Înapoi
Acasă
Biblia

Întâlnirea Cuplurilor Căsătorite

Prima Întâlnire

Familiile noastre: de la mediocritate la excelentă

Dr. Parker, the famous minister, was speaking to a church in Chicago. After a few nights of services in which the Lord had been blessing through the study of the Word, there was a sharing time. People were asked to tell of the blessings they were receiving through Dr. Parker's ministry and the Word of God. One lady stood up and said, "I'm so thankful for these lessons and what they've done for me! I'm so thankful that God loves me! I'm so thankful for this relationship that I have with God in Jesus Christ!"

She started to sit down and Dr. Parker said, "Just a moment. Tell me, with this new relationship in Jesus Christ, how does that affect you in the home? Does this make you a better mother? Does it make you a better housewife? Are you sweeter to your husband because of your relationship with Christ? Has this really made you a better wife and housekeeper?...

He felt a tug on his coat and the minister behind him said, "Press those points, brother! That's my wife!"

Motivul pentru care ne întâlnim la această părtășie a celor căsătoriți este pentru a discuta despre câteva aspecte care ar trebui să ne preocupe în familiile noastre.

"Dacă tatăl și mama ta, sora și fratele tău, dacă nici chiar pisica și câinele de pe lângă casă, nu sunt mai fericiți pentru că tu ești un creștin acum, trebuie să se pună întrebarea dacă ești într-adevăr unul." James Hudson Taylor (1832-1905)

1Tim.5:8 Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, și mai ales de cei din casa lui, s'a lepădat de credință, și este mai rău decât un necredincios.

* Decizia de a sluji partenerilor noștri.

Atacul asupra familiei

Să realizăm că instituția familiei este atacată în zilele noastre (într-adevăr alături de altele - biserica, autoritatea statală, etc.).

- ispite, tentații
- lumescul
- ambițiile de bunăstare, etc.

Sociologul și istoricul Carle Zimmerman a evidențiat în cartea sa apărută în 1947 "Familia și Civilizația", următoarele observații rezultate în urma comparării dezintegrării (dispariției) diverselor culturi (civilizații) cu declinul familiei din respectivele culturi. S-au găsit opt rațiuni pentru care acele civilizații s-au destrămat. Toate acestea privesc modele comportamentale domestice care reflectau spirala descendentă a fiecărei culturi studiate de Zimmerman.

- Căsnicia și-a pierdut sacralitatea; Familiile erau frecvent destrămate prin divorț.
- Semnificația tradițională a ceremoniei nunții s-a pierdut.
- Mișcările feministe s-au înmulțit.
- Un sporit dispreț public arătat părinților și oricărei autorități.
- Înmulțirea delicvenței juvenile, a promiscuității și a rebeliunii adolescenților.
- Refuzul familiilor tradiționale de a-și asuma responsabilitățile ce le reveneau.
- O tendință crescândă de acceptare a adulterului: Tolerarea fenomenului. Infidelitatea.
- Interesul crescând față de perversiunile sexuale și de crimele cu substrat sexual. Răspândirea și popularizarea acestora.

Familia - o bucățică de rai - raiul pe pământ - doar pentru noi?

Suntem expuși pericolului de a vedea familia ca fiind un scop în sine, în loc de a fi un mijloc în atingerea acelui scop. Eu văd familia ca fiind un instrument divin, rânduit de Dumnezeu pentru a avea un impact asupra celor săraci și înfometați din societatea noastră cu realitatea lui Isus Hristos prezentă în experiența umană. În familie se găsește cea mai mare intimitate, cel mai mare potențial de împlinire și satisfacție. Hristos dorește să facă familia un model a ceea ce El poate să facă în viața omului. De aceea, familia este responsabilă pentru evanghelizarea societății în care se găsește, trebuind să se autodepășească în a-l oferi pe Hristos și altora. Auzim frecvent de programele creștine menite să-i scoată pe copii, tineri, adulți de sub influența lumii necreștine. Nu vreau să spun că aceste proiecte nu sunt bune, dar este foarte greu să se facă ceva dacă nu noi nu suntem ne aflăm în locul unde sarea sărează și unde lumina luminează." Dr. Howard Hendricks

Să recunoaștem : familiile noastre pot, fie să-i atragă pe alții la Dumnezeu, fie să-i respingă.

