Înapoi
Acasă
Biblia

Turismul spațial? Este pământul o planetă vizitată?


Au poposit într-adevăr extratereștrii la Roswell, statul New Mexico, în anul 1947? Nu râdeți. În mințile multora OZN-urile se numără alături de Dumnezeu și de originea Universului printre cele mai mari necunoscute ale vieții. Deși toate documentele militare ce priveau supranumitul "Incident Roswell" s-au "pierdut", se observă o tendință în cultura zilelor noastre de a crede că Roswell este chiar "Punctul Zero" în cercetarea vieții extraterestre.

Literatura ce însoțește mișcarea New Age și care îi descrie pe extratereștrii ("aliens") ca fiind un fel de maeștri spirituali înălțați a devenit foarte răspândită în ultimii 10 ani. Până la apariția extratereștrilor răuvoitori în filmele anilor trecuți, din "Ziua Independenței" ("Independence Day") sau din drama televiziunii americane NBC, "Cer Întunecat" ("Dark Skies") (în prezent rulat la TVR1! N.tr.), extratereștrii erau priviți ca agenți ai salvării umanității, cum s-a văzut în "Întâlnire de Gradul III" sau, "Odiseea Spațială: 2001". Dar, se pare că foarte mulți își dau seama acum că, nu tot ce "zboară pe cer se și mănâncă"!

Problema depășește știința sau astronomia. Studiați serios orice relatare a aparițiilor extraterestre și veți descoperi o dimensiune spirituală. Whitely Strieber, romancierul și pretinsul răpit de ozenauți, a cărui carte "Comuniunea" s-a aflat luni de zile pe lista de best-seller-uri a lui New York Times, conține o mulțime de aluzii spirituale, una dintre ele asemănând o apariție extraterestră cu zeița păgână Iștar. În rumegările sale asupra sensului aparițiilor extraterestre, el sugerează că toate religiile sunt pe cale să se "transforme". În ce? Extratereștrii deja iau contactul cu oameni, ne spune el, și sunt nerăbdători să ne eleveze pe scara evoluției. Aceste creaturi depășesc orice concepție a noastră a binelui sau a răului, posedând în același timp o inocență cosmică, ca cea a copiilor, cât și o înțelepciune veche de veacuri. Pe scurt, având calitățile unui nemuritor sau ale unui înger.

Ce alte creaturi mai bune decât acestea se puteau găsi pentru a aduce iluminare în noul mileniu? Considerați implicațiile: într-o eră când experiența este supremă, întâlnirile celeste sunt similare experiențelor religioase, iar experiențele religioase sunt de fapt niște contacte dintre oameni și o conștiință transcedentă. Puși față-n față cu un val de pretinse contacte OZN, în ochii multora toate religiile vor părea învechite. Pentru aceștia, nici o biserică, templu, sau sinagogă nu vor putea să concureze cu călăuzirea directă oferită de ființe dintr-o altă lume și, mai mult ca sigur, mai avansate și mai inteligente. Ce se va mai putea spune atunci despre afirmațiile autoritare ale Bibliei dacă se va putea "dovedi" că Ezechiel a văzut de fapt un OZN?

Pentru cei ce l-au respins pe Dumnezeu, extratereștrii sunt niște înlocuitori ai Lui, a scris Don Feder reporterul lui Boston Herald, în iulie anul trecut comentând: "În timp ce o parte semnificativă a populației se depărtează de religia tradițională, mulți americani își găsesc mângâierea în mântuirea sau disciplina venită din stele". Telespectatorul tipic nu se gândește la detaliile teologice ci se alătură crescândei acceptări publice a presupunerii că "ceva există acolo" afirmată de numeroasele filme, comediile și seriale de televiziune despre vizitatori dintr-o altă lume în care Roswell-ul este menționat la infinit. Dacă numărul vizitatorilor nu ar fi un indiciu suficient în acest oraș de 50.000 de locuitori situat în estul înaltelor platouri deșertice ale New Mexico-ului, atunci trebuie să recunoaștem că tot mai mulți oameni cred că omuleții gri cu ochi negri migdalați s-au prăbușit într-adevăr la nord de oraș.

