Înapoi
Acasă
Biblia

Cum să învingem păcatul

John F. MacArthur, Jr.


Întrebarea se pune: "Cum să nimicesc păcatul din viața mea? Cum să fac acest lucru?" Dați-mi voie să vă dau câteva principii scurte - de bază și foarte directe.
Dacă trăiești după Duhul și ești condus spre viața veșnică datorită mântuirii tale, Duhul care este în tine îți dă putere să omori faptele cărnii. Întrebarea se pune: "Bine, bine, dar cum fac acest lucru? Sunt de acord cu faptul că puterea se află acolo, către ea înclină viața mea, acesta este drumul pe care merg, vreau să văd Duhul lucrând mai mult și mai mult acest lucru. Dar cum ajung în acel punct? Cum ajung la acea victorie? Cum dobândesc această trăsătură? Cum poate ea deveni o obișnuință? Cum să fac acest lucru?"

1. Recunoaște prezența păcatului în firea ta.
Știi de ce (cred aceasta din toată inima) majoritatea creștinilor este învinsă de păcat în cele mai multe cazuri? Din cauză că păcatul i-a înșelat atât de mult încât nu ajung niciodată cu adevărat în punctul în care să evalueze sincer realitatea. Ei nu tratează problema. Petreci atât de mult timp din viață încercând să-ți justifici păcatul, ca și când ar fi un obicei al personalității tale sau un produs al mediului în care trăiești. Petreci atât de mult timp îndulcind diferitele tipuri de păcate cu care te-ai deprins, ca și cum ar fi simple particularități ale individualității proprii, sau un gen de predilecție prenatală pe care a avut-o mama ta, sau le dai o altă interpretare. Ai devenit atât de dibace (și noi toți am devenit așa) în acoperirea realității păcatului nostru, încât nu-l mai vedem, astfel că nu-l mai tratăm; pentru că, de fapt, nu-l mai recunoaștem ca păcat în primă instanță. Orice gen de biruință spirituală începe atunci când îți identifici dușmanul. Adică, e vechea poveste, "Dacă nu știi care îți este ținta, cum vei putea s-o atingi?" Cum voi putea elimina din viața mea acel ceva pe care nici nu-l consider necesar a fi eliminat?

Păcatul nu este doar rău, este și înșelător. Este înșelător! Și este acolo, crede-mă, este acolo. John Owens avea dreptate. El a spus cu privire la păcat:

Nu are uși pe care să le deschizi. Nu are nevoie de un motor ca să funcționeze. Zace în mintea, în gândurile noastre. Îl aflăm în voința noastră. Se află în înclinația afecțiunilor noastre. Se simte atât de acasă în sufletul nostru.

Se află acolo! Dar, fără-ndoială este acoperit. Vă amintiți când David a spus: "Păzește-mă de păcatele secrete, de păcatele ascunse"? Și pentru a-l nimici, trebuie mai întâi să-l recunoști, trebuie să-l depistezi. Psalmul 139 versetul 23 este un verset bun, (Psalm 139:23); vă amintiți? "Cercetează-mă, Dumnezeule, și cunoaște-mi inima! Încearcă-mă și cunoaște-mi gândurile! Vezi dacă este..." ce anume? "...o cale rea în mine."(GBV) Ajută-mă să-mi văd păcătoșia. Vreau s-o văd așa cum este. Vreau să ajung la rădăcina ei. Din acest motiv psihoterapia contemporană este atât de greșită; în loc să trateze realitatea stării spirituale prezente, ea tinde să te târască în trecut și să găsească pe altcineva vinovat pentru problema ta. Trebuie să tratezi orice lucru care îți slăbește viața. Tu trebuie să faci acest lucru. Nu te lăsa înșelat de cât de bun ești. Crede-mă, păcatul este în tine și este ticălos și țâșnește prin crăpăturile așa zisei tale dreptăți. Iese la suprafață prin mânie și cuvinte amare, gânduri rele, critică, îngâmfare, lipsă de înțelegere, nerăbdare, rugăciuni slabe, gânduri imorale și chiar păcate fățișe. Ai ajuns să-ți cunoști slăbiciunile.

