Înapoi
Acasă
Biblia

"The word of faith movement"
Mișcarea "Cuvântul Credinței"


"Nu demult, în timp ce-i observam pe niște pescăruși ce se hrăneau pe o plajă de lângă Sydney, în Australia, Dumnezeu mi-a arătat ceva deosebit. Pescărușii s-au strâns pe acea plajă fiindcă știau că vor primi de mâncare. Oamenii le aruncau mâncare de la picnicurile lor. Deși cei mai mulți le aruncau bucăți de pâine și de carne, am observat pe un om care îi păcălea aruncându-le bucăți din polistirenul unui ambalaj pe care pescărușii le prindeau în cioc, crezând că sunt mâncare.
Aproape instantaneu am văzut legătura dintre creștinii care asemenea pescărușilor, caută să fie hrăniți pentru a crește din punct de vedere spiritual și pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu, și acești pescăruși, care pentru a crește din punct de vedere se hrăneau cu ceva dăunător. La fel ca și polistirenul pe care-l mâncau pescărușii, astăzi unii creștini consumă o mâncare spirituală, oferită în numele Creștinismului, care nu este deloc hrănitoare!
Cu toate că pescărușii credeau că primeau mâncare, polistirenul oferit nu avea nici o valoare nutritivă. De fapt, dacă continuau să-l mănânce, mureau."

Roger Oakland, "Un Vin Nou sau O Amăgire Veche?"

Acest material a fost scris în spiritul acestei ilustrații. Autorul, deși nu a fost niciodată în Sydney, Australia, din păcate a putut privi același "spectacol", și în această țară. Pentru ca mulți să fie feriți de o astfel de dietă otrăvitoare și pentru ca adevărul să fie separat de eroare, a fost necesar efortul culegerii și prezentării acestor informații privitoare la cei ce servesc creștinilor români, un "polistiren teologic".

CUPRINS:

1. Un îndemn la verificare

2. Câteva doctrine caracteristice mișcării

3. Ce este mișcarea "Cuvântul credinței" ("Word of Faith")?

4. Câțiva dintre principalii promotorii ai "Cuvântului Credinței"

5. Consecințe ale acceptării "Cuvântului Credinței"

6. Concluzie

1. UN ÎNDEMN LA VERIFICARE

Fondatorul lui "Rhema Bible Training Center" din Tulsa, statul Oklahoma, este Dr.Kenneth E. Hagin, considerat bunicul mișcării credinței, iar părintele ei fiind, Essek William Kenyon. Acestei școli biblice i se suprapun "Kenneth Hagin Ministries", astfel încât totul orbitează în jurul acestui om, a viziunii sale, a profețiilor, și a interpretărilor Scripturii de către acesta. Alături de Jeff Beard, care a părăsit mișcarea, foarte mulți îl consideră ca fiind un autentic profet al Domnului.
Hagin a afirmat că, chemarea sa divină a fost atestată de către cazuri de vizite ale îngerilor și bineînțeles, ale lui Isus Hristos.
Pentru a-și proteja pretinsa chemare divină, el cât și alți "învățători ai credinței", se folosesc în mod abuziv de un pasaj din Scriptură care, chipurile, indică imunitatea lor. În acest fel, ei neputând fi chestionați pentru ceea ce învață și nici autoritatea lor pusă la îndoială fiindcă făcând aceasta se nesocotește avertismentul lui Dumnezeu de a nu-i atinge pe "unșii Săi": Ps.105:15 "Nu vă atingeți de unșii Mei, a zis El și nu faceți rău proorocilor Mei!". În mărturia sa personală, după desprinderea din adunările "credinței", Jeff Beard, povestește cum încă din prima sa săptămână de la școala biblică Rhema li s-a spus că nu puteau să-l "atingă" pe unsul Domnului, nici măcar într-un mod prietenos, nicidecum agresiv, fiindcă, "Doctorul Hagin este mult prea ocupat cu lucrarea și umblarea în Duhul pentru rezolvarea întrebărilor și problemelor lor".
Deși foarte mulți creștini ar începe să bănuiască din cele citite până acum că acesta este un atac asupra acestor venerabili reprezentanți ai unor segmente importante ale evanghelicilor din Statele Unite sau de pretutindeni, doresc să vă încunoștiințez că afirmațiile pe baza cărora aceștia sunt "judecați" se pot documenta. Este necesar să se facă o astfel de precizare, având în vedere faptul că acești învățători cât și simpatizanții lor au pretins că lucrurile pe baza cărora un Benny Hin, un Kenneth Hagin sau un Kenneth Copeland au fost criticați și demascați ca fiind învățători aberanți, au fost inventate cu scopul de le distruge cariera și de a li se compromite imaginea publică a acestor "vrednici slujitori". Aflându-ne în posesia unor casete audio pe care acești învățători sunt înregistrați proclamându-și învățăturile, aceste contraacuzații, de fapt, se comportă asemenea unui bumerang: nu numai că nu-și ating ținta, dar se și întorc împotriva celor ce le-au aruncat!
Sinceritatea acestor oameni nu doresc să o pun la îndoială, dar trebuie să recunoaștem că pentru a promova doctrina biblică sănătoasă sinceritatea, deși necesară, nu este suficientă. În mărturia sa personală, Jeff Beard a menționat că la începutul "aventurii" sale în "credință", i-a exprimat lui Dumnezeu următoarele: "Doamne, vreau mai mult de la tine, în viața mea!" O foarte sinceră dorință care dealtfel se întâlnește la mulți, dar care nu l-a împiedicat pe Jeff să trăiască experiența pe care el o descrie:

