Înapoi
Acasă
Biblia

Cum să îți petreci ziua cu Dumnezeu

de Richard Baxter (1615-1691)


O viață sfântă tinde să devină mai ușoară atunci când cunoaștem ordinea obișnuită și modul de îndeplinire al îndatoririlor noastre - când orice lucru se întâmplă la momentul potrivit. De aceea, vă voi da câteva scurte îndrumări pentru petrecerea zilei într-un mod sfânt.

Somnul
Măsoară bine timpul rezervat somnului, ca să nu irosești orele prețioase ale dimineții trândăvind în pat. Orele de somn trebuie să fie potrivite cu sănătatea și cu munca ta, nu cu plăcerea leneviei.

Primele gânduri
Îndreaptă către Dumnezeu primele tale gânduri conștiente; înalță-ți inima către El cu reverență și recunoștință pentru odihna de care te-ai bucurat în noaptea ce a trecut, apoi încredințează-te Lui pentru ziua ce urmează.
Obișnuiește-te să fii atât de consecvent în aceasta încât să ajungi să fii oprit de conștiință atunci când gândurile vieții de zi cu zi vor să aibă întâietatea. Gândește-te la îndurarea unei nopți de odihnă și la faptul că mulți și-au petrecut-o în iad; mulți au petrecut-o în închisoare; mulți au petrecut-o în adăposturi reci și neprimitoare; mulți și-au petrecut-o suferind din cauza durerilor chinuitoare și a bolilor, obosiți de paturile în care zac și obosiți de viață.
Gândește-te la multele suflete care în noaptea ce a trecut au fost chemate din trupurile lor să se înfățișeze pline de groază în fața lui Dumnezeu, și mai gândește-te cât de repede trec zilele și nopțile! Cât de iute va veni ultima ta noapte sau zi! Examinează ce lipsește sufletului tău ca să fie pregătit pentru o astfel de vreme și caută acel lucru fără întârziere.

Rugăciunea
Rugăciunea personală (sau împreună cu partenerul tău) să aibă loc înaintea rugăciunii la care participă întreaga familie. Dacă e posibil, pune-o pe primul loc, înaintea oricărei alte lucrări a zilei.

Închinarea familiei
Închinarea împreună cu întreaga familie trebuie îndeplinită cu consecvență și la o oră la care de obicei nu apar întreruperi.

Obiectivul fundamental
Amintește-ți obiectivul tău fundamental, iar atunci când te apuci de munca fiecărei zile, sau înaintea oricărei activități din această lume, lasă ca pe inima ta să stea scris "Sfânt Domnului", în tot ce faci.

Nu fă nici un lucru pe care Dumnezeu nu l-ar aproba și despre care nu poți spune cu convingere că El te-a trimis să-l faci. Nu fă nimic în această lume pentru un oricare alt motiv decât acela să Îi fii plăcut Domnului, să Îi dai slavă și să te bucuri împreună cu El. "Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva: să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu." - 1 Corinteni 10:31.

Fii sârguincios în profesia ta
Îndeplinește sarcinile profesiei tale cu grijă și cu sârguință. Astfel:

(a) Vei dovedi că nu ești leneș sau supus firii tale pământești (ca aceia care nu i se pot împotrivi), și vei încuraja omorârea tuturor poftelor și dorințelor firii pământești, care sunt hrănite de lene și trândăvie.
(b) Vei ține gândurile nefolositoare departe de mintea ta, acele gânduri care mișună în mințile persoanelor ce-și pierd vremea degeaba.
(c) Nu vei pierde timp prețios, un lucru de care persoanele leneșe sunt vinovate zilnic.
(d) Vei rămâne pe drumul ascultării de Dumnezeu, atunci când leneșii comit întruna păcate de omitere.
(e) Vei avea mai mult timp pentru activități sfinte dacă lucrezi cu sârguință în profesia ta. Persoanele leneșe nu au timp să se roage sau să citească pentru că și-l pierd tărăgănând lucrurile în munca lor.
(f) Te poți aștepta la binecuvântarea lui Dumnezeu și la împlinirea nevoilor tale, atât cele personale cât și ale întregii familii.
(g) Poți contribui de asemenea la sănătatea trupului tău, mărindu-i astfel competența în slujba sufletului.

Ispite și lucruri care corup
Cunoaște în întregime ispitele și lucrurile care te pot corupe - și veghează împotriva lor întreaga zi. Trebuie să te păzești în special de cele mai periculoase lucruri care corup și de acele ispite pe care prietenii sau afacerile ți le pun inevitabil înainte.

Păzește-te de păcatele de căpătâi ale necredinței: ipocrizia, egoismul, mândria, satisfacerea plăcerilor trupului și dragostea exagerată pentru lucrurile pământești. Ai grijă să nu fii atras de modul de gândire al lumii și de îngrijorările ei nenumărate, sau să râvnești la o poziție mai înaltă în societate, sub pretextul sârguinței în profesia ta.

