Înapoi
Acasă
Biblia

Bucuria mântuirii într-o lume suferindă

Partea a III-a

de Danny Bond


Data trecută ne-am aflat în Petru, am studiat primul capitol din I Petru, versetul 6 și am vorbit despre încercări și despre testarea credinței noastre. În principiu, data trecută am făcut o lecție teologică practică despre necaz. Astăzi ne vom îndrepta atenția la I Petru, capitolul 1, versetul 7, dar numai la prima jumătate a acestui verset.
Sunt conștient de trăsătura psihică a oamenilor din zilele noastre -aceea că au fost antrenați să privească în loc să asculte. Așa că te uiți la știri și ți se arată totul, vizual, în fața ochilor, în clipuri de 20 de secunde, în filmele și spectacolele TV de astăzi, ai cam cinci canale de emise menite a-ți capta interesul. Nimic nu este tratat cu minuțiozitate în nici o clasă socială din zilele noastre și astfel suntem învățați să fim superficiali. Ca pastor sunt foarte îngrijorat de acest fapt. Fac comentarii la adresa celor ce dorm în biserică, și nu sunt cinstiți prea mulți, în general îi cunosc. V-aș putea spune acum ,,probabil acest om, această femeie de aici va adormi" și, urmărindu-i, în aproximativ 5 minute adorm, îi cunosc. În general pot să-mi dau seama ce fel de mesaj va face mai multe persoane să ațipească și să-și piardă atenția. Toate aceste idei sunt menite să ne reamintească de faptul că săptămâna trecută ne-am aflat în Petru și am studiat I Petru 1: 6, am vorbit despre necaz, încercări și testare. Acum, superficialitatea minții noastre conformă anilor '90, vă va sugera probabil că în cazul în care vom vorbi iarăși despre acestea astăzi, voi deja ați înțeles chestiunile respective și veți fi astfel tentați să nu mai fiți atenți. Deoarece de îndată ce ne vom întoarce la acest studiu și veți auzi din nou cuvântul ,,credință", ,,testare", ,,încercare" vă veți spune: ,,o nu, acest om se mișcă așa de încet și acum ne va tortura cu aceleași idei" și începeți să nu mai fiți atenți. Dar am aflat că de obicei nu ați înțeles mesajul, deoarece suntem atât de superficiali acesta este un semn clar de superficialitate să crezi că ai priceput ceva fără ca în realitate să se fi întâmplat astfel. Vreau să vă spun că cei mai superficiali oameni pe care îi știu sunt și cei mai slabi ascultători, ei întotdeauna cred că au priceput când în realitate n-au înțeles. Creștinii pe care îi cunosc și care sunt înțepeniți spiritual an după an, după an, după an - care nu știu cum să-și trateze problemele și ne produc necazuri celorlalți pentru că rămân permanent imaturi spiritual - sunt cei mai slabi ascultători. Și aceasta deoarece ați căpătat ceea ce societatea actuală produce -adică o inabilitate de a asculta și gândi în profunzime. Am ca scop în această biserică crearea, cultivarea adâncimii spirituale în voi. nu am intenția de a vă acuza și a spune că aveți dificultăți în a asculta orice fel de amănunt sau de a mă întoarce la un subiect discutat anterior, nu este în mod necesar vina voastră pentru mediul în care ați crescut sau pentru felul în care este lumea înconjurătoare, dar dacă persistați în a rămâne în acest stadiu sunteți vinovați, iar eu vreau să fac tot posibilul, ca și cei ce conduc biserica aceasta, pentru a vă învăța profunzimea întru Hristos. Pentru binele vostru. Cu adevărat pentru bunăstarea voastră.

Așa că ne întoarcem la discuția despre încercări și vă spun: nu ați înțeles încă totul de data trecută, și veți trece prin atâtea încercări grele în viață încât aveți nevoie de tot ajutorul pe care-l puteți avea. La fel și eu. Dar sunt înfiorat să vorbesc despre cea ce vom trata astăzi.

Data trecută, necazul în amănunt. Cinci lucruri despre necaz. Necaz în general vreau să spun. Astăzi mai multe amănunte despre încercări și testare. Deci, data trecută teologia generală a necazului. Astăzi câteva detalii despre cum lucrează încercările în viața ta, este o diferență așa că nu vă închideți urechile pentru că aveți nevoie de acestea. Pentru unii dintre voi veșnicia voastră depinde de ceea ce veți auzi, deoarece în acest moment nu sunteți spre drumul spre Cer, deși puteți avea impresia că sunteți. Așa că trebuie să fiți atenți la aceste chestiuni. Dacă trebuie să dormiți astăzi, atunci mergeți acasă. Nu vă voi mai avertiza de aici înainte.

I Petru 1:7 vorbește despre încercarea credinței voastre. Vedeți aceasta chiar la început? Încercarea credinței voastre. În versetul 6 el spune: ,,în aceasta vă bucurați mult, chiar dacă acum, pentru puțină vreme, dacă trebuie, sunteți întristați prin felurite încercări." Bucuria în mijlocul suferinței. ,,Pentru ca încercarea credinței voastre...". Vă puteți bucura datorită acestui proces aplicat credinței voastre, care dovedește dacă este pură sau nu, și ajungeți la stadiul matur în care înțelegeți că această credință a voastră este mai valoroasă decât orice altceva în viață, ,,fiind mai scumpă decât aurul care piere". Aurul era cel mai scump lucru în acele timpuri, la fel și în țara noastră, acum cunoaștem lucruri mai prețioase decât aurul, ca platina și altele. Dar aceasta este ideea aici, iar Biblia folosește această analogie a aurului și argintului și a purificării prin foc de la Iov la Maleahi și până aici, spre sfârșitul ei.