Profetul Hagai în capitolul 1 spune de două ori, în versetele 5 și 7: "Luați aminte la căile voastre! Luați aminte la căile voastre!" Privește adânc în inima ta. 1Împărați 8:38 spune "își va cunoaște rana din inima sa" (GBV). Cunoaște-ți rana din inimă! Și Pavel în Efeseni 4:22 vorbește despre poftele înșelătoare. Trebuie să începi prin a-ți examina propria viață pentru a vedea realitatea a ceea ce este cu adevărat acolo.

2. O inimă ațintită asupra lui Dumnezeu.
Al doilea pas. Pentru ca să câștigi această biruință, triumful ei, și pentru ca să vezi puterea Duhului lui Dumnezeu începând să-ți dea putere asupra firii nerăscumpărate, putere pe care și tu și Dumnezeu o doriți, trebuie să ai o inimă ațintită asupra lui Dumnezeu. O inimă ațintită asupra lui Dumnezeu. Psalmistul spune în Psalmul 57:7 "Inima mea este tare, Dumnezeule, inima mea este tare." Ce vreau să spun cu asta? Devotament neîmpărțit față de Dumnezeu! Atunci vorbim de integritate în viața spirituală când suntem predați în întregime lui Dumnezeu. Ce vreau să spun cu acest lucru? Ce vreau să spun prin acest context este că nu poți păstra păcatul în nici un domeniu al vieții tale. Nu poți să-l îndepărtezi în cea mai mare parte, și totuși, să păstrezi un domeniu neatins. Nu poți să-l înfometezi și să-l omori într-un anumit domeniu, și într-altul să-l hrănești pentru ca să crească. Dacă îl lași să trăiască într-un colț, se va întinde peste tot, va năpădi întreaga suprafață. Este cea mai dăunătoare buruiană din lume, crește cel mai rapid. Nu se va limita doar la un singur răzor, va cuprinde totul. Psalmistul a spus în Psalmul 119, versetul 6: "Atunci nu-mi va fi rușine." Când? Când nu-ți va fi rușine? "Când voi lua seama la toate poruncile Tale" (Buc. 2001). Viața mea nu va urma un curs drept, nu va fi lipsită de rușine până ce nu voi lua seama așa cum se cuvine la fiecare poruncă a lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă a trata fiecare păcat din viața mea. Singura viață care va fi lipsită de rușine va fi cea care este îndreptată în întregime către Dumnezeu; viața în care orice lucru a fost tratat.

3. Meditează asupra Cuvântului.
Meditează asupra Cuvântului. Umplerea cu Duhul este pusă la același nivel în Coloseni 3 cu a lăsa ca Cuvântul să locuiască din belșug în inimile voastre. Când Cuvântul este cel care te controlează, când îți controlează gândurile, când se întâmplă ceea ce spune psalmistul: "meditez la el zi și noapte", când este ascuns acolo "ca să nu păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu", atunci ai un factor de control în viața ta. Calea de a omorâ păcatul în viața ta este de a-l hrăni cu Scriptura. Este ca o otravă. Va otrăvi păcatul. Hrănește o viață păcătoasă cu Scriptura -- ea va fi otrăvită! Oricare ar fi lucrul care îți controlează gândirea, care îți controlează comportamentul; astfel că înveți să lași afară gunoiul și să hrănești păcatul, păcatul care a rămas înăuntru, în viața ta, cu o dietă strictă ce constă din adevărul glorios al lui Dumnezeu, adevăr care va otrăvi păcatul. Trebuie să te dedici Cuvântului. Trebuie să te umpli de Cuvânt. Trebuie să asculți Cuvântul propovăduit și explicat. Tu însuți trebuie să-l înveți și să meditezi la el zi și noapte.

