Înapoi
Acasă
Biblia

Cum să-ți găsești iubirea vieții

de Richard Krejcir

Cum să-ți găsești iubirea vieții Partea 1

Pregătirea mariajului în care să ai atitudinea și mentalitatea corectă


Toți ne dorim iubirea și căutăm compania care să umple golul care credem că-l avem în viață. Pentru unii dintre cei necăsătoriți acesta reprezintă impulsul dominant al vieții lor, așa cum a fost odată și pentru mine. Dar pentru noi ca și creștini, scopul principal al vieții înseamnă să-i slujim lui Dumnezeu și să-l glorificăm, să împlinim chemarea destinului pe care El ni l-a hărăzit. Asta se traduce în cine suntem și cum ar trebui să fim. Lucrul acesta este valabil în domeniul relațiilor și în găsirea iubirii vieții noastre. Așa că avem nevoie să aflăm ce plan are Dumnezeu pentru aceste relații și apoi să-l respectăm. Pare simplu la prima vedere și chiar este. Necazul este că din cauza dorințelor pe care noi le avem și a obiceiurilor noastre culturale am pierdut din vedere acel plan al lui Dumnezeu. Modelul actual al ieșitului împreună aplicat de majoritate, începând de la adolescenți la adulții mai avansați în vârstă, este în cel mai bun caz ineficient, iar în cel mai rău de-a dreptul periculos. Tradițiile "dating-ului" nostru produc o rată de peste 50% divorțuri, atât în lumea seculară cât și în biserică. Iar mariajele care rezistă unite sunt în mare măsură dificile și disfuncționale, astfel că ceva este fără îndoială greșit aici.

Vreau acum să evidențiez că ceea ce voi scrie aici nu le va plăcea multora deoarece va fi opusul concepțiilor și al experienței populare. Cu toate acestea, indiferent ce credem noi despre ceva, s-ar cuveni să căutăm să urmăm modelul lăsat de Dumnezeu. În plus, avem nevoie să urmăm acel model fiindcă este calea sigură spre împlinirea și fericirea noastră. În același timp, intenția mea de aici nu este să vă stric ziua sau să vă fac să renunțați la relația curentă. Poate doar să vă dați un pas în urmă, să cercetați Cuvântul și apoi să decideți ce vi se potrivește mai bine. Doar făcând așa veți întreține relația care se cuvine și veți avea parte de toate oportunitățile vieții, de bucuriile ei complete.

Scopul meu din acest articol este de a pune în perspectivă principiile biblice care să te ajute să decizi ce este bine sau greșit în găsirea iubirii. Dacă însă ești deja familist, vei avea și tu ocazia să privești la ce-ai făcut greșit și apoi să corectezi debarasându-te de eventuale concepții eronate sau de un comportament greșit. Ce nu încerc să fac este să formulez doar un set de reguli, niște "ai voie" sau "nu ai voie". Regulile sunt exact acel lucru împotriva căruia încăpățânarea și firea noastră se vor lupta, vor respinge și sfida. De aceea, voi expune rațiunile găsite pentru ca voi singuri să le cântăriți atent, voi examina Scriptura ca voi să ajungeți la o percepție mai bună a ce înseamnă relația sexuală, burlăcia, sau aventura, apoi să știți cum să întemeiați niște relații proprii creștinului, relații care să reziste o viață, incluzând atingerea acelui deziderat al găsirii "iubirii" vieții tale.

Eu unul nu m-am trezit într-o bună zi că sunt căsătorit! Majoritatea vieții de adult mi-am petrecut-o necăsătorit și nefericit, nutrind ideea că doar o soție îmi va aduce fericire. Doar atunci când am descoperit că trebuie să mă mulțumesc cum sunt și cu relația mea cu El, Dumnezeu mi-a scos în cale iubirea vieții mele. Așa că după ani de zile în care n-am priceput cum stă treaba, ani în care eu eram cel care-i învăța pe cei necăsătoriți cum să se poarte, m-am prins în cele din urmă. Așa că am niște sfaturi să vă dau!