,,Pentru ca încercarea credinței voastre fiind mai scumpă decât aurul care piere și care totuși este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea, la arătarea lui Isus Hristos."

Data trecută am vorbit despre felul în care suntem încercați prin necaz. Vreau să detaliez puțin și să vă sugerez următoarele: că suntem încercați pentru a ne dovedi credința, aceasta este ceea ce spune textul. Acum, chiar natura credinței implică nevoia de a fi încercată. Ani în urmă, John Murray a spus: ,,credința este cunoașterea devenită convingere și convingerea transformată în încredere." Acesta este procesul credinței. Ajungi să afli adevărul despre Dumnezeu -este cunoaștere, după un timp, cunoști că este reală și devine convingere, iar apoi aceasta produce în viața ta o încredere care influențează modul de abordare a dificultăților care îți apar în cale. Înveți să te bazezi pe Dumnezeu indiferent de circumstanțe și să crezi în El, aceasta este credința.
Acum, credința ne este dată de Dumnezeu cu un scop anume: El vrea ca noi să o folosim, Dumnezeu dorește ca tu să-ți folosești credința. De exemplu, Biblia spune că ,,dreptul va trăi prin credință." Această înseamnă că nu pot trăi ca un creștin fără credință, cel puțin pentru a fi un creștin în creștere, un creștin victorios și un creștin în intimitate cu Hristos. Nu pot fi un soldat în împărăția lui Dumnezeu, iar Biblia este plină de exemple și comparații ale vieții creștine cu cea a unui oștean, fără credință puternică, vibrantă. Credința trebuie încercată, pentru că trebuie folosită. Noi mergem sus să ne primim pământul credinței, să supunem așa, în viața creștină.
Să vă dau un exemplu despre cum ar trebui folosită credința. Deschideți-vă Biblia vă rog la cartea lui Luca 8:22. Ucenicii se află pe Marea Galileii, care în realitate este un lac, după cum este menționat și aici. Dar acest lac se află sub nivelul mării (600-800 picioare sub nivelul mării), iar vântul mătură deșertul astfel încât în câteva minute vremea se schimbă de la senin sticlă la valuri ce amenință viața pe acest lac nu prea mare. Și aceasta este exact situația prezentată de Luca. imaginați-vă cea mai puternică furtună pe care vi-o amintiți, o furtună care vă zboară ghivecele cu flori și vă temeți că va zbura și acoperișul, sau ieșiți afară din mașină și pălăria vă este smulsă și dusă de vânt pentru totdeauna, sau vântul urlă iar dacă aveți deschisă ușița de la sobă se aude vuietul său, pe care dacă o închideți, descoperiți că vuietul încetează. Despre un asemenea vânt puternic este vorba, ceva similar. Este periculos, amenință viața.
Așadar ei se află în toiul unei asemenea furtuni și ies în largul lacului și aceasta este ceea ce se întâmplă. Isus spune, în versetul 22: ,,Să trecem de cealaltă parte a lacului", și au lăsat barca la apă.. Acum acesta în sine, era un cuvânt încurajator, de încredere, Isus spune: ,,Vreau să trec pe malul celălalt, presupuneți deci că orice se întâmplă vom trece de partea cealaltă". Așa că pornesc și în timp ce traversau, El adoarme. În versetul 23: ,,și furtuna a izbucnit pe lac", iar ei luau apă în barcă, se aflau în pericol, atât de grav era, ,,Iar ei au venit la El și l-au trezit spunându-i: [Învățătorule, Învățătorule, pierim!]". Acum, aceștia sunt bărbați adevărați, nu sunt niște indivizi slabi care au închiriat o bărcuță cu motor ca cele de la debarcaderele actuale -o chestie din aluminiu cu motoraș cu care, de exemplu, mă plimb prin port, ei sunt pescari trecuți prin multe și care trăiesc pe acest lac din care își asigură existența. Aceasta este o situație disperată. Sunt oameni tari într-o situație critică. Așa că vin și-L trezesc pe Isus spunându-I: ,,Învățătorule, Învățătorule, pierim!" Atunci El s-a ridicat și a certat vântul și marea agitată, iar acestea au încetat și s-a instalat calmul. Apoi El s-a întors, după ce a certat vânturile și marea, și i-a mustrat pe ucenici spunându-le: ,,Unde este credința voastră?". Acum El le-a spus de mai multe ori: ,,O, puțin credincioșilor!", provocând-i în acest fel, El spune: ,,Unde este credința voastră?". Motivul pentru care spune acest lucru este următorul:
Ni se spune în Romani capitolul 12 că fiecărui bărbat sau femeie care este un adevărat copil al lui Dumnezeu îi este dată o măsură de credință. Este un dar. Așadar Dumnezeu vă dă credință în calitate de copii ai Săi și vi-o dă ca voi să o folosiți. El așteaptă ca în furtuni, în dificultăți, să o folosiți așa cum trebuie. O veți folosi? În acest caz sunt cei mai apropiați discipoli ai săi. A izbucnit o furtună iar ei nu-și folosesc credința, așa că El spune: ,,Unde vă este credința?". Cu alte cuvinte: ,,Ați primit-o, este acolo, Eu v-am dat-o. Ce ați făcut cu ea? Încotro ați îndreptat-o?" Și presupun că uitându-se la noi în aceste zile, Dumnezeu ar putea spune același lucru. ,,Unde vă este credința?" Întrebați-vă acest lucru astăzi, în special cei care vă aflați în dificultăți majore: unde este credința voastră? Dacă sunteți cu adevărat un copil al lui Dumnezeu o aveți, dar o și folosiți? El va dat-o pentru a o folosi și pentru a o folosi în greutățile vieții. Dar faceți voi acest lucru? Unde vă este credința?
Dar aici este un lucru încurajator. După ce i-a mustrat, vă dați seama revăzând lucrurile, El oricum i-a ajutat. Așadar ei greșiseră. Fusese un test: ,,Să trecem pe malul celălalt al lacului!". Iar ei au căzut acest test. Dar El i-a ajutat oricum și a folosit greșeala lor ca modalitate de a-i învăța, de a-i aduce în cele din urmă la felul în care îi dorea. Vedeți, aceasta este bunătatea și harul Dumnezeului căruia îi slujim. Credința noastră va fi încercată, credința ne-a fost dată pentru a o folosi, și chiar atunci când greșim este atât de încurajator să știm că El ne va ajuta și că El va folosi greșelile noastre pentru a ne învăța. El este un Dumnezeu și un Tată răbdător, iubitor. Acest este felul de lucruri fundamentale pe care trebuie să le înțelegeți.