După aproape 50 de ani Incidentul de la Roswell (cum a ajuns să fie recunoscut oficial; n.tr.) a devenit o icoană a culturii pop și o materie primă pentru popularul show tv "The X-Files". Rămășițele unei nave extraterestre, chipurile găsite la Roswell (și apoi asamblate într-o bază militară ultrasecretă din Nevada) constituie de asemenea materialul pentru complotul din "The Independence Day". Conform lui "Dark Skies" ("Cer Întunecat"), extratereștrii aterizați la Roswell se află încă printre noi. La fel se întâmplă cu influențele programului din 1995 al lui Fox, "Alien Autopsy", și cu drama din 1994, "Roswell:The UFO Cover-Up". Toate acestea, plus nenumăratele cărți și articole, cât și cantitatea imensă de reclamă ne asigură că pământenii se vor gândi pentru ceva timp la "vizitatorii" extratereștrii!

Crezul în Incidentul de la Roswell s-a deplasat din zona isteriilor locale în tărâmul mass-mediei ajung astfel o obsesie a claselor de mijloc. Autoritățile orașului prin vocea primarului său de 46 de ani, Tom Jennings, spun că încurajează cu interes acest fenomen, invitându-i pe oameni să viziteze orașul și să cerceteze dovezile. Emblema orașului este de forma unei farfurii zburătoare. Orașul mai are și trei muzee OZN. O femeie din oraș țese "păpuși umanoide" de 45 de cm pentru 19,95 dolari bucata. Fabrica de biscuți din Santa Fe, "Cookie Company", intenționează să deschidă o întreprindere în Roswell pentru producerea unor biscuți de forma omuleților gri. O companie locală de dulciuri oferă acadelele cu "licărire extraterestră". Camera de Comerț folosește teme OZN cu care decorează cele 1.200 de camere de hotel. "Roswell, Misterul Nerezolvat" ne anunță una din reclamele Camerei de Comerț. "Poposiți oricând doriți...La urma urmei, 'ei' poate au făcut-o deja", ne spune o alta. Incidentul de la Roswell a devenit extrem de celebratul eveniment care include un festival de 4 Iulie (ziua națională a S.U.A.; n.tr.) pentru cei ce vor să fie prezenți acolo. Semicentenarul de la anul care se va ține pe durata a 6 zile, de la 1 la 6 iulie, va include un concert tip Woodstock, de muzică, tururi cu autobuzele la câteva din presupusele locuri ale prăbușirii, baluri mascate, o expoziție, vorbitori de seamă din "ierarhia OZN" și alte trucuri pe care promotorii le vor născoci pentru a-i atrage pe cei 75.000 -125.000 de vizitatori așteptați. Ziarul local "The Roswell Daily Record" și-a lansat propria pagină web plină de mementouri ale farfuriilor zburătoare și de anunțuri ale evenimentelor apropiate.

Fiind cunoscut și ca centru agricol de bază al națiunii în producerea brânzei mozzarella, Roswell și-a cucerit poziția unei Mecca a spațiului extraterestru și a așezământului celei mai bine documentate întâlnirii OZN, din lume. Situată la aproape 300 de km de vreun oraș mare, baza aeriană Roswell a găzduit în 1947 escadrila "509" de bombardiere strategice, ale cărei avioane au distrus, cu doi ani mai înainte, orașele Nagasaki și Hiroshima. Alte obiective militare sensibile ce sunt presărate pe întinderea statului ar fi, Alamogordo și Trinity Site, unde au avut loc primele explozii atomice, la vreo 150 de km vest, cât și poligonul de rachete White Sands. Tot aici se găsește și Los Alamos, locul "Proiectului Manhattan" care a pus la punct construcția bombei atomice, la aproximativ 400 de km nord.