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este că lui Dumnezeu chiar îi pasă și că are un plan pentru tine, deși tu poate nu-l distingi pe moment. De aceea, fiți înțelepți în alegerea partenerului vostru. Studiați Cuvântul, urmăriți înțelepciunea, fiți prudenți, și încredeți-vă în puterea Domnului! Aceste lucruri nu vă sunt date din întâmplare, ci ele vin în urma cunoașterii și ascultării lui Hristos (Proverbe 12:4; 28:20; 31:10).

Iar țelul în găsirea iubirii vieții tale să devină a demonstra un devotament și o ascultare fără rezerve față de Domnul Isus Hristos. El să fie Domnul, adică stăpân în toate domeniile vieții tale. Asta înseamnă ca viața ta să reflecte gloria lui Dumnezeu și să slujească de exemplu într-o lume de rele și tentații. Să fii în stare să iei hotărâri sănătoase și înțelepte fiindcă Domnul, cu ajutorul Cuvântului și al Duhului Său, îți este sfătuitorul, nu mas-media, prietenii, patimile tale sau să faci doar ceea ce sentimentele dictează. Vei fi în stare să discerni cine ți se potrivește, iar deciziile greșite nu vor caracteriza viața ta decât dacă te aventurezi deliberat în chin și mizerie. Dacă însă ești implicat emoțional de mai mult timp într-o relație cu cineva, sau tocmai ai cunoscut persoana visurilor tale nu înseamnă că trebuie să te căsătorești imediat cu acel om. Căsătoria este o relație minunată și extraordinară încheiată exact cu acea persoană pe care Dumnezeu ți-a pregătit-o dinainte, iar o relație bună va aduce glorie lui Dumnezeu și va oglindi legătura existentă dintre Isus și Mireasa Lui, Biserica (Efeseni 5:23-32).

La urma urmei, cât de greu poate fi să-ți găsești iubirea vieții, să te bucuri de o relație intimă și serioasă cu cineva? Pentru mulți aceasta rămâne totuși problema numărul unu a vieții! Să realizăm totuși că în zilele noastre mulți rămân necăsătoriți, fie datorită cultivării unei cariere, de teama responsabilității, fie din cauza unui stil de viață excesiv de petrecăreț, sau poate provin dintr-o familie divorțată și nu vor să treacă și ei prin ce-au trecut părinții lor. Pentru aceștia intervine un moment când observă că ceasul lor biologic bate ora 12 și brusc încep să se simtă singuri și părăsiți. După ce la 20 de ani s-au dovedit prea ocupați sau prea pretențioși cu privire la un eventual partener, vine vârsta de 30 când îi apucă disperarea. Atunci se aleg cu relații nefericite care nu se potrivesc cu ceea ce Dumnezeu le-ar fi dat.

Atunci care ar fi calitățile pe care să le căutăm la un partener de suflet? Ce ar trebui să evităm la acela și cum descoperim dragostea care ține o viață? Înseamnă oare a fi doar norocos sau a te găsi în momentul potrivit la locul potrivit? Se poate ca cineva să-ți "fure" iubitul, sau să-ți "fure" iubita? Oare chiar îi pasă lui Dumnezeu cu adevărat și ți-a "rezervat" acea persoană deosebită de care tu ai nevoie? Cum afli asta?

Ce ar trebui atunci să facem, la ce ar trebui să ne gândim și ce să evităm? Pentru aflarea răspunsurilor haideți să pătrundem în Cuvântul scump al lui Dumnezeu și să examinăm atent Scripturile pentru a afla voia Lui. Deci...

Ce învață Biblia despre sex și celibat?