Dacă lucrezi sau faci afaceri cu alții, păzește-te de egoism și de orice urmă de nedreptate sau lipsă de generozitate. În legăturile cu ceilalți, păzește-te de ispita conversației seci și nefolositoare. Păzește-te și de persoanele care te vor ispiti să te mânii. Păstrează-ți decența și vorbirea curată pe care o cer legile neprihănirii. Dacă discuți cu lingușitori, ai grijă să nu te umfli de mândrie.

Dacă stai de vorbă cu cei ce te disprețuiesc și te rănesc, întărește-te împotriva mândriei nerăbdătoare și răzbunătoare.

La început, aceste lucruri vor fi foarte dificile, câtă vreme păcatul mai are vreo putere în tine, dar odată ce ai câștigat o înțelegere continuă a pericolului otrăvitor pe care îl prezintă fiecare din aceste păcate, inima ta va fi gata să le evite și o va face cu ușurință.

Meditația
Când ești singur în îndeletnicirile tale, profită de acel timp folosindu-l pentru meditații practice și folositoare. Meditează la bunătatea nesfârșită și la desăvârșirea lui Dumnezeu; la Hristos și la răscumpărare; la Cer și la cât de nevrednic ești să intri în el, și cum meriți nenorocirea veșnică în Iad.

Singurul motiv
Orice faci, singur sau împreună cu alții, fă totul pentru slava lui Dumnezeu (1 Corinteni 10:31). Altfel, acel lucru nu va fi primit de Dumnezeu.

Răscumpără timpul
Pune mare valoare pe timpul tău, ai mai mare grijă să nu-ți pierzi timpul decât ai să nu-ți pierzi banii. Nu lăsa ca distracțiile fără valoare, discuțiile inutile, prietenii nefolositori sau somnul să îți răpească timpul prețios.

Ai mai mare grijă să eviți persoana, fapta sau modul de viață care îți fură timpul, decât te îngrijești să eviți hoții și tâlharii.

Asigură-te că nu îți pierzi niciodată vremea fără folos, ci mai degrabă îți folosești timpul în cel mai profitabil mod cu putință și nu prefera unul mai puțin folositor în locul altuia care-ți folosește mai mult.

Mâncarea și băutura
Mănâncă și bea cu moderație și recunoștință pentru sănătate, nu pentru plăcerea nefolositoare. Niciodată nu-i fă pe plac trupului prin mâncăruri și băuturi care dăunează sănătății tale.

Amintește-ți păcatul Sodomei: "Iată care a fost nelegiuirea sorei tale Sodoma: era îngâmfată, trăia în belșug și într-o liniște nepăsătoare, ea și fiicele ei, și nu sprijinea mâna celui nenorocit și celui lipsit" - Ezechiel 16:49.

Apostolul Pavel plângea atunci când îi pomenea pe cei al căror sfârșit "va fi pierzarea. Dumnezeul lor este pântecele și slava lor este în rușinea lor, și se gândesc la lucrurile de pe pământ." - Filipeni 3:18,19. Deci nu trăiți după îndemnurile firii pământești, ca să nu muriți (Romani 8:13).

Păcatele învingătoare
Dacă vreo ispită te biruie și cazi în vreun păcat, pe lângă eșecurile obișnuite, regretă-l și mărturisește-l imediat înaintea lui Dumnezeu; pocăiește-te fără întârziere, cu orice preț. Te va costa cu siguranță mai mult dacă vei continua în păcat și nu te vei pocăi.

Nu-ți subestima eșecurile obișnuite, ci mărturisește-le și luptă zilnic împotriva lor, având grijă să nu le înrăutățești prin nepocăință și dispreț.

Relațiile
Amintește-ți în fiecare zi de îndatoririle speciale pe care le cer diversele relații: soți, soții, copii, stăpâni, slujitori, pastori, oameni, judecători, supuși.

Amintește-ți că fiecare relație are îndatoririle ei speciale și avantajele ei prin binele pe care îl face. Dumnezeu îți cere credincioșie în această problemă, la fel ca în oricare alta.

Încheierea zilei
Înainte să adormi din nou, este un lucru înțelept și necesar să faci bilanțul faptelor și binecuvântărilor zilei ce a trecut, ca să poți mulțumi pentru toate binecuvântările speciale și să te smerești pentru toate păcatele tale.

Acest lucru e necesar ca să îți poți reînnoi pocăința și hotărârea de a asculta, și ca să te cercetezi să vezi dacă sufletul tău e mai bun sau mai rău, dacă păcatul scade și harul crește, dacă ești mai bine pregătit pentru suferință, moarte și veșnicie.

Fie ca aceste îndrumări să se întipărească pe mintea ta și să devină o practică zilnică a vieții tale.

Dacă sunt practicate cu sinceritate, ele vor duce la sfințirea, rodirea și liniștea vieții tale și îți vor aduce o moarte plină de mângâiere și pace.

Tradus de Florin Vidu


Umblarea Creștinului