În timp ce o observație OZN de lângă Muntele Rainier din statul Washington de la sfârșitul lunii iunie 1947 ocupa încă prima pagină a ziarelor, într-o noapte de vineri, pe data de 4 iulie a avut loc Incidentul Roswell. Versiunile diferă cu privire la cum s-a petrecut accidentul, însă se spune că o furtună însoțită de puternice descărcări electrice a forțat o navă de forma unei farfurii să aterizeze întâi la vreo 100 de km la nord-vest de oraș. În urma impactului a împrăștiat resturi și apoi a ricoșat din nou în aer, dar prăbușindu-se definitiv la 90 de km la nord de oraș pe dealurile unui lanț muntos din apropiere. Un pădurar care a găsit resturile a doua zi dimineața a spus că nu aduceau a nimic pământesc. Foarte subțire și metalic materialul putea fi mototolit dar pentru a-și reveni repede la forma inițială. Nu putea fi ars sau sfâșiat și glonțul nu-l putea pătrunde. În grabă, Armata a închis perimetrul timp de mai multe zile aducând tot ce se putea găsi la baza aeriană din localitate. Vestea unor întâmplări foarte stranii s-a răspândit foarte repede, iar Glenn Dennis, pe atunci un antreprenor de pompe funebre și în vârstă de 21 de ani, susține că a fost chemat la bază de un ofițer capelan care ia cerut niște sicrie etanșate ermetic de mărimea unora de copii. O asistentă pe care o cunoștea a fost chemată la bază pentru a lua parte la o operație medicală. Când s-a întors femeia era într-o stare de șoc, ne spune Dennis, pentru că a fost forțată să asiste la autopsia a trei ființe cenușii nepământești înalte de 1,20 m având niște capete mari și maleabile (moi), mâini cu patru degete și pernițe în vârful fiecărui deget, cu guri mici de 2,5 cm și uriași ochi negri trași în cap. Ființele nu aveau organe sexuale, lucru care i-a făcut pe unii să speculeze că erau doar niște ființe clonate.

Dennis, în prezent președinte al Roswell UFO International Museum și al Centrului de Cercetare a vizitat baza atunci când s-a adus cea mai mare parte a resturilor capturate. El i-a spus subsemnatei că a văzut ambulanțe militare ce erau încărcate cu bucăți dintr-un material de un roșu aprins ce păreau oțelul inoxidabil al resturilor unei nave. Ceea ce-l cutremură cel mai mult pe Dennis și acum după trecerea a cinci decade este repeziciunea cu care mulți din martorii oculari au fost transferați din zonă, dacă erau personal militar, sau au primit amenințări din partea armatei, dacă erau civili. Poveștile încă circulă în Roswell despre locuitori ai orașului ce au găsit bucăți ale pretinsei nave pe proprietatea lor și au avut casele sparte pentru a le fi luat materialul metalic. Martorii cei mai de preț se spune că, ori au murit la câțiva ani de la accident, ori au păstrat tăcerea până în ultimele luni de viață.

Afacerea ar fi rămas doar la statutul de zvon al presei de scandal dacă un bine-intenționat ofițer de presă de la Detașamentul Aerian al Armatei din Roswell nu ar fi dat un comunicat în care prezenta ceea ce el credea că era realitatea. Titlul publicat în The Roswell Daily Record pe data de 8 iulie 1947 era, "Captura Detașamentului Aerian al Armatei din Roswell a Unei Farfurii Zburătoare, din Regiunea Roswell". La numai câteva ore știrea a făcut înconjurul lumii. Biroul șerifului din localitate a fost inundat de telefoane, unele chiar din străinătate, înainte ca înalți ofițeri ai Forțelor Aeriene din Forth Worth, Texas, să anunțe în după-amiaza lui 8 iulie că, de fapt, "farfuria" nu era decât un balon meteorologic.

Cu sarcasm, Dennis ne spune acum că, "vecinii știau cum arată un balon meteorologic, dar nici unul nu a putut recunoaște acel material (metalic). Armata a venit și a ocupat locul. Cred...că nu au făcut asta pentru un balon meteorologic". Zvonurile ce mai circulau spuneau că nava extraterestră a fost mutată rapid într-o facilitate a guvernului, iar extratereștrii morți, duși la Baza Aeriană Wright Patterson din Ohio. Conform unei note informative prezentate de trei grupuri de cercetare OZN în 1995, printre care se include și MUFON (The Mutual UFO Network), aceștia se mai află acolo. În 1975 Senatorul Barry Goldwater s-a adresat unui cercetător OZN spunându-i că nici măcar el nu a reușit să afle ce se păstra la baza aeriană deoarece subiectul era încă clasat "secret de stat" ("above top secret" - mai mult decât ultrasecret), conform cărții din 1978 a lui Timothy Good, "Above Top Secret".