1. Întoarcere la Dumnezeu și confesiune (Romani 12:1-3, 2Corinteni 5:9-11, Coloseni 1:10, 1Tesaloniceni 4:1-2). În primul rând, trebuie să-mi recunosc propria mea natură păcătoasă. Întreaga omenire este despărțită de Dumnezeu și ca prin urmare noi oamenii suntem stricați atât în gândire cât și în purtare, și până ce harul lui Dumnezeu nu se revarsă asupra noastră iar efectul lui asupra vieților noastre este demonstrat și accentuat, vom continua să greșim. Natura noastră păcătoasă are o influență directă asupra opțiunilor noastre sexuale și a găsirii unei iubirii adevărate. De aceea, fiecare avem nevoie să fim serios angajați într-o constantă mărturisire a acestui aspect al vieții noastre. Cuvântul din Noul Testament tradus ca "poftă" provine din grecescul "epiphemaho" care se referă la o dorință sexuală deviantă, la o fantezie sau o intenție de aceeași natură. Imaginați-vă acum cât de ofensați au fost "impostorii" acei pioși, liderii religioși ai vremii când Isus le-a spus în față că au o "problemă" cu puritatea sexuală! Iar Isus nu-i îndemna, "acum dacă ați comis adulter în inima voastră, puteți foarte bine să-l săvârșiți și fizic, fiindcă este unul și același lucru!" Nu, ci El dorea să arate că adulterul se caracterizează prin tot ce este greșit în pofta inimii, la care se mai adaugă o seamă de alte păcate cum ar fi înșelarea celuilalt, trădarea, încălcarea cuvântului, distrugerea familiei, etc. Cu alte cuvinte, Isus spune: dacă crezi că ești perfect din punct de vedere sexual și nu ai nevoie de pocăință fiindcă ai evitat comiterea fizică a adulterului, mai gândește-te! El înseamnă mult mai mult de atât. Este un păcat complex care implică o gândire eronată și care duce la fapte greșite. În final, a cui sexualitate a fost denaturată de intrarea păcatului în lume? A tuturora!

Ca prin urmare, trebuie să luăm hotărârea de a recunoaște natura noastră păcătoasă și de a fi gata să ne confesăm păcatul și să ne căim de el, care înseamnă să nu-l mai facem. Mai constă din a găsi pe cineva care să te tragă la răspundere, iar tu să-ți mărturisești păcatele lui Dumnezeu. Atunci când nu dăm socoteală pentru noi, suntem complet liberi să păcătuim, atrăgând asupra noastră dezastre fizice și sociale. Ne vom scufunda în pornografie, în flirt, vom cunoaște pofte nestăpânite și gelozii, apoi vom trece la experiențe sexuale și ulterior vom ajunge la adicție sexuală. Ne vom trăda soțul, soția, pe Domnul, chiar vom contracta o boală și vom muri! Totul poate începe de la a citi o revistă proastă, sau a intra într-o cameră de hotel cu cine nu trebuie.

În schimb, a trăi o viață disciplinată de creștin înseamnă a căuta să afli voia Domnului și a-l glorifica.

2. Dumnezeu a inventat sexele (Geneza, cap.2, Matei 19:4). Trebuie să-mi dau seama, să accept, chiar să mă arăt recunoscător că Dumnezeu m-a înzestrat cu sexualitate. Ne-am născut cu organe, trăsături fizice și concepții care sunt specific masculine sau feminine. În Matei 19:4 ni se spune că la un moment dat Isus a întrebat: "Oare n-ați citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească și parte femeiască...?". Cu alte cuvinte El, "nu se știe oare că Dumnezeu i-a făcut pe oameni parte bărbătească și parte femeiască? Nu pricepeți că Dumnezeu a inventat sexele?" Când Dumnezeu a adus-o pe Eva la Adam, acesta nu a reacționat spunând "sunt convins că are o personalitate minunată". Vă amintiți ce-a spus el atunci? "Ea este os din oasele mele și carne din carnea mea" (Gen.2:23). În jargon modern acest lucru poate s-ar traduce sub forma, "super Doamne!". De aceea fii mulțumitor pentru darul lui Dumnezeu și pentru cum te-a făcut. Trebuie să ajungem în stare să spunem, "mulțumim Doamne pentru că ne-ai înzestrat cu un trup. Mulțumim pentru că ne-ai dat puterea de a deveni una prin legământul căsătoriei". Desigur, acest lucru nu înseamnă deloc să facem ce dorim cu trupurile noastre fiindcă Dumnezeu de la bun început a hotărât ca relația sexuală să fie rezervată instituției căsătoriei! Dacă însă ai fost o victimă a abuzului, a incestului, sau suferi de vreo altă traumă (și nu poți să te arăți mulțumitor), va trebui să apelezi la un ajutor autorizat venit din partea unui pastor creștin sau consilier. Dacă n-o faci, durerea ta nu va dispărea și riști să-ți cari respectivul "bagaj" într-o posibilă căsnicie.

