Înapoi
Acasă
Biblia

10 domenii în care postmodernismul Își exercită influența cu putere


Poate că postmodernismul își găsește sursa de proveniență la intelectualii și savanții necredincioși ai vremii, dar cu acesta te vei întâlni în viața ta de zi cu zi indiferent de mediul social în care trăiești. Postmodernismul a influențat toate păturile sociale. Mai jos, sunt menționate 10 domenii în care are o puternică influență și în care modifică valorile tradiționale ale societății.

1. Educație/Învățământ
În școlile publice profesorii nu mai sunt cei care transmit informație copiilor. În schimb, aceștia le "facilitează" copiilor dobândirea informației și-i lasă pe ei să-și formeze cunoștințele. Metodele de predare s-au diversificat foarte mult și există într-adevăr programe care se fac vinovate de această perspectivă postmodernistă. La urma urmei, informația se poate obține și pe altă cale, cum ar fi telepatia, vizualizarea, ghicirea, etc.? De ce să impunem o singură cale?

2. Sănătate
Piața este populată cu oferte de medicină alternativă. Există bioenergeticieni, bio-terapeuți, unii care sunt licențiați chiar de Ministerul Sănătății (unii poartă chiar titluri de doctori) și au deschise cabinete "medicale" în toată țara și pentru care au obținut "toate aprobările"! Ceea ce în trecut era considerat pură superstiție în medicina tradițională, azi a ajuns să aibă aceeași atenție, dacă nu cumva mai mare, din partea publicului. Cine n-a auzit de medicina ayurvedică, sau de atingerile terapeutice? Ei bine, retorica postmodernistă a pavat calea introducerii lor în practica medicală consacrată.

3. Știință - S-a ajuns astăzi să se creadă că prognoza astrologică a zilei sau horoscopul sunt rezultatul cercetării științifice tradiționale! Dar, astrologia nu-i totuna cu astronomia!

4. Psihoterapie - Ceea ce crede psihiatrul că este sursa tulburării mentale poate fi determinat arbitrar...

5. Religie
Noua toleranță religioasă aflată la ordinea zilei interzice punerea la îndoială, judecarea sau evaluarea afirmațiilor vreunei credințe pentru că mai ales în acest domeniu se spune că suntem complet lipsiți de orice criteriu obiectiv de determinare a adevărului!

Există totuși o excepție! Nu-i nimic greșit să cenzurăm mesajul Evangheliei care susține adevăruri absolute și face afirmații exclusiviste cum ar fi că Isus este singura cale la Dumnezeu?! Acesta este calificat fundamentalism și împotriva lui orice măsuri sunt legitime. A sosit momentul să li se dea cuvântul minorităților religioase, mai ales celor de proveniență orientală!

6. Istorie
Nu ne mai interesează neapărat ce s-a întâmplat în trecut. Cine oare ar putea să ni-l redea obiectiv? Acum manualul alternativ de istorie este soluția la istoria revizionist comunistă a deceniilor trecute. Este bine?

În plus, țelul istoriei nu este acela de a oferi lecții pentru ca posteritatea să nu mai repete greșelile trecutului, ci este de a da glas strigătului celor asupriți, fie ei indieni americani, negri, fie ale popoarelor fostelor țări coloniale, sau ale muncitorimii, ș.a.m.d.

7. Literatură
În trecut se credea că literatura este un mod de a comunica. Autorul lua creion și hârtie și producea un text care comunica niște propoziții cititorului. Astăzi, teoria literară postmodernistă l-a pus pe cititor să deslușească ce sens dorește, sau poate găsi singur în opera literară. Cititorul produce și interpretează noile înțelesuri ale ei. Este ca și cum ar privi o pictură. Epoca absurdului este la ea acasă în literatură! Nu mă refer deloc aici la science-fiction!

8. Artă - No comment!

9. Interpretarea biblică - Fiecare interpretează diferit Biblia și există mai multe școli teologice de interpretare. Cuvântul scris nu mai este autoritatea finală care să dicteze interpretarea. Ce poate să însemne pentru mine este tot ceea ce mai contează și singurul lucru care-l putem afla!

10. Legislațiile și guvernarea
Recenta mișcare din România de emancipare politică a homosexualilor, care nu este totuna cu eliberarea lor de constrângerile legale ale articolului 200 din Codul Penal, și-a promovat retorica la nivel de politică. Astfel, dacă poate deveni un delict (conform postmodernismului deja se afirmă că este unul moral!) să evanghelizezi membrul unei alte religii (prozelitism?), homosexualul care merge la un liceu și poate vorbi în cadrul unei dezbateri (fie și televizate) despre stilul său alternativ de viață, nu înseamnă același lucru în "ochii" (intenționat legați) ai legii!

"Corect din punct de vedere politic" a devenit cuvântul de ordine al guvernelor recente din multe părți ale lumii. Termenul este îndeosebi drag politicii americane din care și este importat. Acum toată atenția pare să fie acordată numai emancipării minorităților etnice, sociale, sexuale, și de orice alt fel, în timp ce marea majoritate este neglijată în actul de guvernare. A "place" Europei, a devenit un interes național la noi, nu?

Articolul de față reprezintă o anexă a materialului intitulat, "Confruntarea creștinului cu spiritul postmodernist al veacului".


Apologetică