Incidentul Roswell a dispărut din atenția publicului pentru mai mult de 30 de ani până ce un ofițer al Armatei ce a supravegheat coleția de resturi a mărturisit într-un documentar din 1979 intitulat, "OZN-urile sunt reale", că Armata a mințit cu privire la Roswell. În 1980 s-a turnat un film numit "Hangar 18", după hangarul aeroportului unde au fost păstrate resturile navei și unde, la început, se presupune că au fost duse corpurile extratereștrilor. "Hangar 18" posedă acum propria locație pe Internet susținută de către "Grupul Roswell", organizație ce s-a dedicat expunerii secretelor guvernului american.

După aceea, în 1989 au fost publicate două cărți despre prăbușire însoțite de un segment din emisiunea tv "Unsolved Mysteries" ("Mistere Nerezolvate"). În 1993, senatorul republican de New Mexico, Steven Schiff, frustrat pentru că nu a fost în stare să răspundă satisfăcător la toate telefoanele pe care le primea privitor la Roswell, a solicitat o investigație a Congresului. Rezultatele acesteia au date publicității în vara lui 1995 și arătau că Forțele Aeriene au mințit în chestiunea "balonului meteorologic". Ceea ce într-adevăr s-a prăbușit, spuneau concluziile anchetei, a fost un enorm balon de spionaj echipat pentru a măsura activitatea nucleară sovietică. Cu toate acestea în 1947, sovieticii mai aveau încă doi ani până la detonarea primei lor bombe atomice. Se mai admitea că toate informațiile militare legate de incident erau date dispărute.

Neobișnuitul scenariu a sporit dezamăgirea generală vizavi de transparența guvernului asupra chestiunii de față și este explicația pentru care filme de felul lui "The X-Files", ce prezintă numeroase comploturi guvernamentale ascunse, sunt atât de populare. Un sondaj din 1996 al revistei Newsweek demonstrează că 49% dintre americani cred că guvernul lor ascunde informații vitale despre OZN. Conform aceluiași sondaj, 12% spun că au văzut OZN-uri, iar crezul în paranormal s-a constatat ca fiind cel mai răspândit la categoria de vârstă cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Unii roswellieni susțin că dovezile au fost suprimate timp de 50 de ani și că acum este timpul să fie dezvăluite. La sfârșitul lui septembrie 1996, s-a calculat că 128.242 de mii de oameni au vizitat Muzeul OZN din Roswell în trei ani, cu o medie zilnică de 400 de persoane pe zi. Magazinul de suveniruri plin de 500 de articole, de la extratereștrii de pluș la bijuteriile de extraterestru, este în permanență aglomerat. În urma vizitelor la muzeu biblioteca acestuia prezintă un teanc de cereri ale respectării Actului Libertății Informației în cazul Incidentului de la Roswell.

Deopotrivă de fascinante sunt teoriile referitoare la misterioasa Zonă 51 din Nevada aflată la 240 de km la nord-vest de Las Vegas. Această zonă ce a fost evidențiată frecvent în filmul Independence Day este locul unde se spune că guvernul american efectuează o serie de experimente extraterestre. Filmul a descris cum nava extraterestră prăbușită la Roswell a fost reconstruită și testată în zbor în Zona 51. Într-adevăr, cu mai mulți ani în urmă revista Omni a luat acolo un interviu unui fost angajat care a descris cum operează navele extraterestre folosind un disc propulsat de forța gravitațională și alimentat de o substanță cu numărul atomic de 115. O asemenea substanță nu se găsește în tabelele elementelor chimice și nu se poate găsi sau fabrica pe Pământ.

Localitatea cea mai apropiată de Zona 51, orașul Rachel, și-a ținut în vara anului trecut propriul festival pe temă OZN. În luna aprilie, guvernatorul Nevadei, Bob Miller a denumit în mod oficial autostrada 375 Nevada, ce traversează deșertul statului și trece pe lângă Zona 51, "Extraterrestrial Highway", stabilindu-i limita de viteză la "Warp 7", asemenea nodurilor din Star Trek.