"Am ajuns să cunosc mișcarea credinței prin intermediul programului televizat al lui Kenneth Copeland iar la scurt timp după aceea am găsit o biserică care se conforma învățăturilor reverendului Copeland și ale mișcării credinței. De îndată, am luat parte trei zile la rând la studii ținute de învățătorul credinței, Charles Capps. El a predicat un mesaj despre credință și despre mărturisirea pozitivă intitulat, "A numi acele lucruri care nu sunt ca și cum ar fi". El cunoștea mai mult din Biblie decât mine și vorbea cu o asemenea autoritate încât am fost convins să-i accept expunerea sa biblică. Fără să-mi fi dat seama pe atunci, am fost foarte subtil influențat să accept ideea că eu aveam puterea de a transforma realitatea sau chiar de a o crea, utilizând puterea credinței.
Cu doi ani mai târziu, simțind chemarea în lucrare, am decis să frecventez singura școală despre care știam că-și pregătește studenții cu "adevărata" putere a revelațiilor Bibliei. Aceea școală era, Rhema Bible Training Center din Tulsa, Oklahoma, fondată de Dr.Kenneth Hagin...

Pot acum să înțeleg cât de ușor este să ajungi să fi implicat în grupuri cultice. Modul cel mai bun de a descrie ce mi s-a întâmplat este experimentul "broaștei fierte". În acest experiment o broască este pusă într-un vas cu apă iar după aceea vasul asupra unei flăcări mici. În timp ce temperatura apei crește încetișor și constant, broasca rămâne nemișcată și este complet nepăsătoare față de ceea ce i se întâmplă. După o perioadă de timp apa atinge în cele din urmă punctul ei de fierbere, fierbând împreună cu broasca. Fără să simtă schimbarea de temperatură (și putând oricând să sară singură afară), ea moare nesesizând că ceva nu era în regulă.
În tot acest timp în care devoram această eretică teologie a "credinței", eu am crezut sincer că învățam Creștinismul istoric ortodox. Am fost convins că presupușii cărturari ai celorlate universități cunoșteau doar litera legii dar că nu aveau nici o pricepere reală a lucrurilor spirituale.
Îmi amintesc de o oră de la Centrul de Pregătire Biblică Rhema, la care toți am fost învățați cum să proorocim și cum să vorbim în limbi (?!). La un alt curs intitulat "Legile Dărniciei" s-a discutat modul de aplicare al legilor lui Dumnezeu pentru dare și primire. De la dr.Hagin am învățat despre vindecare și despre creșterea spirituală, împreună cu o mulțime de alte subiecte. Am participat la asemenea cursuri fiindcă doream "ungerea", un lucru de care auzisem ca aveam nevoie pentru a putea să-i ajut eficace pe cei bolnavi, pe cei în suferință și pe cei pierduți. Am fost convins, din ceea ce am auzit de la învățătorii credinței că aceasta era într-adevăr, calea spre o viață spirituală mai puternică..."

Aici Jeff și-a cunoscut soția, iar după absolvirea de către ea a școlii în 1985, s-a căsătorit. La scurt timp, au acceptat împreună poziția de pastori asistenți și de directori de școală biblică dintr-un alt stat unde s-au devotat aplicării întru-totul a ceea ce au fost învățați. Dar s-a întâmplat ceva. În pregătirea claselor sale de Biblie i-au căzut în mâini scrierile lui Arthur W.Pink (un remarcabil autor creștin cunoscut pentru integritatea teologiei sale), care nu erau aprobate de Rhema și care o contraziceau fără echivoc. Astfel s-au născut primele semne de întrebare cu privire la ceea ce el personal credea, pe atunci. Dar să-l urmărim în descrierea sa a acestei etape nu tocmai premergătoare "evadării" sale din mișcare.