În Vechiul Testament există o relatare în care fii lui Israel... a fost un fel de test... o luptă... au ieșit la luptă și au încercat să realizeze un fel de șmecherie pentru a ieși învingători. Astfel ei au luat Chivotul Sfânt, crezând că dacă scot Chivotul câștigă bătălia. Un fel de hocus-pocus, Chivotul este aici deci Dumnezeu va lucra, iar noi vom învinge, dar ei doar și-au arătat firea pământească prin aceasta. Ei bine, prin aceasta ei au căzut testul în luptă, necăutându-L pe Dumnezeu și nedepinzând de El, ei doar spunându-și: ,,vom aduce cutia, cutia magică". Dumnezeu permite ca Sfântul Chivot să fie luat de Filisteni într-un loc numit Eben-Ezer. Aceasta a fost o mare înfrângere pentru copii lui Israel. Astfel, Filistenii au luat Chivotul și l-au dus în templul dumnezeului lor (îi știți numele Dagon), și atunci s-a petrecut un lucru curios, au intrat în templu și au găsit statuia lui Dagon căzută. Administratorul templului l-a așezat din nou la locul său și când s-au întors ziua următoare Dagon era cu fața la pământ din nou, iar în cealaltă zi când au intrat Dagon era căzut și cu capul și brațele rupte. Le-a fost clar Filistenilor că Dumnezeul Israeliților le maltrata zeul, pe Dagon, și le-a părut rău pentru că luaseră Chivotul Său. Dar s-au gândit că, ,,dacă El ne lovește zeul, atunci ce ne va face nouă! Haideți deci să ducem Chivotul de aici pentru a ne feri de mânia acestui Dumnezeu". Apoi ei au înapoiat Chivotul copiilor lui Israel, iar aceștia au câștigat o mare victorie asupra Filistenilor. Când totul era spre sfârșit, în 1 Samuel 7:11 se spune că: ,,Bărbații lui Israel au ieșit din Mițpa, au urmărit pe Filisteni, și i-au bătut până sub Bet-car. Apoi Samuel (care a fost un judecător pe care Dumnezeu l-a ridicat la timp pentru a conduce poporul) a luat o piatră (este un semn pe care îl așează) pe care a pus-o între Mițpa și Șen, și i-a pus numele Eben-Ezer" (Pentru că în Eben-Ezer fuseseră înfrânți, și în Eben-Ezer, într-un fel Dumnezeu îi aduce înapoi și transformă înfrângerea în victorie, ajutându-i) Astfel Samuel așează această piatră și o numește Eben-Ezer spunând: ,,Până aici Domnul ne-a ajutat." A urmat o minunată perioadă de închinare spunând: ,,Doamne, ești atât de bun, ești atât de îndurător. Am greșit, am călcat strâmb am căzut testul, dar Tu ne-ai ajutat oricum. Și acesta este semn care să ne aducă aminte." Eben-Ezer a devenit un cuvânt care însemna pentru ei ,,Dumnezeul nostru este Dumnezeul nostru care ne-a ajutat. El este un Dumnezeu îndurător și iubitor."
Cunoașteți cântecul pe care îl cântăm Amazing Grace (Mărețul Har ), scris de John Newton? John Newton reflectând la pasajul despre care tocmai am discutat din Samuel, a scris odată aceste cuvinte:

"His love in times past forbids me to think
He'll leave me at last in trouble to sink.
Each sweet Ebenezer I have in review
Confirms His good pleasure
To help me quite through."
(Dragostea Sa de-a lungul vremii nu îmi dă voie să gândesc
Că mă va lăsa în cele din urmă să mă înec în încercări.
Fiecare Eben-Ezer drag pe care mi-l amintesc
Dovedește voia sa minunată
De a mă ajuta să trec prin acestea.)