4. Ai părtășie cu Dumnezeu în rugăciune.
Aceste lucruri sunt de bază. Cel de-al patrulea, și foarte important, este acela de a avea părtășie cu Dumnezeu în rugăciune. Comunică cu Dumnezeu în rugăciune. Acest lucru presupune a te întoarce la primul punct pe care ți l-am arătat. Adevărata rugăciune face ca inima să își simtă caracterul josnic și reînnoiește ura față de păcat. Adevărata rugăciune face acest lucru. Jown Owens a spus: "Cel care se roagă lui Dumnezeu pentru îndepărtarea păcatului, se roagă și pentru inima lui, ca ea să deteste păcatul." La un moment dat în viața ta de rugăciune, vei simți nevoia să fii sincer. Vei simți nevoia să fii sincer. Și va trebui să începi să-I spui lui Dumnezeu: "Vreau să îmi descoperi păcatul, vreau să-l scoți la suprafață. Vreau să mi-l arăți. Vreau ca să sufli peste praful care îl acoperă. Vreau să dai la o parte toate acele lucruri din viața mea care l-au ascuns, pentru ca să devină manifest și vizibil înaintea ochilor mei. Vreau să văd realitatea păcatului meu. Vreau să mi-l arăți așa cum este." Aceasta face parte din părtășia ta cu Dumnezeu.

Când te rogi lui Dumnezeu fii sincer în mărturisirea ta. Tu poți spune că îți mărturisești păcatele, dar până ce nu spui: "Dumnezeule, arată-mi toate păcatele vieții mele, descoperă-mi-le pe toate, adu la lumină fiecare colț al vieții mele. Scoate-l la lumină și fă ca să fie și pentru mine la fel de detestabil cum este pentru Tine, și dă-mi putere ca să-l văd îndepărtându-se." Acest gen de rugăciuni arată adevăratele rugăciuni de pocăință. Am crezut întotdeauna că, atunci când îți mărturisești cu sinceritate păcatele există un mic P.S. (post scriptum) pe care îl adaugi la sfârșit, atunci când spui: "Doamne, iartă-mă pentru acest păcat", și întotdeauna adaugi, dacă mărturisirea ta este veritabilă, "Și Doamne, fă ca niciodată să nu îl mai fac". Acesta este strigătul inimii mele. Și atunci, rugăciunea aduce în lumină păcatele ascunse. Rugăciunea slăbește puterea de a domina a păcatului. Rugăciunea găsește în părtășia cu Dumnezeul cel sfânt puterea de a nimici păcatul în viețile noastre. Ce trebuie să fac pentru a cunoaște victoria asupra păcatului? Pentru început, trebuie să recunosc păcatul în viața mea. Nu te amăgi, nu te ascunde sub o poleială înșelătoare, nu-ți subestima starea nenorocită, așa cum nici Pavel nu a făcut-o în Romani capitolul 7. Apoi focalizează-te în întregime asupra lui Dumnezeu, predă-te Lui în întregime, astfel încât orice lucru din viață, din centru sau de la periferie, să fie El. Așa cum a spus psalmistul în Psalmul 16, "Am pus întotdeauna pe Domnul înaintea mea" (Buc. 2001), și aceasta este singura cale de a trăi. Apoi, este la fel de important să cultivi cunoașterea și înțelegerea, înțelegerea profundă și punerea în practică a adevărului biblic, să petreci timp în rugăciune sinceră înaintea lui Dumnezeu, aducând în prezența Sa, adevărul vieții. Prin aceste exerciții spirituale simple vine moartea asupra păcatului. Apoi, mai există cel de-al cincilea lucru și ultimul, în acest model de biruință.

5. Cultivă ascultarea.
Ieșim acum din acel loc tainic unde ai căutat să-ți vezi păcatul și unde ți-ai ațintit privirea asupra lui Dumnezeu. Acolo unde ai meditat asupra Cuvântului, unde ai avut părtășie cu Dumnezeu în rugăciune, și mergem acum în loc public, acolo unde modelul tău de viață urmează cursul ascultării. Pavel spune: "Nu l-am obținut încă", îmi place aceasta, "dar", spune el, "alerg spre țintă". Nu am ajuns încă la țintă, dar sunt pe drum. Pe ce drum se afla el? Pe drumul ascultării. Petru a spus: "Viețile noastre trebuie să fie caracterizate", 1 Petru 1:22, "de ascultarea de adevăr". Noi mergem pe un drum al ascultării. Dacă vrei să te angajezi în lupta contra păcatului mergi pe drumul ascultării zi de zi, clipă de clipă, pas cu pas. La început pare greu, la început progresul este slab, dar rămâi pe acest drum și în cele din urmă, ascultarea va deveni un obicei. Ascultarea va deveni un obicei. Devine un obicei! Rămâi pe calea pe care Dumnezeu a arătat-o prin Cuvântul Său. Această cale va face să crești în har, să îți desăvârșești sfințirea, să îți reînnoiești omul din lăuntru zi de zi, și astfel vei fi instruit înspre evlavie. Acum, cred că este cinstit să pun întrebarea finală: "Cum mă descurc?" Cum aș putea să mă îndrept spre inima mea și să-mi spun: "Suflete, suflete, ce faci? Cum te descurci? Faci aceste lucruri?" Pune-ți câteva întrebări simple.