"...mi-am dat seama că aveam nevoie de niște explicații. Am decis astfel să-i vizitez pe doi învățători ai Bibliei din Tulsa pe care-i cunoșteam și cărora le-am explicat că nu puteam să găsesc în Scriptură argumente pentru multe din lucrurile pe care le-am învățat și aplicat în mișcarea credinței și la Rhema. Însă răspunsurile pe care le-am primit mi-au otrăvit și mai mult sufletul, făcându-mă să mă îndepărtez și mai mult de adevăr. "Jeff, trebuie să înțelegi că în duhul sunt unele lucruri care nu se pot găsi în Biblie (?!). Îți dai seama că sunt corecte după mărturia interioară", mi s-a spus.
Și într-adevăr eram destul de înfometat după putere spirituală încât să accept acest raționament șubred. Mi s-a spus că profeții credinței care au dobândit acest profund nivel spiritual au reușit să ajungă aici după multe ore de rugăciune în duhul și de postire. Astfel, "mi-am turnat benzină pe foc" și mi-am început încă odată căutarea mea spirituală, mai hotărât ca niciodată.
Curând am ajuns în mișcarea "Latter Rain" ("Ploaie Târzie"), care m-a adoptat în cercurile ei de "izbăvire" și de "mijlocitori". Aici mi s-a spus că fiecare creștin are demoni, chiar dacă este născut din nou.
Am continuat să păstoresc timp de doi ani o biserică, unde am practicat expresiile, formulele și mărturisirile de "credință" pe care le-am învățat încercând să-l
"ajut pe Isus, să-i slobozească pe captivi". Dar am devenit tot mai epuizat și frustrat fiindcă nu vedeam rezultatele care mi s-au spus că vor veni. "Ceva e greșit", mi-am spus și eram pregătit pentru reale răspunsuri - răspunsuri scripturale".

Acum, oare veți pune d-voastră la îndoială sinceritatea acestui om? Sigur că nu! Dar ceea ce trebuie să puneți la îndoială este totuși teologia care l-a dus în eroare pe Jeff. Și este ceea ce nu voi pregeta să fac, tocmai pentru ca cei sinceri care sunt înrobiți de aceste doctrine aberante să fie stimulați să le pună la îndoială.
Pentru aceasta voi pune la îndoială autoritatea spirituală a acestor personaje, exact cu scopul de a-i face pe cei sinceri, dar amăgiți, să-și piardă încrederea în corectitudinea învățăturilor enunțate de apostolii acestei alte evanghelii.
Cu toate că această analiză este critică, vreau să afirm de la bun început că se va face o deosebire atentă între învățătorii falși și învățăturile false. Nu afirm fără echivoc că toți cei criticați în această analiză sunt fără îndoială niște învățători falși, dar nu voi ezita să demonstrez că promovează doctrine nebiblice. Dintr-o perspectivă obiectivă, un învățător fals este acela care cunoaște adevărul dar care în mod deliberat, îl respinge. De partea cealaltă, învățăturile false reprezintă un amestec de adevăr și de eroare. Astfel unii oameni pot să fie încurajați și hrăniți de unele lucruri spirituale care sunt adevărate, dar din neatenție, să accepte în același timp și eroarea. Din nefericire, și aici e tragedia spirituală a multora, chiar și o mică cantitate de eroare poate fi dăunătoare. Ceea ce acești învățători oferă este paharul cu apă dat celui însetat care conține doar un gram de otravă. Crezând că el este tot adevărul, intenția oferirii lui poate fi sinceră. Doar conține 99,999 apă. Tot sinceră poate fi și primirea lui, însă efectul este fatal.
Este util să ne amintim aici de exemplul lui Apolo din cartea Faptele Apostolilor. Despre el ni se spune că Priscila și Aquila "l-au luat deoparte (la ei) și i-au arătat mai cu de-amănuntul Calea lui Dumnezeu" (Fapte 18:26). Este evident că Apolo nu era instruit cum trebuie în lucrurile lui Dumnezeu și ca prin urmare el promova eroarea fără să-și dea seama. Cu toate acestea, el a fost dispus să asculte sfatul lor chiar dacă era deosebit de respectat și era considerat un mare învățător în biserică: "avea darul vorbirii și era tare în Scripturi. El era învățat în ce privește Calea Domnului, avea un duh înfocat, și vorbea și învăța amănunțit pe oameni despre Isus" (Fapte 18:24-25). Ca rezultat, atât el cât și biserica au avut mult de câștigat (vezi vers.27,28).
Speranța noastră este ca și foarte stimații predicatori români care promovează astfel de doctrine, să asculte la sfatul conținut în această analiză și ca rezultat cauza Evangheliei să aibe de câștigat.