Nu uitați că și Dumnezeu vă privește ca pe unul! "Cei doi se vor face unul (un singur trup)". De aceea, ceea ce face unul îl reprezintă și pe celălalt. Eficiența căminelor noastre în înaintarea Evangheliei nu se face fără participarea comună a ambilor parteneri.

"Cercul familiei este conductorul suprem al Creștinismului" Henry Drummond

Nu vreau să ne pierdem timpul doar discutând, ci căutând să ne îmbunătățim relațiile dintre parteneri. Situația fericită de care beneficiem toți cei strânși aici (ambii parteneri fiind creștini), să nu o abuzăm, să o neglijăm sau să o luăm de la sine (că ni se cuvine, sau altceva)! Ea trebuie întreținută și dezvoltată.

"Casa (familia) este un edificiu care se construiește până la destrămarea ei prin moarte. Ea este singura construcție care se încheie cu demolarea!"

"Opțiunea voastră: altarul familiei, sau Satana vă va "altera" familia!"

"Chiar dacă mariajele sunt făcute în ceruri, omul trebuie să răspundă de întreținerea lor."

Întreținere și îmbunătățire:

Rutina doar a unei relații fizice poate dăuna. De fapt, prin aceasta este neglijat celălalt partener. Sunt neglijate nevoile lui morale și emoționale.

"A te căsători este ușor. A rămâne căsătorit este ceva mai dificil. Dar a fi fericit în căsnicie toată viața, se numără printre cele mai rafinate arte." Roberta Flack

* Să ne încurajăm unii pe alții, în ciuda defectelor pe care acum le cunoaștem atât de bine!

Familia - potențialul unei treziri

Dacă familiile o duc bine și Biserica o duce bine! De fapt, o trezire spirituală care să schimbe biserica noastră poate începe cu punerea la punct a familiei tale, a familiilor noastre. Noi, cei căsătoriți avem potențialul unui reviriment spiritual în biserica noastră prin uniunile deja realizate de Dumnezeu între doi creștini! De aceea, dacă aceștia doi (soțul și soția) se leagă să promoveze o relație familială sănătoasă, spirituală (biblic), devotată Domnului și Mântuitorului Hristos și înaintării Împărăției Sale, atunci ne putem aștepta la o adevărată trezire care să străbată biserica noastră.

"Astăzi avem biserici slabe fiindcă avem familii slabe. Avem familii slabe fiindcă avem soți și tați slabi. Avem soți și tați slabi fiindcă aceștia nu au fost învățați principiile biblice fundamentale ale familiei și ale creșterii copiilor." Bill Gothard

"Cu câțiva ani în urmă revista "Viața și credința creștină" prezenta niște descoperiri neobișnuite ce priveau două familii diferite. În 1677 un bărbat imoral s-a căsătorit cu o femeie ușoară. 1.900 de descendenți s-au născut din copii acestui cuplu. Dintre aceștia 771 au fost infractori, 250 fuseseră arestați pentru diferite alte infracțiuni (nelegiuiri), 60 dintre aceștia au fost hoți iar 39 au fost condamnați pentru crimă (omucidere). 40 dintre femeile descinse din acel cuplu se știa că au boli venerice. Acest grup de urmași ai nefericitului mariaj a totalizat 1.300 de ani petrecuți în spatele gratiilor și au costat statul New York aproape 3 milioane de dolari.

De partea cealaltă iată ce s-a descoperit cu privire la familia Edwards. A treia generația l-a inclus pe Jonathan Edwards, predicatorul ce a adus trezirea în Noua Anglie și cel ce a devenit ulterior președintele Universității Princeton. Dintre cei 1.344 de urmași ai acestei familii, mulți dintre ei au fost președinți de colegiu (13) și profesori (65). 186 au devenit predicatori ai Evangheliei, iar mulți alții erau activi în bisericile lor. 86 au devenit senatori ai statului, 3 congresmeni, 30 judecători, iar unul a ajuns vicepreședintele Statelor Unite. Nu se știe ca vreun urmaș al acestei familii să fi fost la închisoare, sau azil. În timp ce urmașii primei familii au costat enorm societatea, urmașii celei de-a doua au contribuit la progresul și dezvoltarea ei, fără să-i ia un bănuț.