A. Cât de mare este râvna mea pentru Dumnezeu?
Este inima mea rece față de Dumnezeu? M-a făcut păcatul indiferent față de timpul pe care-l petrec în comuniune cu Dumnezeu? Mă mai interesează prezența Sa câtuși de puțin sau nu mă mai interesează deloc? Mă mai interesează gloria Numelui Său? Iubesc Cuvântul Său? Iubesc legea Sa? Înțeleg ce a vrut să spună psalmistul în Psalmul 119:136, când a zis: "Ochii îmi varsă șiroaie de apă, pentru că Legea Ta nu este păzită." Am eu o dragoste așa de mare pentru legea lui Dumnezeu încât mă simt distrus când ea este încălcată? Lupt cu toată sinceritatea pentru credință? Trăiesc eu ca să țin sus adevărul? Trăiesc eu ca să pun în practică acest adevăr? Trăiesc eu ca să vestesc acest adevăr? La ce nivel se află râvna mea?

B. Iubesc Cuvântul?
Mă simt atras de Cuvânt? Sau sunt prins de el cu un ac de siguranță de către un luptător divin care m-a țintuit la podea, și nu mă pot ridica până ce adevărurile Cuvântului nu au devenit propriile mele convingeri? Mă regăsesc în poziția de a aprofunda Cuvântul? Să-mi pun această întrebare: "Eu-le, iubești timpul de rugăciune? Iubești locul mărturisirii? Alergi la locul în care poți să-ți mărturisești păcatul și Îi ceri lui Dumnezeu să te examineze în lumina Duhului Sfânt, astfel încât fiecare lucru murdar să fie adus la lumină? Cauți acest lucru? Este închinarea desfătarea ta? Ai tu marea dorință de a fi aici cu poporul răscumpărat al lui Dumnezeu? Este un lucru prețios pentru tine să petreci ziua Domnului în biserică? Este desfătarea cea mai mare a sufletului tău să Îi aduci laude și să-L cunoști mai bine, pentru a-I aduce cinste?" Sau spui și tu împreună cu iudeii din vremea lui Maleahi: "Cât de istovitoare este închinarea!" Pune-ți această întrebare: Ești sensibil la prezența păcatului în biserică? Ești sensibil la prezența păcatului în lume? Te taie la inimă când vezi păcatul în jurul tău, pretutindeni? Chiar și în viața ta?"

Ceea ce v-am dat sunt doar principii de bază, principii pe care le-am transformat în întrebări orientate către examinarea de sine. Biruința spirituală este acolo unde recunoști că nu mai ești dator păcatului. Este atunci când înțelegi că Duhul lui Dumnezeu ți-a deschis drumul către viață și El deja omoară păcatul în viața ta, și puterea de a-l nimici în totalitate este prezentă. Tot ceea ce îți rămâne de făcut este să trăiești în realitatea acestor adevăruri și ți-am dat principii simple prin care poți să împlinești aceste lucruri în viața ta, și un test mic prin care să îți verifici poziția.

Nu știu cum stau lucrurile cu tine, dar eu unul, vreau să am o viață de calitate. Vreau să am o viață de bucurie. Vreau să am o viață de pace și vreau o viață care să-I fie de folos lui Dumnezeu, iar acesta este drumul către o astfel de viață. Dumnezeu să-ți dea puterea să mergi pe acest drum; și Dumnezeu să scoată slavă pentru Numele Său prin umblarea ta cu credincioșie. Acesta este scopul tuturor lucrurilor.

Să ne plecăm capetele împreună. Tată, adeverește în inimile noastre aceste adevăruri, pentru ca toți să fim ceea ce Tu dorești să fim.

Tradus de Estera Sandau


Umblarea Creștinului