Poate vă temeți că aducerea în atenția publicului a acestor probleme după unii, doar interne, ale bisericilor nou-testamentale, va clătina credința celor ce le frecventează, creând o suspiciune și o neîncredere care le va stânjeni progresul și așa îngreunat într-o țară unde există o accentuată tendință de monopolizare a religiei de către o singură biserică națională.
Dar cum ortodoxia nu este privilegiul numai al unui singur grup religios, credem că o reîntoarcere a celor ce au deviat de la calea creștinismului istoric la doctrina sănătoasă a Scripturii este preferabilă chiar și pluralizării religiei. De aceea, această temere este nejustificată pentru că dacă ceea ce vor afla este adevărul și minciuna va fi demascată, atunci credința lor în Dumnezeu, în loc să se piardă va fi mai degrabă, testată și înobilată.
Reputabilul A.W.Tozer a spus: "O grădină neîngrijită va fi în scurt timp biruită de buruieni. Inima care nu se ocupă de cultivarea adevărului și de smulgerea erorilor, va deveni în scurt timp o sălbăticie teologică". Despre cei din Berea s-a spus că, "aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna și cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este așa" (Fapte 17:11), iar acesta este un deziderat pentru Biserica Creștină a secolului XX.
Credința este un dar, spune Biblia (Efes.2:8-9). De aceea, dacă l-ai primit, nu-l poți pierde. Adevărata credință rezistă oricărui test, mai ales testului Cuvântului lui Dumnezeu. De altfel, noi suntem îndemnați să ne testăm singuri dacă suntem în credință: "Pe voi înșivă încercați-vă dacă sunteți în credință. Pe voi înșivă cercați-vă. Nu recunoaște-ți voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sunteți lepădați" (2 Cor.13:5). A face lucrul acesta nu-ți va zgudui credința, ci o va asigura!

Henry Drummond a spus despre îndoială următoarele: "Hristos a deosebit îndoiala de necredință. Îndoiala spune, < Nu pot să cred >. Pe când necredința spune, < Nu vreau să cred >. Îndoiala înseamnă sinceritate, pe când necredința înseamnă încăpățânare".
Dacă, în timp ce citiți analiza critică a acestei mișcări vă încearcă neîncrederea, nevenindu-vă să vă credeți ochilor că niște foarte populari predicatori ai zilelor noastre pot afirma aberațiile doctrinare ce li se atribuie, căutați ca mirarea d-voastră să se transforme rapid într-o febrilă căutare a tuturor pasajelor abuzate pentru confirmarea, respectiv, infirmarea criticilor sau suspiciunilor.
În schimb, dacă ambiția personală și interesele care câștigă întâietate înaintea unei simplități în viața și relația d-voastră cu Dumnezeu, vă conving să neglijați sau să ignorați aceste îngrijorătoare curente contemporane din spectrul evanghelic din România sau de pretutindeni, atunci vă revine aceeași răspundere pe care a purtat-o națiunea israelită într-o situație din Vechiul Testament. Atunci, într-o încercare de a cuceri cetatea Ai, evreii au fost în mod neașteptat înfrânți de locuitorii ei. Dumnezeu ne revelează de ce: "Copiii lui Israel au păcătuit cu privire la lucrurile date spre nimicire" (Iosua 7:1). Dar așa cum știm, numai un singur om a făcut răul și a furat din lucrurile de aur date spre nimicire, și în ciuda acestui fapt, Dumnezeu a tras la răspundere întreaga națiune: "Israel a păcătuit...de aceea, copiii lui Israel nu pot să țină piept vrăjmașilor lor..." (Iosua 7:11-12). Atunci, întreaga națiune a suferit consecințele tolerării doar a unei singure nelegiurii. Aplicând această ilustrație întregului trup al lui Hristos de astăzi, Bisericii, dacă numai un singur membru al Său tolerează, ignoră, neglijează, existența în biserică a doctrinelor false, fără a lua atitudine, toți ceilalți creștini vom avea de suferit. Lucrul și mai înspăimântător, este că urmările acestea nu se limitează numai la generația care le-a cauzat. Multe din erorile doctrinare ale zilelor noastre sunt erorile necontestate și tolerate ale trecutului. Ceea ce noi confruntăm acum sunt, "erezii vechi, în veștminte noi". Ele s-au moștenit generațiilor care au urmat de creștini, fiindcă biserica vremii aceleia, "și-a pierdut voința de a discerne. A neglijat divina poruncă de a, "lupta pentru credința care a fost dată sfinților, odată pentru totdeauna"(Iuda 3).