"The X-Files au profitat de îndată de febra de interes existentă", afirmă John Price managerul general al The UFO Enigma Museum de la periferia de sud a Roswell-ului. "Atât de mulți oameni de încredere au avut această experiență în ultimii 40, 50 de ani. Nu trece ușor și nu poate fi uitată".

Totuși explicația OZN-urilor se poate găsi în lumea spirituală, după cum afirmă profesoara de psihologie a Colegiului Wheaton, d-na Elizabeth Hillstrom. Specialistă în științele neurotice și autoare a cărții "Testing the Spirits", unde atinge subiectul extratereștrilor, Hillstrom consideră febra curentă a OZN ca fiind o formă modernă de misticism contemporan. "Aceasta este similară ideilor New Age ce afirmă că nu suntem singuri (în Univers - n.tr) și că în jurul nostru există ființe gata să ne ajute să evoluăm", afirmă ea, și că, "unele dintre cele mai neobișnuite experiențe pot fi de fapt produse de demoni în vederea amăgirii oamenilor".

Speranța iluzorie că acești extratereștri ajută omenirea să urce pe scara evoluției nu se potrivește deloc cu relatările celor răpiți sau traumatizați de către aceste ființe amenințătoare, mai evidențiază Hillstrom. Conform unui studiu din 1993 al UCLA/UC din Santa Barbara, există o cantitate mare de literatură ce descrie presupusele răpiri ale oamenilor la bordul navelor, unde au întâlnit extratereștrii și care au fost ulterior torturați, violați, sau mutilați de puternicii vizitatori extratereștri. O observație frecventă ce apare în multe relatări o constituie reacția animalelor domestice, care fie latră înnebunite, fug îngrozite, fie refuză să se apropie de extratereștri, dând impresia de sesizare a unei prezențe invizibile sau a unui rău (pericol) nedetectat de către oameni. Unele întâlniri, cum este mai ales cea din 1973 de lângă Greensburg, Pennsylvania, au implicat două ființe înalte de 2,5 - 3 metri asemănătoare maimuțelor ce erau însoțite de un insuportabil miros de sulf.

Puterile demonstrate de aceste ființe, levitația, telepatia, posesiunea și puterea supranaturală inumană sunt asemănătoare celor asociate posesiunii demonice și ocultice. O anume interpretare dată acestora, spune că binecunoscutele elemente de folclor, spiridușii, vampirii, zânele, etc. nu sunt decât încercările trecutului de a descrie vizitele extraterestre. Mult mai sinistre sunt relatările din sec.al XVII-lea, ale "sucubuzelor" (spirite demonice feminine care întrețin relații sexuale cu bărbații) și ale "incubuzelor" (demoni de parte bărbătească care au relații sexuale cu femeile). Aceste spirite posedă trăsături similare unora dintre aparițiile extraterestre moderne.

Carl Raschke, un profesor de studii religioase de la Universitatea din Denver, vede mesajele extraterestre ca fiind un amestec de științifico-fantastic și crezuri religioase populare. Crezurile OZN se împrumută din Teozofie (o cunoscută mișcare ocultică înființată de Helena Blavatski), ne spune el, pentru a-i deghiza pe extratereștri în maeștri spirituali înălțați și care astfel au fost secularizați în cultul modern al OZN-urilor. "Eu nu cred că OZN-urile îi reprezintă pe vizitatori veniți din spațiul extraterestru", afirmă profesorul. "Susțin câteva teorii și nu sunt convins de nici una. Dar, nici nu pot spune că sunt niște farse. Ori de câte ori este arătat un film ca E.T. apare un interes sporit în OZN-uri. Atunci când începi să scoți pe piață niște crezuri, întotdeauna se vor găsi oameni care să le creadă. Nu este vorba de o misterioasă forță socială, ci sunt acele persoane din mass-media și din publicitatea comercială care cred că publicul este receptiv la aceste lucruri", mai completează el explicând aparentul interes al maselor.