Îmi place aceasta. Orice eșec din trecutul meu sau al vostru, orice încercare pe care nu ați trecut-o în viața de credință, Dumnezeu oricum a intervenit și a transformat eșecul, El a fost răbdător v-a învățat, v-a iubit și v-a repus în drepturi. acesta este un Eben-Ezer în viața voastră și stă ca dovadă pentru voi că Dumnezeul care a început această minunată viață de credință în voi prin bunătatea Sa, o va și duce la bun sfârșit prin puternicul său braț drept.
Așa că da, aceste încercări vor veni. Credința voastră va fi testată, însăși natura credinței cere să fie testată iar Dumnezeu vă dă credință ca voi să o folosiți. Asigurați-vă că o folosiți. Deveniți persoane care încep să trăiască cu acest gând: ,,iarăși începem; acesta poate fi un test". Și vom vedea pe parcursul acestui mesaj, cum încercarea poate veni în atâtea feluri. Sunt uimit de numărul mare de creștini care trec prin viață orbi față de această realitate, ei nu înțeleg că acesta este un test, că aceea este o încercare și aceasta este o încercare, și aceea. Și comit greșeli umblând în mod superficial, ignorant, chiar egoist, picând testele și nepricepând mesajul. Nu este voia Domnului că noi trăim astfel, pentru că Dumnezeu vrea să ne binecuvânteze și Dumnezeu vrea să ne folosească. Este atât de mult de lucru, recolta este mare așa cum spune Biblia, dar lucrători sunt (cum?) puțini! Vreți să știți de ce? În parte pentru că nu sunt atât de multe vase potrivite pentru folosul Stăpânului. Lui îi plac vasele potrivite. Este important în locurile critice îndeosebi, să strângi trupele. Motivul pentru care vasele sunt puține este pentru că atât de multe dau greș în încercări și astfel rămân în zona gri spirituală (nu progresează) și imaturi în viața de creștin. Iar Dumnezeu nu vă vrea în această poziție, El dorește să creșteți.

Așadar, însăși natura credinței presupune testarea. Să vă prezint și o altă idee în acest sens, aceea că autenticitatea credinței voastre se naște prin încercare. Este exact ce spune Petru în 1 Petru 1:7 ,,Pentru ca încercarea credinței voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, sugerând veșnicia credinței voastre, și care este cercetat prin foc"
Cum îmi poți spune că ești un credincios în Isus Hristos și că știi că Îi aparții și că vei merge în cer, și cum îmi poți spune că ai credință dacă această credință a ta nu a fost încercată niciodată? Dacă până acum ai trecut doar prin situații în care ai putut să te descurci cu ușurință fără credință, de unde știi dacă ai într-adevăr credință? Vedeți, Petru ne spune aici că una din modalitățile prin care știi că ești cu adevărat un creștin este felul în care treci prin încercări. Nu poți fi sigur până când credința ta nu este testată. De aceea Maleahi 3:3 spune: ,,El va ședea, va topi și va curăți argintul; va curăți pe fiii lui Levi, îi va lămuri cum se lămurește aurul și argintul, și vor aduce Domnului daruri neprihănite".
Deci Dumnezeu testează o persoană. Înțelegi faptul că Dumnezeu se ocupă personal de tine chiar înainte de a fi cu adevărat născut din nou? Lucrul important îl reprezintă faptul că acesta este felul în care te-ai născut din nou, acesta este felul în care ai fost mântuit. Dumnezeu nu vrea ca cineva să piară, ci ca toți să se pocăiască, așadar El se implică personal în viața ta prin lucrarea Duhului Sfânt și prin multe alte mijloace trimițându-Și oamenii la tine.
Astfel, când ajungi la momentul în care începi să auzi evanghelia și să crezi unele din aceste lucruri, El va începe să te testeze. El îți cunoaște inima și El nu te încearcă să afle dacă ești în adevăr ci te încearcă pentru ca tu să afli dacă ești în adevăr. El deja știe. Deci autenticitatea, purificarea credinței tale vine prin încercare.

În pilda semănătorului (Matei 13:3) Isus vorbește despre stânca pe care cade sămânța, iar păsările vin și o înghit. Apoi El vorbește despre pământul pietros care are un pic de sol pe el, iar sămânța cade, încolțește fără rădăcini, se usucă și moare repede. Vorbește apoi despre solul înțelenit cu spini, unde nu crește nici un fruct. Apoi El se referă la pământul bun unde rodește 30, 40, 60, 100 de fructe. Singurul loc în această pildă unde găsești credință este pământul roditor. Înțelegeți nu-i așa, că tranziția de la a fi unde ne aflăm toți la început pe pământ plat, tare, bătătorit, pietros, unde semințele cad și sunt adunate de păsări (și acesta este diavolul), și noi toți începem de acolo, cumva pornim de acolo, dar prin harul lui Dumnezeu sfârșim pe pământ roditor. Și dați-mi voie să vă spun că încercarea este o mare parte a acestui proces. Mulți oameni nu ajung niciodată la stadiul pământului roditor și ei nu sunt niciodată mântuiți, pică toate testele de-a lungul drumului. Nu înțeleg brațul lui Dumnezeu care lucrează asupra lor și nu ajung în ceruri când mor. Nimic nu poate fi un eșec mai mare decât acesta. Să pierzi dovezile iubirii lui Dumnezeu în viața ta, și când te testează pentru a-ți dovedi ție însuți dacă ai sau nu credință adevărată, ești atât de superficial, indiferent și nepăsător și prins în lumea ta și de drumul tău, încât dai greș în întregime. Autenticitatea credinței tale este ceea ce urmărește El.