Departe de a fi ceea mai recentă mișcare de trezire spirituală, "THE WORD OF FAITH MOVEMENT" este de fapt principala platformă de pe care se emit grave deformării ale credinței creștine istorice. Spre deosebire de teologia ortodoxă reformată, reafirmată și pecetluită de sângele martirilor reformatori din sec.XVI-lea, "mișcarea credinței" se concentrează inconfundabil asupra sănătății, bogăției, prosperității și proeminenței de care adepții ei pot beneficia. În timp ce teologia reformată îl repune pe Dumnezeu în centrul ei, "mișcarea credinței" îl pune în centrul ei pe om, și toate capriciile lui. Suveranitatea lui Dumnezeu este noțiunea ceea mai abuzată și absentă din "mărturisirile de credință" și "confesiunile pozitive" ale acestei mișcări. Jeff Beard povestește cum pe toată durata prezenței sale la Rhema, suveranitatea lui Dumnezeu nu a fost menționată "nici măcar odată (!?)".
Dar, Dumnezeu nu ar mai fi deloc Dumnezeu dacă El nu ar fi suveran în toate împrejurările. Chiar și împăratul Nebucadnețar devine perfect conștient de acest fundamental adevăr, atunci când spune: "...eu, Nebucadnețar, am ridicat ochii spre cer și mi-a venit iarăși mintea la loc. Am binecuvântat pe Cel Prea Înalt, am lăudat și slăvit pe Cel ce trăiește veșnic, Acela a cărui stăpânire este veșnică și a cărui împărăție dăinuiește din neam în neam. Toți locuitorii pământului sunt o nimica înaintea Lui; El face ce vrea cu oastea cerului și cu locuitorii pământului și nimeni nu poate să stea împotriva mâniei Lui, nici să zică: < Ce faci? >" (Daniel 4:34-35). Cu mențiunea că, pentru a recunoaște aceasta, Nebucadnețar a trebuit să fie smerit!

2. CÂTEVA DOCTRINE CARACTERISTICE MIȘCĂRII:

- sănătate absolută credincioșilor
- prosperitatea credincioșilor
- credincioșii, "micii dumnezei"
- doctrina lui "Isus - născut din nou"
- doctrina "mărturisirii pozitive", etc.

O primă presupunere de la care învățătorii "Word of Faith", pornesc este că,

Vindecarea divină și prosperitatea sunt drepturi absolute ale copiiilor lui Dumnezeu care "umblă prin credință".

Toți credincioșii ar trebui să trăiască în prosperitate din moment ce însuși Isus și ucenicii săi au fost bogați. Astfel, John Avanzini a afirmat într-o emisiune tv a unui canal tv creștin că Isus a avut o "casă mare și că a purtat haine făcute la comandă". Aceste afirmații învățătorii "credinței" (sau mai popular spus, teleevangheliștii respectivi) și le sprijină pe interpretări deformate ale unor pasaje care sunt dealtfel, foarte simplu de interpretat. Faptul că cei doi ucenici ai lui Ioan Botezătorul care au vrut să afle unde locuiește Isus, au putut să rămână la Isus "cam de la ceasul al zecelea", ei îl explică spunând că lucrul acela a fost posibil numai fiindcă Isus a avut o casă mare (?!). Atunci cum ramâne cu ceea ce tot Isus a spus privitor la locuința Lui, că "vulpile au vizuini și păsările cerului au cuiburi, dar Fiul omului n-are unde-Și odihni capul" (Mat.8:20)?

Tot în aceași manieră, unul dintre acești faimoși teleevangheliști, Robert Tilton, interpretează motivul neobservării furtului frecvent de bani din punga pe care o ținea Iuda Iscarioteanul (tot el fiind și cel care o ținea cât și cel ce o golea!), ca fiind, "existența în ea a unor bogății incomensurabile și nelimitate" (?!). Aceste, nici măcar subtile deformări ale Scripturii dezvăluie visele care-i stapânesc pe acești "umili slujitori" ai Evangheliei. Micul "imperiu" achiziționat de Tilton, produce cam 65 de milioane de dolari, anual. Cu toate acestea, în urma numeroaselor procese și scandaluri, în prezent se pare că acest "imperiu" s-a restrâns considerabil.

O altă premiză, sau presupunere nebiblică de la care pornesc învățătorii "credinței", este că,

Toți credincioșii trebuie să fie sănătoși!

În ce privește "doctrina sănătății", se afirmă că credincioșii născuți din nou care exercită credință nu ar trebui niciodată să fie bolnavi și că boala indică o lipsă de credință, sau prezența unui păcat în viețile acestora. Frederick Price foarte stupefiat apelează la bunul simț al ascultătorilor săi, întrebând:

"Cum poți tu să-l glorifici pe Dumnezeu în trupul tău, atunci când el nu funcționează bine? Cum poate El oare să primească glorie când trupul tău nici măcar nu-i bun? Iar Biblia spune că trupul tău este templul (lui Dumnezeu)! Duhul Sfânt locuiește înăuntrul tău, în trupul tău. Atunci ce te face pe tine să crezi că Duhul Sfânt vrea să locuiască într-un trup din care nu poate privi prin ferestre (adică, ochi), nu poate auzi cu urechea? Ce vă face să credeți că Duhul Sfânt vrea să locuiască într-un trup în care organele și ligamentele nici măcar nu funcționează corect? Ție nu ți-ar place să locuiești într-o casă cu acoperișul spart! Ție nu ți-ar place să locuiești într-o casă în care toaleta s-a inundat. Nu ți-ar place să locuiești într-o casă distrusă în care curentul electric nu merge și firele atârnă din perete? O vei repara-o! Fiindcă știi că aceea casă nu va fi bună până ce tot ceea ce a fost făcut să meargă în ea nu va funcționa bine. Atunci cum crezi că Dumnezeu își poate primi slava din trupul tău, dacă trupul tău este un templu unde Dumnezeu locuiește și atunci ce te face să crezi că Dumnezeu vrea să locuiască într-un trup din care el nu poate vedea cu ochii, nu poate umbla pe picioare și nu poate mișca mâinile?..."