Cercetătorul francez OZN, Jaques Vallee, susține o abordare opusă afirmând că ceva sau cineva este totuși răspunzător de manipularea socială în masă aflată în spatele fenomenului OZN, manipulare ce dorește să creeze o nouă formă de crezuri bazate pe cedarea în fața puterii mai mari a înțelepților navigatori ce vin din cosmos. Pericolul pe care el ni-l indică este că publicul va deveni curând sătul de negările oficiale ale guvernelor și va începe să caute singur dovezile. Grupurile de "contacți", deci, persoanele ce susțin că au intrat, sub o formă sau alta, în legătură cu ființele extraterestre, vor începe să exercite o semnificativă forță socială pentru că s-ar putea să ofere răspunsuri pe care știința să nu le aibă sau să nu le poate oferi. Cu timpul, cei ce exercită acum o influență socială, vor exercita și o influență politică. Ceea ce poate părea ridicol acum, peste 20 de ani va deveni extrem de serios.

De fapt, Vallee a prezis în 1979 că va veni ziua când publicul va începe să creadă în masă în vizitele din spațiu. "Lucrul acesta este inevitabil", a scris el în cartea sa, "Messengers of Deception", și pentru oameni "este atât de liniștitor să vadă că alte forme de viață vin aici! Acestea pot fi oribile ca aspect, dar cel puțin 'ei' știu de noi, 'lor' le pasă de noi și 'ei' au depus efortul de a veni până aici să ne vadă cum arătăm!" Ceva produce fenomenul OZN, spune Vallee, dar "cauza lui s-ar putea să nu se găsească în stele vecine". El crede că OZN-urile își au originea într-o conspirație internațională ce plănuiește să domine lumea.

Phillip Klass, un remarcabil cercetător OZN din Washington, D.C., ar spune că singura conspirație este isteria mass-mediei care refuză să accepte că OZN-urile pot fi infirmate. Scriind în numărul din noiembrie/decembrie al ziarului Skeptical Inquirer, el arată cum a abordat programul NBC-ului "Mistere Nerezolvate", show-ul "Larry King" și emisiunea "48 Hours" a CBS-ului (alt canal american de tv), cu documente secrete declasificate ale Forțelor Aeriene care dezmințeau odată pentru totdeauna aterizarea vreunui OZN la Roswell, fiind însă ignorat sau lăsat doar pentru câteva secunde să-și explice punctul de vedere. Nu doar că mediile jurnalistice nu vor să cunoască adevărul, afirmă el, ci consideră OZN-urile un instrument de marketing, cum îl vedem folosit în noua expoziție din "Tomorrowland"-ul Lumii lui Disney. Klass intenționează să dezvăluiască mai multe în cartea pe care o pregătește, "Roswell: The Untold Story" ("Povestea nespusă a Roswell-ului").

Deși s-ar putea să nu existe disponibile nici un fel de explicații satisfăcătoare ale fenomenului OZN, sau ale fenomenelor asociate lui, a desconsidera în pripă cele de mai sus nu este înțelept. Dar există prea multe întrebări fără răspuns în "roswell-urile" acestei lumi. Sunt prea mulți piloți de avioane, controlori de trafic aerian și alți observatori care au depistat obiecte zburătoare ce pulsau în tot spectrul de culori, zig-zaghează pe cer sau sar de la un capăt la celălalt al lui, fac întoarceri bruște în unghi drept la o velocitate enormă și călătoresc la viteze supersonice fără urmă de sunet.

Creștinii nu s-au bizuit niciodată exclusiv pe știință pentru a obține răspunsurile necesare, ci acceptând mărturia Scripturilor cred în existența unui tărâm spiritual a cărei realitate este mult mai profundă decât lumea materială. În această perspectivă, dacă "ei" există, nu pot fi mai presus de bine sau rău. În același fel, pământenii care tânjesc după comuniunea cu creaturile din alte lumi poate o vor găsi în cele din urmă, însă originea lor să fie de la același dușman mortal al omenirii ce a fost înfrânt la Cruce.

de, Julia Duin
traducere și adaptare, Teodor Macavei

Articolul de față a fost publicat în iarna lui 1997 în, "The Christian Research Journal", publicație a organizației creștine nondenominaționale apologetice și anticultice, CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE, din Rancho Santa Margarita, California. Pentru informații suplimentare despre semnificația spirituală a OZN-urilor puteți să scrieți pe adresa:


Apologetică