Focul separă aurul adevărat de cel fals. Omul care prelucrează aurul pune minereul în ceva și-l încălzește până se topește și devine lichid, iar impuritățile se ridică la suprafață când muncitorul va scoate impuritățile de la suprafață. Acum, dacă totul este impuritate va lua minereul și-l va arunca, dar dacă este măcar o picătură de aur pur acolo impuritățile vor fi scoase. Destul de repede singurul lucru care mai rămâne este aur pur. Dar acesta este un proces foarte strict care implică trecerea prin foc. Să vă întreb ceva, o întrebare foarte directă. Trăiești cu îndoieli în viața ta astăzi? Despre mersul tău cu Dumnezeu, despre cer? Ca să mă exprim în termeni foarte generali, te îndoiești că vei merge în cer dacă mori în momentul acesta? Am auzit despre atâtea decese în ultimul timp, la fiecare colț, pe toate drumurile. Dacă mori acum ești sigur că vei merge în cer? Răspunzi: ,,Ei bine, nu știu. Am îndoielile mele cu privire la aceasta." Dă-mi voie să te întreb: cum poți trăi astfel? Cum poți merge mai departe astfel? Eu nu aș putea trăi astfel. Ce te face, sau te determină să trăiești cu asemenea îndoieli că dacă mori acum nu vei merge în ceruri. Atunci care sunt planurile tale? ,,Ei, nu știu. Nu m-am gândit la aceasta." Ai face bine să începi să te gândești pentru că astăzi este ziua mântuirii, nu ai nici o siguranță pentru ziua de mâine, sau următoarea. Vezi tu, dacă te îndoiești azi dacă vei merge sau nu cu adevărat în cer, mai ai nevoie de încercări. Trebuie să trăiești vremuri grele și să continui să te încrezi în Hristos. Isus a spus în pilda semănătorului că sămânța care a căzut pe pământul sărac a încolțit repede, El spune că aceștia sunt cei care răspund predicării lui Hristos, evangheliei cu bucurie. Dar aceasta este exact ceea ce El a spus, că ei cred dar numai pentru puțină vreme. Iar tu vei întreba în ce constă diferența. El a spus că la vremea încercării ei vor cădea.
Așadar, în momentul în care ajungi să descoperi dacă tu crezi cu adevărat și să scapi de toate îndoielile, treci de toate greutățile și în toate necazurile continui să-L cauți pe Hristos. Exiată persoane care vin la biserică, cheamă numele Domnului și se așează acolo, cumpără o Biblie, o răsfoiesc un pic dar când vin vremuri grele, nu se află pe genunchi, nu-L caută pe Hristos, nu au încredere în El. Dacă ești astfel, ai toate motivele să te îndoiești că vei merge în cer. Dar vezi tu, pe de altă parte, cel care merge la biserică, are o Biblie, o răsfoiește un pic, timpurile grele vin... ,,O, Isuse, privește la mine în acest necaz. Doamne, ce faci acum? Doamne, mi-ai luat totul. Trebuie că încerci să-mi spui ceva Doamne, ai atenția mea acum. Doamne Tu ai spus că îmi vei da ceea ce am nevoie dacă caut întâi împărăția Ta.", și argumentează mai departe. Acea persoană trece printr-o încercare, apoi prin alta, alta și alta. Destul de repede multe încercări vin și pleacă și nu există nici o întrebare în inima sa de genul ,,credința mea e autentică?", și în cele din urmă îndoielile dispar. Se îndoiește poate de alte lucruri dar nu de credința sa, pentru că prea multe încercări au dovedit-o adevărată.

Și eu obișnuiam să mă îndoiesc. Pot să-mi amintesc cum mă întrebam: ,,O și dacă răpirea vine astăzi?" Aș citi în Biblia mea și Isus ar spune: ,,și aceasta spun, vă spun tuturor, vegheați și vă rugați ca să fiți numărați vrednici de a fi luați", și aș gândi: ,,O dacă ar veni astăzi, nu știu dacă aș merge." Nu mai gândesc așa pentru că prea multe încercări au venit și au trecut și mi-au dovedit credința mea, care este un dar de la Dumnezeu, ca fiind reală. Îndoielile au dispărut, de fapt, doresc din ce în ce mai mult cerul în oricare din feluri, cel rapid răpirea sau cum vrei Tu Doamne și oricum este planul Tău, fă-o, dar ia-mă acolo. Aceasta este ceea ce vreau în viață. Îndoielile au dispărut.