Atrăgătoare ilustrație, însă o simplă înșiruire de personaje biblice, de la Iov la Domnul Isus Hristos și la Pavel ne poate demonstra fără echivoc că aceștia au suferit trupește îngrozitor și că în ciuda acelor infirmități Dumnezeu a fost glorificat în trupurile lor, iar ei au devenit cunoscuți prin puterea credinței lor, și nu printr-o eventuală lipsă a ei! Susținerea unor asemenea aberații indică o crasă necunoaștere a Scripturilor și o consecventă practică de scoatere din context a pasajelor care, doar par, să justifice această doctrină "health and wealth", a "sănătății și prosperității", pe care acum o promovează la nivel mondial.

O altă presupunere eronată de la care învățătorii "credinței", pornesc este că,

Creștinii sunt "mici dumnezei" ("little gods"), care pot rosti (aduce) sănătatea și bogăția în existență.

Doctrina afirmată cu neînfricare de către proemineții lideri ai acestei mișcări este:

Dumnezeu l-a creat pe om din "clasa lui Dumnezeu" (God's class), el având potențialul să exercite "felul de credință al lui Dumnezeu" ("God's kind of faith"), prin a aduce în existență (adică, a crea) lucruri și prin a trăi în prosperitate și succes ca ființă superioară. Noi am pierdut acestă ocazie, prin a ne răzvrăti în grădina Edenului împotriva lui Dumnezeu, și luând astfel asupra noastră (adică, îmbrăcându-ne cu) natura lui Satana. După ce Isus ne-a salvat, a trimis Duhul Sfânt pentru ca Încarnarea să poată fi copiată/duplicată în noi, credincioșii, astfel putând fi împlinită chemarea noastră de a fi "mici dumnezei".

Nu-ți trebuie prea multe cunoștințe de teologie pentru a observa de unde s-au inspirat acești pseudo-învățători: "...veți fi ca Dumnezeu" (Geneza 3:5)!! A fost visul dintotdeauna al diavolului de a ne face să credem că noi suntem proprii noștri dumnezei, trăind în răzvrătire față de Cel Adevărat! O întrebare pertinentă pe care ar trebui ca ceilalți creștini să le-o pună simpatizanților acestor doctrine ar fi: "Mai este nevoie să crezi în Dumnezeu, din moment ce tu ești unul?"

O altă afirmație șocantă pe care învățătorii "credinței" o fac (și pe care îndrăznesc să susțină că o dovedesc cu Scriptura) este că,

Isus a murit din punct de vedere spiritual.

O singură deducție putem avea din această afirmație: Lucrarea de pe cruce (jertfa de ispășire) a lui Isus, este insuficientă pentru justificarea și salvarea omului!

Kenneth Copeland a afirmat că, atunci când Isus a murit pe cruce, a Doua Persoană a Trinității (a Dumnezeirii) a fost separată de celelalte Două.
Dar noi știm că Isus Hristos este Dumnezeu, iar Dumnezeu nu poate să moară, nici nu încetează vreodată să fie Dumnezeu, fiindcă Biblia spune că El nu se schimbă (Mal.3:6; Ev.13:8; Iacov 1:17). Pe deasupra, în contradicție clară cu doctrina "credinței", Scriptura este extrem de răspicată în a afirma că Isus și-a încheiat lucrarea de răscumpărare pe cruce și că nu trebuit să sufere continuând să ispășească pentru păcate atunci când s-a coborât în iad, după cum afirmă "învățătorii credinței":

Ioan 19:30 "Când a luat Isus oțetul, a zis: "S-a isprăvit!"

Coloseni 2:13-15 "Pe voi, care erați morți în greșelile voastre și în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viață împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greșelile. A șters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră și ne era potrivnic și l-a nimicit, pironindu-l pe cruce. A dezbrăcat domniile și stăpânirile și le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieșit biruitor asupra lor prin cruce".

Evrei 9:28 "tot așa, Hristos, după ce S'a adus jertfă o singură dată, ca să poarte păcatele multora..."

De aceea, nu prin suferința suplimentară, care ei spun că a îndurat-o când s-a coborât în iad, ci prin moartea ispășitoare și jertfa adusă o singură dată, pe cruce, Isus a plătit pentru păcatele celor ce cred în El.
Apelați la materialul Capelei Creștine Petroșani, "Explicarea pasajului din 1 Petru 3:18-22 de către diverși comentatori ai Bibliei: Warren W.Wiersbe", pentru a vă informa despre acest pasaj foarte abuzat de Kenneth Copeland și ceilalți și pe baza căruia au întemeiat o întreagă doctrină eretică, precum și din studiul, "MOARTEA DE ISPĂȘIRE A DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS - DOCTRINA ISPĂȘIRII LUI ISUS HRISTOS", disponibil prin intermediul lucrării apologetice a aceleiași biserici.