Nu toți copiii unor părinți buni devin cetățeni utili societății și nici toți urmașii unor oameni răi, ajung rău. Dar totuși posibilitatea ca un copil să intre cu dreptul în viață este mai mare dacă el provine dintr-un cămin unde domnește dragostea, unde Biblia este învățată și respectată și unde se fac rugăciuni. Atunci când tata și mama trăiesc pentru Domnul, ei oferă un stimulent puternic copiilor de a alege o viață creștină. Exemplul părintesc este extrem de puternic. El influențează fie în bine, fie în rău."

Prov.22:6 "Învață pe copil calea pe care trebuie s'o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea"

* Asumarea rolului de lideri spirituali în căminele noastre

În primul rând să realizăm responsabilitatea pe care fiecare, în parte, o avem. Pentru că familia este o uniune a doi creștini, responsabilitatea revine ambilor parteneri. Apoi, pentru că bărbatul a fost rânduit să fie conducătorul acestei unități, lui îi revine o responsabilitate suplimentară, aceea de a-și conduce spiritual soția lui și copiii, dacă este cazul. El este omul care dă tonul spiritualității din casă; un fel de dirijor care în funcție de cum își "dirijează" familia, așa o are!

"Este nevoie de doi pentru a face o căsnicie să fie un succes, și doar de unul pentru a o transforma într-un eșec." Herbert Samuel

"O căsnicie reușită constă întotdeauna dintr-un triunghi: bărbatul, femeia și Dumnezeu." Cecil Myers

"Reușita în căsnicie înseamnă mai mult decât a găsi omul potrivit. Înseamnă a fi omul potrivit." Robert Browning (1812-1889)

Aceasta să fie ziua în care decidem să ne schimbăm familiile noastre - să nu le lăsăm în paragină spirituală - dacă vrem ca acestea să reziste și să supraviețuiască!

Să decidem să tratăm cu seriozitate spiritualitatea din casă și mai ales să ne întemeiem relațiile și conviețuirea familială pe principiile biblice ale familiei.

"Cu orice preț căsătorește-te. Dacă îți găsești o soție bună vei deveni foarte fericit. Dar dacă îți vei găsi una rea, atunci vei deveni un filozof." Socrates (470-399 B.C.)

"În societatea noastră "fericirea" este un produs de casă!"

"Medicamentele și sfaturile sunt două lucruri mai plăcute de oferit decât de primit."

"Câinilor le vine ușor să-și arate afecțiunea. Ei nu se îmbufnează și nu stau supărați. Nu fug niciodată de acasă când sunt tratați nedrept. Nu se plâng niciodată de mâncarea ce li se dă. Nu se plâng de cum arată casa. Sunt cavaleri și curajoși. Gata să-și protejeze stăpâna cu prețul vieții lor. Le plac copiii, indiferent de cât de gălăgioși și supărători ei sunt. Câinilor pur și simplu le place să fie în compania lor. De fapt, câini fac concurență soților (bărbaților) și dacă aceștia ar copia mai mult din virtuțile lor, viața în familiile noastre ar fi mult mai plăcută." Billy Graham

"Creștinul se presupune să-și iubească aproapele, iar devreme ce nevasta lui îi este cel mai "aproape", ea ar trebui să însemne dragostea lui cea mai profundă." Martin Luther (1483-1546)

"Bărbatul care critică permanent alegerile soției sale, nu pare să-i pună niciodată la îndoială alegerea lui ca soț al acesteia."

"Căsnicia este arta conviețuirii compatibile a doi oameni incompatibili."

"Căsnicia este un permanent test al caracterului."

"Căsnicia nu ne face nici mai buni, nici mai răi, ci doar intensifică (evidențiază) la bine și la rău ceea ce deja se găsește în noi." Sydney J. Harris (1917-1986)

Viitorul bisericii cât și viitorul umanității depind în mare măsură de părinți și de viața de familie pe care aceștia o întemeiază în căminele lor. Familia este oglinda măreției unei națiuni, la fel cum demnitatea indivizilor reprezintă adevărata oglindă a civilizației ei." Pope John Paul II (1920- )

Vă amintiți de accentul pus de comuniști pe familie? "Familia, celula de bază a societății"? De ce i-au acordat atenție? Pentru că știau că este partea ei vitală. Dacă aceasta nu o duce bine, nici o politică, nici o economie nu va avea succes.

