 6:00) pentru închinare, pentru Cuvânt, mărturie şi rugăciune. Dumnezeu se mişcă peste tot în lume într-un mod extraordinar. Noi vrem plinătatea Sa. Vrem libertatea Sa. În seara asta voi împărtăşi cu voi câteva din domeniile în care văd nevoia de trezire. Strategia noastră este simplă: ne îndreptăm atenţia şi dragostea spre Isus; privim la El. Vara este vremea să-L vedem pe Hristos. Aici se mişcă Duhul. Aceasta e libertatea. Iar libertatea dragostei Îl va prezenta pe Hristos cu putere înaintea lumii. Mă rog ca Dumnezeu să vă dea o dorinţă adâncă pentru aceasta.

Sunt atâtea lucruri de care avem nevoie să fim eliberaţi. Voi menţiona câteva din ele în seara aceasta. Peste trei luni nu se va spune printre noi: "Secerişul a trecut, vara s-a isprăvit, şi noi tot nu suntem mântuiţi!" Dimpotrivă, fie ca să se spună: "El a venit la noi ca ploaia din timpul verii, care udă pământul şi dă viaţă."

Copyright 1995 John Piper
Tradus şi tipărit cu permisiune de Desiring God Ministries.
Pentru mai multe informaţii despre Desiring God Ministries, contactaţi-ne pe adresa:
Desiring God Ministries
720 13th Avenue South
Minneapolis, MN 55415
612.338-8611 X230
612.338-4372 FAX
mail@desiringgod.org
www.desiringgod.org

Tradus de Florin Vidu


Cuprins | Studii Biblice