Înapoi  Acasă  Deschideți Biblia

10 domenii în care postmodernismul Îşi exercită influenţa cu putere


Poate că postmodernismul îşi găseşte sursa de provenienţă la intelectualii şi savanţii necredincioşi ai vremii, dar cu acesta te vei întâlni în viaţa ta de zi cu zi indiferent de mediul social în care trăieşti. Postmodernismul a influenţat toate păturile sociale. Mai jos, sunt menţionate 10 domenii în care are o puternică influenţă şi în care modifică valorile tradiţionale ale societăţii.

1. Educaţie/Învăţământ
În şcolile publice profesorii nu mai sunt cei care transmit informaţie copiilor. În schimb, aceştia le "facilitează" copiilor dobândirea informaţiei şi-i lasă pe ei să-şi formeze cunoştinţele. Metodele de predare s-au diversificat foarte mult şi există într-adevăr programe care se fac vinovate de această perspectivă postmodernistă. La urma urmei, informaţia se poate obţine şi pe altă cale, cum ar fi telepatia, vizualizarea, ghicirea, etc.? De ce să impunem o singură cale?

2. Sănătate
Piaţa este populată cu oferte de medicină alternativă. Există bioenergeticieni, bio-terapeuţi, unii care sunt licenţiaţi chiar de Ministerul Sănătăţii (unii poartă chiar titluri de doctori) şi au deschise cabinete "medicale" în toată ţara şi pentru care au obţinut "toate aprobările"! Ceea ce în trecut era considerat pură superstiţie în medicina tradiţională, azi a ajuns să aibă aceeaşi atenţie, dacă nu cumva mai mare, din partea publicului. Cine n-a auzit de medicina ayurvedică, sau de atingerile terapeutice? Ei bine, retorica postmodernistă a pavat calea introducerii lor în practica medicală consacrată.

3. Ştiinţă - S-a ajuns astăzi să se creadă că prognoza astrologică a zilei sau horoscopul sunt rezultatul cercetării ştiinţifice tradiţionale! Dar, astrologia nu-i totuna cu astronomia!

4. Psihoterapie - Ceea ce crede psihiatrul că este sursa tulburării mentale poate fi determinat arbitrar...

5. Religie
Noua toleranţă religioasă aflată la ordinea zilei interzice punerea la îndoială, judecarea sau evaluarea afirmaţiilor vreunei credinţe pentru că mai ales în acest domeniu se spune că suntem complet lipsiţi de orice criteriu obiectiv de determinare a adevărului!

Există totuşi o excepţie! Nu-i nimic greşit să cenzurăm mesajul Evangheliei care susţine adevăruri absolute şi face afirmaţii exclusiviste cum ar fi că Isus este singura cale la Dumnezeu?! Acesta este calificat fundamentalism şi împotriva lui orice măsuri sunt legitime. A sosit momentul să li se dea cuvântul minorităţilor religioase, mai ales celor de provenienţă orientală!

6. Istorie
Nu ne mai interesează neapărat ce s-a întâmplat în trecut. Cine oare ar putea să ni-l redea obiectiv? Acum manualul alternativ de istorie este soluţia la istoria revizionist comunistă a deceniilor trecute. Este bine?

În plus, ţelul istoriei nu este acela de a oferi lecţii pentru ca posteritatea să nu mai repete greşelile trecutului, ci este de a da glas strigătului celor asupriţi, fie ei indieni americani, negri, fie ale popoarelor fostelor ţări coloniale, sau ale muncitorimii, ş.a.m.d.

7. Literatură
În trecut se credea că literatura este un mod de a comunica. Autorul lua creion şi hârtie şi producea un text care comunica nişte propoziţii cititorului. Astăzi, teoria literară postmodernistă l-a pus pe cititor să desluşească ce sens doreşte, sau poate găsi singur în opera literară. Cititorul produce şi interpretează noile înţelesuri ale ei. Este ca şi cum ar privi o pictură. Epoca absurdului este la ea acasă în literatură! Nu mă refer deloc aici la science-fiction!

8. Artă - No comment!

9. Interpretarea biblică - Fiecare interpretează diferit Biblia şi există mai multe şcoli teologice de interpretare. Cuvântul scris nu mai este autoritatea finală care să dicteze interpretarea. Ce poate să însemne pentru mine este tot ceea ce mai contează şi singurul lucru care-l putem afla!

10. Legislaţiile şi guvernarea
Recenta mişcare din România de emancipare politică a homosexualilor, care nu este totuna cu eliberarea lor de constrângerile legale ale articolului 200 din Codul Penal, şi-a promovat retorica la nivel de politică. Astfel, dacă poate deveni un delict (conform postmodernismului deja se afirmă că este unul moral!) să evanghelizezi membrul unei alte religii (prozelitism?), homosexualul care merge la un liceu şi poate vorbi în cadrul unei dezbateri (fie şi televizate) despre stilul său alternativ de viaţă, nu înseamnă acelaşi lucru în "ochii" (intenţionat legaţi) ai legii!

"Corect din punct de vedere politic" a devenit cuvântul de ordine al guvernelor recente din multe părţi ale lumii. Termenul este îndeosebi drag politicii americane din care şi este importat. Acum toată atenţia pare să fie acordată numai emancipării minorităţilor etnice, sociale, sexuale, şi de orice alt fel, în timp ce marea majoritate este neglijată în actul de guvernare. A "place" Europei, a devenit un interes naţional la noi, nu?

Articolul de faţă reprezintă o anexă a materialului intitulat, "Confruntarea creştinului cu spiritul postmodernist al veacului".


Apologetică