Astfel, Petru spune că aceste încercări sunt destinate să te încerce și să te lămurească. Și îți voi spune, nu pot să-ți explic cât de valoroasă este credința mea. A fost un timp în viața mea când ascultam tot felul de pricepuți sfătuitori (i-ați recunoaște dacă v-aș spune numele lor, poate că acesta este felul în care unii dintre voi ați sfârșit în South Orange County, i-ați urmat și ați avut succes), îmi amintesc cum îi ascultam, cum le citeam cărțile, cum le ascultam înregistrările și am vrut să fac un milion de dolari, am vrut aceasta, am vrut aceea. Nu mă mai interesează aceste lucruri, am credință adevărată care este mai prețioasă decât 10 milioane de dolari, decât 20.000 tone de plutoniu, sau orice alt standard doriți. Nu există nimic mai prețios pentru mine decât credința mea dovedită, pentru că știu unde mă voi duce când voi muri. Isus a spus că se duce să pregătească un loc pentru mine, El a spus: ,,Vă voi lua acolo să fiți cu Mine". Ce poate fi mai bine decât aceasta? Biblia sune că sunt împreună moștenitor cu El și cine poate fi mai bogat decât atât? Vedeți, credința aduce totul așa că este mult mai prețioasă decât aurul. Dar este credința dovedită aceea care e mai prețioasă decât aurul. Dumnezeu folosește aceste încercări pentru a dovedi credința voastră și voi trebuie să înțelegeți acest lucru și trebuie să acceptați aceasta pentru a persevera, până când știți că aveți credință adevărată.
Așadar, autenticitatea credinței voastre se formează prin încercare.

Să mergem puțin mai departe. Tăria credinței voastre crește prin încercare. Știți că Dumnezeu vrea să vă folosească? Ai fost folosit până acum în calitate de creștin? Îmi amintesc în zilele de început, bâjbâind în timp ce eram folosit și mergând fără o țintă precisă: ,,Hei, ți-a vorbit cineva despre Hristos?", "Cine este El?", ,,Uite, ia și citește." și următorul lucru pe care îl vezi este că ei plâng și apoi te rogi cu ei, iar următorul lucru pe care îl știi este că ei sunt născuți din nou și viața lor este schimbată. Știți despre ce vorbesc, nu? Dar Dumnezeu vrea să te șlefuiască, să-ți dea finețe și să te folosească în feluri precise, de finețe. El vrea să fii eficient și pentru a fi așa credința ta trebuie să crească. Oamenii cu credință puternică primesc sarcinile mari, așadar credința ta este întărită prin încercări, dar aceasta ia timp de obicei. Matthew Henry a spus odată: ,,dacă ne ridicăm glasul către Dumnezeu pentru a îndepărta greutățile și suferințele ce ne apasă și acestea nu ne sunt luate, nu este pentru că brațul Domnului este scurt sau urechea lui tare (Isaia 59:1), ci pentru că suferința nu și-a terminat încă lucrarea." Acum, dacă poți înțelege aceasta (în mod evident autorul a înțeles), dacă înțelegi aceasta și trăiești cu această mentalitate, atunci te poate suna cineva la telefon să te întrebe ce mai faci și în loc să îi povestești împrejurările în care totul s-a dus de râpă, îi poți spune: ,,Știi, împrejurările prin care trec sunt destul de grele și am fost tulburat, dar să știi că sunt asigurat, mă simt bine, am o bună relație cu Isus. Știu că El folosește aceasta pentru binele meu și că există ceva neterminat, așa că lucrurile se desfășoară astfel."

Știți că atunci când Dumnezeu a fost gata cu Iov, totul s-a terminat, nu-i așa? El merge mai departe, și mai departe... și e din ce în ce mai rău... omul s-a îmbolnăvit de elefantiază (mărirea anormală a părților corpului), își scarpină rănile purulente de pe trup cu un ciob, prietenii săi nu-L cunosc pe Dumnezeu și cred că știu totul, are și o soție care vrea ca el să îl blesteme pe Dumnezeu și să moară. Acestea sunt împotriva lui și le cunoașteți. Așa că este certat și blamat de acești prieteni răi de lângă el, și nu se mai termină, iar satana îl tot lovește, îi omoară familia, îi ia servitorii și turmele, îi prăbușește casa cu un vânt puternic... vreau să spun că e cumplit. Iar lui îi merge din ce în ce mai rău din cauza bolii. Este de plâns. Dar când încercarea și-a sfârșit lucrarea, se termină. Și iată că vine Dumnezeu să-i vorbească lui Iov din mijlocul furtunii. Prietene îți spun, asta merită orice sacrificiu. Dacă Dumnezeu ar spune ,,hei rezistă, te voi purta prin această încercare", aș răspunde: ,,Fă-o Doamne! dacă îmi vei vorbi din mijlocul furtunii și-mi vei spune misterele oricărui lucru din lume, trec prin asta."
Ei bine asta a făcut cu Iov, dar ideea este că atunci când s-a terminat, s-a terminat. Și nu se sfârșește până nu ajunge la capăt. Dumnezeu lucrează și aceasta ia timp. Acum ascultă următoarele. Dacă Dumnezeu te-a dăruit spiritual și a plănuit cu adevărat să te folosească (pregătește-te pentru aceasta), El îți va trimite în special încercări grele (vești triste: obișnuiește-te cu dezamăgirile). Dar El o va face și obișnuiește-te cu această idee. Dacă ești înzestrat în mod special, atunci fii pregătit să fi încercat în mod special.
Ia de exemplu un om ca Billy Grahmn, ajungând la sfârșitul uneia din cele mai mari misiuni pe care le-a cunoscut această lume, ce crezi că l-a pus în această poziție? O mulțime de încercări mari, pentru că a și fost înzestrat cu daruri mari. Acum, dacă Dumnezeu te-a dăruit cu adevărat, atunci El va pune la încercare acele daruri și va testa credința ta. Și aceasta va lua timp și multe încercări. Dacă dorești să slujești peste mulți, atunci pregătește-te să fi încercat în mod special.
Știți persoanele care vă sunt modele și eroi, ale căror nume le cunoașteți: Chuck Smith, Raul Reis, Billy Grahmn, oameni ca aceștia, Chuck Swindoll, John MacArthur. Îi cunosc personal pe cei mai mulți dintre aceștia și ați fi îngroziți să aflați câteva din încercările prin care trec. Câteodată, când sfătuiesc oameni care sunt numai lacrimi și sunt singuri și suferă, și suferă, vreau doar să le spun: ,,Stai puțin, dă-mi voie să-ți povestesc despre o zi din viața lui Greg Laurie. Stai așa să-ți spun despre amenințările morții cu care trăiește zi de zi acest om pe care îl știi și-l iubești, să prezint lucrurile într-o altă perspectivă pentru tine." Vedeți, darurile mari, acelea care ajung la mulți, sunt trecute prin multe încercări, deoarece acestea întăresc credința. Dacă dorești credință puternică, vei avea parte de încercări majore care să o întărească. Putem spune atâtea despre aceasta, privești la viața lui Avram, la viața lui Moise, îi vezi pe toți aceștia?