3. Dumnezeu nu este împotriva sexului (Cântarea Cântărilor, Matei 5:27). Așa cum deja am afirmat, El l-a creat! Dumnezeu este însă împotriva abuzării și denaturării lui. În Predica de pe munte Isus face niște afirmații foarte răspicate cu privire la ce înseamnă să fii curat din punct de vedere sexual. Acele cuvinte ale Sale ar trebui să ne vină imediat în minte ori de câte ori căutăm să aflăm care este planul lui Dumnezeu și cine ar fi partenerul nostru potrivit. Dacă nu, atunci ne aventurăm pe o cale plină de hârtoape, una presărată de conflicte și certuri, consfințiind o legătură care mai degrabă va fi un rod al păcatului decât unul al sfințeniei. Sigur că și în acest caz Dumnezeu poate aduce vindecare și poate ierta, chiar poate să repare situația în favoarea ta. Cu toate acestea, drumul drept ți-ar fi fost mult mai bun și mai plăcut, fiind cruțat de necazul și durerea care te vor chinui nu doar pe tine ci și pe toți din jurul tău pentru multe generații la rând. Doresc acum să enumăr cinci decizii ce sunt derivate din învățătura lui Isus, niște angajamente personale care să ne ajute să atingem neprihănirea în domeniul purității sexuale și să producă în noi înțelepciunea necesară pentru luarea hotărârilor cuvenite în viețile noastre.

4. Păzește standardele lui Dumnezeu (Rut 4:10; 1Petru 3:7-12). 1Tesaloniceni 4:3 ne declară că, "voia lui Dumnezeu este sfințirea voastră: să vă feriți de curvie (mai modern spus, de imoralitatea sexuală!)". Asta înseamnă că relația sexuală trebuie rezervată pentru condiția permanentă și irevocabilă a căsătoriei. Astfel că Dumnezeu a intenționat ca relația sexuală să intervină între soțul și soția care s-au dăruit definitiv unul celuilalt deoarece doar în contextul unui angajament stabil intimitatea cuiva se poate exprima real, sincer și la adăpost. Acolo unde însă intervine intimitatea fizică în lipsa acelui angajament permanent și statornic, durerea rezultată îl va afecta pe Dumnezeu, pe tine, și chiar pe un viitor soț, sau o viitoare soție! De aceea, ia hotărârea aceasta mai înainte de a ajunge în situația în care să fii "ispitit", pentru că atunci va fi prea târziu. Nu-i vei rezista! În societatea asta ușurința cu care se încalcă voia lui Dumnezeu este atât de mare încât tu trebuie să fii hotărât mai înainte de a fi pus în situația de a o încălca la rândul tău.