"Familia este cea mai elementară formă de organizare. Fiind prima comunitate de care se atașează un individ cât și prima autoritate sub care acesta învață să trăiască, familia este cea care stabilește valorile cele mai fundamentale ale unei societăți" Charles Colson

"Rânduită de Dumnezeu ca fiind cea mai elementară formă de organizare omenească, familia este ...prima școală a instruirii umane. În aceasta părinții primesc niște monștrii micuți, plini de egoism, care-și petrec majoritatea timpului lor strigând cu sfidare și aruncând cu mâncare în jur, pe care-i învață să se exprime, să împartă ce-i al lor cu alții, să-și aștepte rândul, să respecte proprietatea altuia. Aceste lecții oferite la această școală se traduc mai târziu în respect față de alții, în autocontrol, în ascultarea lor de lege, pe scurt în formarea virtuților de caracter necesare supraviețuirii societății (umane)." Charles Colson

"Nici o altă structură nu poate înlocui familia. Fără ea, copiii noștri sunt lipsiți de orice temelie morală. Fără ea, ei devin niște analfabeți morali a căror unică lege este eu-l." Charles Colson

"Cele mai mari privilegii pe care Dumnezeu le-a conferit vieții omenești, calitatea de tată, mamă și copil, pot de fapt deveni cele mai mari blesteme dacă Isus Hristos nu este capul acelei instituții unde noi suntem recunoscuți ca atare. (adică, în familie)" Oswald Chambers

We must strengthen our commitment to model strong families ourselves, to live by godly priorities in a culture where self so often supersedes commitment to others. And as we not only model but assertively reach out to help others, we must realize that even huge societal problems are solved one person at a time.
Charles Colson (1931- )

Earl Palmer in his book The Enormous Exception wrote the following about the Golden Gate Bridge in San Francisco, which is built directly upon the fault zone of the San Andreas fault:

It is built to sway some twenty feet at the center of its one-mile suspension span. The secret to its durability is its flexibility that enables this sway, but that is not all. By design, every part of the bridge -- its concrete roadway, its steel railings, its cross beams -- is inevitably related from one welded joint to the other up through the vast cable system to two great towers and two great land anchor piers. The towers bear most of the weight, and they are deeply imbedded into the rock foundation beneath the sea. In other words, the bridge is totally preoccupied with its foundation. This is its secret! Flexibility and foundation.

That's like a family: A mom and dad, twin towers of strength providing the family with a great foundation, bending at times to keep family members together.

See: Psa 128:1-6

Obiective - nu prea multe, dar mărețe!

Să învățăm cum să:

- aplicăm principiile biblice în relația dintre cei doi parteneri.

- ne ocupăm de conflictele maritale și cum să le rezolvăm în mod biblic.

- trăim în familie într-o manieră plăcută Domnului; conform standardului Său de sfințenie.

- ne creștem copiii în Domnul; să-i învățăm să fie credincioși.

Poate ceea ce începem noi astăzi, aici, ar trebui preluat și continuat de fiecare în propriile familii. Noi nu putem să vă introducem cu forța într-un "cantonament" biblic. Ori aplicați aceste lucruri și familiile voastre vor prospera și o vor duce bine, ori le vom chinui și în mod natural se vor distruge.

Mărturisesc că am înghițit în sec când mi s-a propus să fac acest studiu. Nu că nu eram pregătit pentru el, ci pentru că știam că după el nu va mai fi loc de mediocritate! (În familie cu jumătate de inimă și cu toată inima în biserică? Poate? Nu știu încă. Nu cred că este așa, dar cu siguranță trebuie să acord mai mare atenție familiei mele!)

Ștacheta este înaltă. Idealul este măreț. Dar, pentru Dumnezeu, familiile noastre trebuie să se îmbunătățească!!

"Căznicie" sau căsnicie? ce vrem?

Fiecare la rândul lui a simțit "greul" căsniciei și a înfruntat într-o situație sau alta imperfecțiunea partenerului său. Însă acest lucru nu este motiv de renunțare în a mai lucra cu celălalt, sau de a comunica, și în schimb de a te rezuma în resemnare - "asta e" sau, "ăsta e", "cu el m-am măritat și n-am ce face"!?

Tentația este de a încerca să-l schimbi tu pe celălalt, dar este greșit să încerci așa ceva.

Orice întrebări sunt binevenite.

Dacă cineva are nevoie de discreție...


Căsătoria și Familia Creștină