Așadar, în cele din urmă, cunoașteți scriptura pe care o cităm atât de des, Matei 25:21 ,,Bine, rob bun și credincios", știți cine va auzi aceste cuvinte? Vă voi spune. Persoana care va auzi aceste cuvinte, care vor fi cea mai minunată muzică pentru auzul său, va fi persoana care L-a încercat pe Dumnezeu și care a fost încercată de Dumnezeu. Această persoană va auzi cuvintele: ,,bine, rob bun și credincios ".
Deci la sfârșit, când Petru vorbește despre puritatea credinței tale care este mai scumpă decât aurul, cum ai putea să estimezi valoarea credinței dovedite? Nu există nimic mai valoros în viața ta, în calitate de copil al lui Dumnezeu, decât aceasta. Și sunt încercări ce o dovedesc și astfel începi să le asimilezi și să mergi înainte în acest adevăr și totul devine altfel.

Acum, noi suntem încercați de necazuri, am vorbit despre aceasta. Suntem încercați pentru a dovedi credința noastră și am vorbit și despre acest lucru. Dați-mi voie să vă prezint un ultim gând și vom încheia.
Suntem de asemenea încercați prin lucruri bune. Aici este locul în care de multe ori picăm testul. Suntem testați prin lucruri bune. De exemplu, prezența lui Dumnezeu. Vă dați seama ce încercare este să te apropii de Hristos și să ai o relație personală, intimă cu El? Să trăiești lângă El? Acesta poate fi cel mai important test din viața ta, pentru că Pavel a spus în Efeseni că Domnul Isus dorește să se stabilească și să fie acasă în inima ta. Așadar începi acest fel de relație cu Hristos. Evreii spun: ,,Dumnezeul nostru este un foc mistuitor". El este sfânt și a venit să te facă sfânt, așa că dacă El se va stabili și va fi acasă în tine, El va schimba unele lucruri în tine. Una din cele mai mari încercări este să vii atât de aproape de Domnul încât să înțelegi că El începe să reașeze lucrurile. Întrebarea este dacă poți tu să treci de încercarea intimității cu Hristos. Cred că ceea ce se întâmplă uneori este că spunem: ,,O Doamne, vino aproape de mine. Tu spui că te vei apropia de aceia care se apropie de Tine. O umple-mă, binecuvântează-mă, trăiește în mine". Și El începe să facă aceasta dar următorul lucru pe care îl afli este că El începe să reordoneze lucrurile. ,,Stai Doamne, nu așa de aproape. Nu trăi în mine atât de intens", știți voi! Dăm înapoi și cădem testul prezenței lui Dumnezeu în viața noastră.
Sau să luăm exemplul binecuvântărilor de la Dumnezeu. Dacă Dumnezeu vă binecuvâtează cu darul cântării știți prin ce încercare veți trece? Seducția lumii. Ați văzut vreun cântăreț renumit cântând cântecele Sionului iar acum cântă cântece Canaaniților și câștigă milioane? Ați văzut acest lucru?
Dar despre binecuvântarea banilor? Știți, o persoană poate că a dat greș din cauza sărăciei, dar cincizeci vor cădea datorită banilor mulți. Ce se întâmplă dacă Dumnezeu îți dă mulți bani? Vei trece oare testul sau nu?
Dar dacă Dumnezeu vă dă o soție/un soț credincios? Cred că aceasta este o încercare majoră a credinței noastre. Ai un partener credincios și este o mare încercare. Voi încerca să vă explic de ce. Pentru că ei aleargă după Dumnezeu: ,,Trage-mă după tine! Și haidem să alergăm! Împăratul mă duce în odăile lui..." (Cântarea lui Solomon 1:4). El este o persoană trăind astfel ca partener/soț al tău și ei îți vor testa credința, ei te vor încerca dacă vrei să-L urmezi pe Dumnezeu sau nu. Din păcate, prea mulți soți cad acest test. Decât să alerge cu soțul credincios care este o mare sursă de sfințenie, ei mai degrabă luptă împotriva sa găsind scuze. Nu cădeți acest test al soțului credincios! Dacă Dumnezeu vă binecuvântează cu un soț credincios, aveți parte de una dintre cele mai mari binecuvântări pe care le veți avea pe acest pământ. Îți mulțumesc Doamne pentru soția mea Cindy. Ea este după părerea mea, cea mai credincioasă persoană pe care o cunosc. M-am căsătorit cu ea. Bărbați tineri se căsătoresc. Ce înseamnă aceasta a te căsătorii? Să te căsătorești cu cineva atât de credincios încât te impulsionează, te provoacă la întrecere în lucrurile lui Dumnezeu, în devoțiunea lor către Dumnezeu. Cred că prea adesea picăm acest test.