5. Investește într-un viitor mariaj al tău (1Corinteni 7:3-4; Efeseni 5:25-33). Va trebui să poți să-ți cinstești viitoarea soție, sau viitorul tău soț. Chiar dacă mai pot trece mulți ani până să te căsătorești, ce anume faci acum îți va afecta în timp calitatea relației cu soțul sau soția ta. Chiar dacă nu l-ai cunoscut, sau nu ai cunoscut-o încă, asigură-te să poți să-i slujești acestui viitor partener al tău de căsnicie și să-i oferi dragoste pe toată linia și durata căsniciei voastre, inclusiv în relația fizică și crezurile voastre. "Bărbatul să-și împlinească față de nevastă datoria de soț, și tot așa să facă și nevasta față de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta." Aceste cuvinte sunt minunate deoarece afirmă că satisfacția sexuală își atinge împlinirea doar în contextul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. Dumnezeu a hotărât așa și consideră această împlinire atât de importantă încât o numește de fapt, "datorie". În consecință, ia hotărârea de a investi în împlinirea maximă a unui posibil mariaj al tău (în viitoare ta căsnicie!). Dacă n-o faci, îți trădezi propriul interes și ignori ce are mai bun să-ți ofere planul lui Dumnezeu.

6. Învață (adică, pregătește-te!) (Proverbe 1:5-7; 3:11-12). Trebuie să fii gata să-ți descoperi personalitatea, părțile care trebuie să se îmbunătățească sau să se schimbe la tine. Ascultă-ți părinții! În majoritatea cazurilor ei te cunosc mai bine decât te cunoști tu. Nu te baza pe prietenii tăi, mai ales dacă sunt mai necopți decât tine, nici chiar pe cei mai în vârstă cărora le poți vorbi. La rândul lor părinții trebuie să le vorbească copiilor lor despre sexualitate și despre voia lui Dumnezeu în acest domeniu. Deuteronomul 6:6-7 spune: "Și poruncile care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi...". Poruncile la care se face referire aici sunt cele "zece porunci" în care se află incluse chiar și cea referitoare la sexualitate și la care face Isus aluzie în Predica de pe munte. Așadar voia lui Dumnezeu este ca educația sexuală să aibă loc în familie. Asta însă nu înseamnă doar să se vorbească despre realitățile vieții sexuale și discuția să se încheie acolo. Înseamnă a purta cu copiii o continuă discuție despre corpul lor, despre transformările fizice pe care le cunosc, despre aventură, mariaj, despre ce simt vizavi de persoanele de sex opus și a oferi răspunsuri la întrebările care se pun. Apoi, la fiecare stadiu de dezvoltare fizică a lor discuția să capete turnura potrivită. Dacă lucrul acesta nu se întâmplă, de fapt, rareori se întâmplă, găsiți un bun mentor creștin de același sex cu voi căruia să îi puteți vorbi și de la care să aveți ce învăța.

7. Urmăriți plinătatea (Marcu 7:1-13; Matei 5:6; 16:24-27; Romani 6:19-23; 12; Galateni 2:20-21; 5:19-21). A cunoaște cine ești în Hristos și ce anume El a făcut pentru tine pe cruce este primordial. Cu respectiva cunoștință vei putea avea atitudinea cuvenită și discernământul necesar pentru a lua hotărâri bazate în voia lui Dumnezeu, punând întrebările potrivite și urmărind plinătatea, nu împlinirea. Împlinirea sau satisfacția o cauți atunci când vrei ca cineva să-ți împlinească nevoile și dorințele, o persoană care să-ți satisfacă poftele și plăcerile tale! Ce ar trebui mai degrabă să faci este să cauți să-l glorifici pe Dumnezeu și să găsești persoana care să-ți fie un ajutor potrivit în slujire și în lucrarea care să-i aducă Lui glorie. Asta înseamnă plinătate! Atunci când căutăm doar să ne facem nouă pe plac ne arătăm egoiști și suntem neglijenți față de valorile eterne ori față de slujirea Domnului nostru. Așa cădem de fapt și într-o capcană, însă nu din cauza mâniei lui Dumnezeu, ci într-una creată de faptul că noi nu am făcut ce se cuvenea. În consecință, urmările își vor face efectul asupra noastră. Rânduielile lui Dumnezeu urmăresc binele nostru și sunt menite să ne ocrotească, reprezentând binele nostru suprem, adică exact ce și-ar dori niște buni părinți pentru copiii lor. Plinătatea acordă unei relații un caracter real și o întemeiează în preceptele lui Dumnezeu. De partea cealaltă, împlinirea înseamnă a obține ce vrem care adeseori nu este spre binele nostru. Înseamnă a umple un gol cu un surogat, nu cu originalul. Iar a căuta împlinire sau satisfacție ne va da naștere la un sentiment de deșertăciune, sau de zădărnicie, exact lucrul de care să te ferești. Însă plinătatea va căuta să transpună în realitate dragostea descrisă în cap. 13 din 1Corinteni și să te facă să vrei să împarți această viață deplină cu celălalt.