Și în cele din urmă, cuvântul lui Dumnezeu. Atât de multe putem spune despre aceste lucruri și nu știu dacă v-ați gândit vreodată despre încercarea prin lucruri bune. Ne gândim la lucrurile rele: necazul, durerea psihică, dar aceste lucruri bune ne încearcă profund. Cuvântul lui Dumnezeu! Gândiți-vă la adâncimea și la vastitatea Cuvântului lui Dumnezeu, dacă Îl citiți sau Îl ascultați. Vă bucurați de El, sunteți binecuvântați, Dumnezeu vă iubește. Har aici... Eben-Ezer... priviți toate aceste lucruri minunate. Apoi ajungeți la ceva care este un cuvânt greu, pentru că v-a lovit în plin și iată, este ceva similar situației voastre. Acesta este o încercare majoră, nu-i așa? Ascultați predica predicatorului și este exact ca în Biblie, el citește, nu este părerea sa personală ci sunt cuvintele exacte din Biblie, și tu spui: ,,Nu știu despre acest lucru. Este un cuvânt greu, prea de tot (Ioan 6:60); spune-mi despre Eben-Ezer din nou, dar nu-mi spune să mă pocăiesc de păcatul în care mă aflu. Mă judeci!" Lucruri din acestea, este o încercare, nu-i așa? Știți, Isus a hrănit cinci mii de oameni cu pâine din cer, a fost una din zilele bune din viața acelor oameni, sunt atât de emoționați, de interesați. El merge pe malul celălalt al lacului, ei ocolesc lacul și-L prind din urmă. Se gândesc: ,,mai multă pâine, pește nemaipomenit, o masă pe cinste. O, acest Isus, El știe cum să rezolve lucrurile." Ei apar acolo, iar El știe că ei vor mai multă pâine dar în schimb ceea ce le dă El este un bun, adânc și direct mesaj prin cuvinte. Ei sunt ucenici (în greacă mathetes, învățăcei) deci învață de la Hristos, ei îl urmează peste tot. El predică un cuvânt pătrunzător, direct, și se află la jumătatea mesajului când ei încep să murmure și să se simtă ofensați, spune Biblia. Dar El a spus: ,,Dacă nu mâncați carnea Mea și nu beți sângele Meu (dacă nu vă veți da cu adevărat viața pentru Mine), nu puteți fi ucenicii Mei". Iar ei s-au înfuriat: ,,Ei ia uite, stai puțin. Cum este cu pâinea aceea? O, aceea a fost atât de bună, și peștele, și partea despre dragostea lui Dumnezeu. Dar această afacere a angajamentului"?!" Și așa, unul câte unul, întreaga mulțime a plecat.
Mai rămân ucenicii Săi, care erau acolo, iar El se întoarce înspre ei și îi întreabă: ,,Voi nu plecați? Ei toți au plecat. Adevărul s-a vădit, aceasta este realitatea. Lor nu le place predica directă, adâncă. Plecați și voi?" Ei răspund: ,,Unde să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice. Nu avem de gând să Te părăsim."
Au trecut testul. Credința le-a fost întărită, după cum vedeți. Ei i-au privit pe ceilalți plecând, în timp ce ei au rămas. Și voi veți vedea pe alții plecând, în timp ce veți rămâne în viața creștină. Veți crește și veți fi binecuvântați. Dar veți vedea că Dumnezeu folosește lucruri bune pentru a vă încerca. Nu treceți doar testele lucrurilor rele, treceți și testele lucrurilor bune astfel încât autenticitatea credinței voastre, dovada credinței voastre să devină în cele din urmă, cea mai valoroasă posesiune a voastră. Și veți găsi atâta mulțumire în aceasta, iar efectul complementar al credinței dovedite este înțelegerea potrivită a împărăției ce vine. Deoarece cum poți crede în cerurile în care te îndoiești că vei merge? Și această speranță, locul unde ai ațintită privirea, și ceea ce aștepți, sunt de importanță majoră în viață.
Așadar, efectul complementar al credinței dovedite este o speranță solidă și o înțelegere a cerului care depășesc atât de multe greutăți în viață, și care se întoarce la tine. Să ai bucurie chiar și în cele mai dificile împrejurări, pentru că ai această relație cu Dumnezeu care te iubește atât de mult, iar bucuria Lui este tăria ta.

Să ne rugăm.
Tată, Îți mulțumim pentru timpul petrecut împreună astăzi. Îți mulțumim Doamne, pentru că ne iubești atât de mult. Ne dăm seama că nu există iubire mai arzătoare decât aceea pe care ne-o porți. Ne iubești suficient de mult pentru a ne încerca, pentru ca noi să știm că, credința noastră este adevărată, că mergem cu adevărat în cer, că Te cunoaștem cu adevărat, Isuse și că mântuirea noastră este sigură, că putem avea această bucurie în această viață. Mulțumim Doamne pentru această iubire. Îți mulțumim și Te lăudăm, în numele lui Isus, amin.

Traducerea: Ion Codescu


Umblarea Creștinului