Dacă urmărești numai ce poți obține într-o relație, vei sfârși negreșit în disperare! Nu veți fi în stare să vă completați unul pe celălalt deoarece nu urmărești decât ceea ce poți primi și nu ceea ce poți dărui relației voastre. Iar ce dăruiești trebuie să vină din umplerea ta cu Hristos. Fie că ești implicat profesional în slujirea Bisericii, fie nu, treaba noastră a tuturor creștinilor este să ducem vestea Cuvântului. De aceea, caută să găsești pe cineva care să facă să iasă la iveală părțile tale bune, cineva care să-ți devină acel partener și tovarăș din călătoria aventuroasă și entuziastă care se numește viață.

Dacă respecți aceste principii și îți recunoști natura ta păcătoasă, duci o viață responsabilă și ești caracterizat de căință, atunci adu-i mulțumire lui Dumnezeu pentru acest dar nemaipomenit al sexualității tale. Hotărăște-te să păzești standardele Lui în purtarea ta cu persoanele de sex opus, investește din timp în viitorul tău mariaj, fii gata să înveți și să primești, iar dacă sunteți părinți, puneți-vă serios pe treabă în informarea și înzestrarea copiilor voștri cu cunoștințele necesare pentru a-l cinsti și asculta pe Dumnezeu și-n această privință. Doar făcând așa vă veți găsi în situația de a lua decizia corectă și de a fi plăcuți Lui! Apoi, veți putea găsi și omul potrivit, adică iubirea vieții voastre! Astfel, că în biserică, în cadrul trupului lui Hristos voi veți putea descoperi acea insulă de echilibru și rațiune în mijlocul unui ocean învolburat de haos sexual.

Punerea cap la cap a indiciilor

Biblia deține adevărul pentru viață, inclusiv cum și cu cine să ne întemeiem o familie. Dacă crezi că Biblia nu reprezintă standardul tău de crez și practică vei fi sigur dezamăgit și descurajat în această viață. Perspectiva pe care să ne-o formăm este de a ne dori ceea ce Dumnezeu ne dorește, și nu ceea ce nouă ne-ar place. Atenția noastră să ne fie îndreptată asupra Lui, deoarece planul cel mai bun în ce ne privește este planul Său! Fără atitudinea corectă și o perspectivă sănătoasă asupra vieții, fără a urmări să-l glorifici pe Dumnezeu și să-i asculți voia, nu vei putea găsi o adevărată iubire a vieții tale.

În zilele noastre întâlnirile date prin Internet, cluburile pentru necăsătoriți și anunțurile matrimoniale cunosc o mare explozie de popularitate. Prinși de treburi în societatea rapidă a vremurilor noastre, oamenilor nu le mai rămâne deloc timp pentru întâlnire și curtare. Dacă așa stau lucrurile și-n ce te privește atunci nici tu nu vei avea timpul necesar întemeierii unei legături serioase. Așadar, pune-ți întâi prioritățile în ordine și după aceea să pornești în căutarea cuiva! Va trebui să-ți faci loc în viața ta pentru o relație serioasă, dacă acest lucru ți-a fost dat de Dumnezeu și arăți dorința de a te căsători. Și mai întreabă-te: "stau la muncă prea mult?Există alte lucruri care-mi ocupă timpul, lucruri greșite care trebuiesc eliminate? Am probleme nerezolvate? M-am despărțit definitiv de trecut?"

Acest subiect este unul foarte discutat astăzi pe Internet și în multe biserici. Dar în cel mai bun caz se cred o mulțime de lucruri greșite, niște erezii scandaloase se emit în cel mai rău caz. Ca prin urmare, în cele ce urmează voi devota acestui subiect o serie de patru studii pentru a afla ce are de spus Cuvântul lui Dumnezeu despre el. Iar în luna următoare voi vorbi și despre curtare. Aceste studii te vor ajuta să-ți formezi un caracter biblic ales și te vor pregăti pentru un mariaj reușit și statornic. Apoi, în celelalte luni voi vorbi despre pregătirea în vederea unei căsătorii reușite și întemeierea unei bune relații.

Întrebări și chestiuni de discutat

Te-ai întrebat vreodată, sau te-ai luptat cu impresia că Dumnezeu este "un hoț al bucuriei" (adică, ne strică plăcerea)?

Texte biblice: Gen1:26-31; 2:18-25; Exod.20:14; Matei 19:4-6; Gal.5:19-20; Filip.2:3-4; Evrei 13:4

Crezi că Biblia nu mai corespunde valorilor de azi? De ce, sau de ce nu?

Este păcat o relație sexuală avută înainte de căsătorie?

Care crezi tu că ar fi un procentaj al adolescenților de azi care au relații sexuale înaintea căsătoriei? Dar al adulților care susțin că Hristos este Domnul lor?

Oare Dumnezeu își dorește ca tu să te simți singur și disperat?

Crezi că tu posezi o bună înțelegere a relației sexuale? Dacă da, îți propui să stabilești niște bariere și limite când ieși cu cineva pentru ca să nu fii pus în situația de a a fi "ispitit"? La ce ar fi de folos acestea?

Citește Gen.1:26-31; 2:18-25.

În ce fel îi descrie Biblia pe oameni?

Care este planul lui Dumnezeu pentru noi?

Dacă Dumnezeu ne-a creat pe noi și a creat relația sexuală, declarând că este ceva bun, de ce vrea ca noi să așteptăm?

Citește Matei 19:4-6; care sunt consecințele nesocotirii planului lui Dumnezeu?

Rețineți bine că atunci când avem o relație sexuală cu cineva, între noi și respectivul, ori respectiva, se naște o legătură care nu poate fi distrusă cu ușurință. De aceea, abuzul sexual este atât de dureros chiar și după zeci de ani trecuți de la săvârșirea lui! Prin relația sexuală se creează o legătură cu o persoană de care-ți vei aminti și după ce ajungi la 80 de ani! Cum vei putea trăi atâta vreme în gând cu cineva de care te-ai despărțit? Îți poți imagina ca un fost prieten sau o fostă prietenă să locuiască în mintea ta încă mult timp după ce v-ați despărțit, în plus, să vă mai și urâți reciproc? De aceea există atâtea legături bolnăvicioase în zilele noastre!

Citește Exodul 20:14 și Galateni 5:19-21; care ar fi alte consecințe negative?

(jurământul căsătoriei este încălcat, depresia, co-dependența, pierderea încrederii, boala, o sarcină nedorită, etc.)

Citește Filipeni 2:3-4; cum te-ar putea ajuta acest verset?

Poți să enunți în mod rezumat ce vrea Dumnezeu ca tu să faci în planul sexualității tale? Ai fi în stare să-i mulțumești pentru regulile Sale, sau crezi că Dumnezeu vrea să-ți răpească plăcerea și bucuria vieții?

Citește Evrei 13:4; ești oare acum în stare să iei o hotărâre înaintea lui Dumnezeu de a rămâne pur(ă) până la căsătorie?

C 1988, 1998, 2002 R. J. Krejcir Into Thy Word Ministries www.intothyword.com
Tradus de Teo Macavei


Căsătoria și familia creștină