3. CE ESTE MIȘCAREA "CUVÂNTUL CREDINȚEI" ("WORD OF FAITH")?

Mișcarea "Credinței" s-a născut din profanul mariaj al metafizicii Noii Gândiri a secolului al 19-lea, cu extremismul și exagerările "revivalismului" de după cel de-al doilea război mondial. De aceea, nu ar trebui să constituie o surpriză faptul că doctrinele și practicile acestei mișcării sunt nebiblice. În timp ce o raportare la istorie este necesară pentru a plasa fenomenul la locu-i potrivit, criticile că o analiză bazată numai pe împrejurările istorice ar fi irelevantă, sunt nefondate fiindcă cunoașterea originii mișcării este ajutătoare la definirea poziției ei teologice față de celelalte curente teologice ale evanghelicilor. Astfel, aceste doctrine dintre care doar câteva au fost prezentate aici, detașează Mișcarea "Word of Faith" de toate celelalte mișcări evanghelice și o situează la extrema spectrului carismatic. Cu toate acestea multe doctrine ale ei ies chiar și în afara acestui spectru intrând în zona cultică și eretică a unor culte ca, Martorii lui Iehova, Mormonismul sau Știința Creștină. Însă, dificultatea determinării poziției acestei noi mișcări constă în abilitatea cu care își voalează cu versete din Biblie, învățăturile aberante.
De aceea, examinarea Mișcării "Cuvântul Credinței" din punctul de vedere al Scripturii este tocmai ceea ce trebuie făcut de fiecare creștin responsabil, deoarece numai Scriptura este calificată să demaște atât adevaratele origini ale Mișcării "Credinței", cât și adevărata ei natură doctrinară.

Putem totuși observa că, în principal teologia "credinței" își are sursa de inspirație din doctrinele cultice ale metafizicii "Noii Gândiri". De aceea, mare parte a teologiei Mișcării "credinței" poate fi descoperită la culte pseudo-creștine ca, Știința Religioasă, Știința Creștină, sau Școala Unită a Creștinismului. Pentru a avea o ideea generală, dar relevantă cu privire la doctrinele promovate de aceste culte, vă recomand excelentul pliant intitulat, "DUHUL ADEVĂRULUI ȘI DUHUL EREZIEI; CE A AFIRMAT DUMNEZEU ÎN 7 DOMENII FUNDAMENTALE ALE CREDINȚEI ȘI CE SPUN OAMENII ACUM", compilat de Keith L.Brooks, revizuit de Irvine Robertson, editat și publicat o vreme de editura creștină Logos din Cluj.

Cu aproape un secol mai înainte ca Mișcarea "Cuvântul Credinței" să devină o forță remarcabilă în interiorul Bisericii Creștine, Phineas Parkhurst Quimby (1802-1866), părintele Noii Gândiri, populariza ideea că boala și suferința își au de fapt, originea într-o gândire incorectă. Urmașii lui Quimby au susținut că omul putea să-și creeze propria lui realitate prin "puterea afirmației (mărturisirii sau confesiunii) pozitive", în felul acesta luând naștere "procedeul Quimby de vindecare mintală".
Practicanții metafizicii (Noii Gândiri) și-au învațat simpatizanții să-și, vizualizeze sănătatea și bogăția, apoi să le mărturisească pozitiv sau să le afirme cu gurile lor astfel încât impalpabilele imagini să fie transformate în realități palpabile.

Promotorii Mișcării "Cuvântul Credinței" au încercat în schimb să salubrizeze (adică, să curețe) conceptul metafizic de "putere a minții", prin a-l înlocui cu, "forța credinței"!
De asemenea, anumite practici comune mișcării pot fi observate la unii din "vindecători prin credință" și "revivaliștii" care după cel de-al doilea război mondial au început să opereze îndeosebi prin cercurile penticostale.
Astfel, atât Kenneth Hagin cât și Kenneth Copeland, doi lideri de seamă ai mișcării îl susțin doctrinar pe William M.Branham și pe T.L.Osborn, considerându-i pe aceștia ca fiind niște adevărați oameni ai lui Dumnezeu care le-au influențat viețile foarte mult. Unul dintre aceștia, Osborn, a copiat foarte fidel trucurile interpretaționale ale lui Essek W.Kenyon, cel care este considerat părintele fondator al Mișcării "Cuvântul Credinței".
Despre William Marrion Branham se știu următoarele:

- Este principalul exponent al "mesajului vindecării" în rândurile Adunărilor lui Dumnezeu (Assemblies of God) și bisericilor Penticostale. În conformitate cu acest mesaj, nu numai că creștinii se pot ruga pentru miracole și vindecări, dar și pot să se aștepte ca prin "credință" ele să se petreacă în mod automat, de la sine.
- Este susținător al doctrinei "unității" (engl."oneness") Persoanelor din Trinitate. Aceasta înseamnă că Dumnezeu este o singură Persoană (Dumnezeu este un singur Dumnezeu, dar nu o singură Persoană și nici trei dumnezei! Trei persoane reprezintă Dumnezeirea, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt!), care în momente diferite se poate arăta/descoperi ca Tată, ca Fiu sau ca Duh, în timp ce rămâne o singură Persoană. Această doctrină eretică a fost cunoscută în istoria Bisericii sub numele de "sabelianism", după numele exponentului ei timpuriu, Sabelius.
Totuși Scriptura ne învață că în natura unui singur Dumnezeu se afla trei persoane distincte/diferite dar egale între ele, care există simultan: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
În consecință la diferența sa de interpretare, Branham a condamnat doctrina Trinității afirmând că este demonică. Acuzație adusă și de Martorii lui Iehova, Unitarienii, precum și de alte grupuri cultice care susțin această doctrină falsă a "unității" persoanelor din Dumnezeire.
- De asemenea, Branham a mai afirmat doctrina "samânței șarpelui", în conformitate cu care, păcatul Evei din grădina Edenului ar fi fost relația sexuală pe care ea a avut-o cu șarpele și care a dat naștere unei rase de oameni ce trăiesc și astăzi și al căror tată biologic este Satana (!?).
- Branham a pretins că este profetul "epocii Laodiciene", presupusa perioadă finală a existenței Bisericii, afirmând că el este profetul trimis de Dumnezeu înaintea Zilei Judecății, sau că în el s-a reîntrupat duhul lui Ilie.

În analizarea teologiei Mișcării "Cuvântul Credinței", suntem întâmpinați de dovada vie a maximei: "eroarea naște eroare, iar erezia naște erezie" sau mai biblic spus: "puțin aluat face să se dospească toata plămădeala" (Gal.5:9). Degradarea cultică a teologiei lui E.W.Kenyon a început cu abateri foarte minore de la Creștinismul biblic ortodox. Acum cu fiecare din discipolii care i-au succedat, devierile de la ortodoxia Scripturii au devenit tot mai pronunțate.
Kenneth Hagin sau "Dad" Hagin (adică, "Tăticul" Hagin!?) este unul dintre cei mai reprezentativi lideri ai acestei mișcări și este un principal promotor al deformărilor și interpretărilor lui Kenyon. Degradarea doctrinară a continuat apoi, fiind preluată de Kenneth Copeland, Charles Capps, și acum ea atinge adevărate culmi eretice, escaladate de diverși lideri ai Mișcării "Cuvântului Credinței", cum ar fi Frederick Price, Benny Hinn, Robert Tilton și mulți alții.
Să cunoaștem puțin personalitatea și concepțiile pe care unii dintre acestea le popularizează prin toate mijloacele mass-mediei, cuvântul scris, radio, televiziune în Biserica Creștină și lumea secolului XX.

4. CÂȚIVA DINTRE PRINCIPALII PROMOTORII AI "CUVÂNTULUI CREDINȚEI"

ESSEK WILLIAM KENYON, PĂRINTELE MIȘCĂRII
Viața și lucrarea acestui om au fost extrem de influențate de culte ca, Știința Minții, Școala Unită a Creștinismului, Știința Creștină și de Noua Gândire a metafizicii. El este adevăratul părinte al modernei mișcări a "Credinței". Multe din expresiile popularizate în zilele noastre de predicatorii prosperității ca, "ceea ce marturisesc este ceea ce posed" ("what I confess, I posses"), au fost inițial inventate de Kenyon.
Kenneth Hagin, următorul asupra căruia ne vom îndrepta atenția, a plagiat mare parte din munca lui Kenyon, inclusiv afirmația că, "fiecare om care a fost născut din nou, este o Încarnare, iar Creștinismul este un miracol. Credinciosul este tot atât de mult o Încarnare, precum a fost Isus din Nazaret".

KENNETH E. HAGIN

Așa cum s-a afirmat mai anterior, Ken Hagin preia teologia lui Kenyon și o degradează din punct de vedere biblic și mai mult. O foarte bună demonstrare mai pe larg a felului în care o face este oferită în cartea "Christianity in Crisis" a lui Hank Hanegraaff, președintele lui Christian Research Institute, viguros (și îndreptățit) oponent al mișcării pe care o discutăm. Dacă puteți, procurați-o!
Astfel, Kenneth Hagin, nu numai că se laudă cu pretinse vizite făcute de el în cer și în iad (!?), dar și relatează multe experiențe de despărțire de (ieșire din) trup, pe care le-ar fi avut.
Într-o astfel de ocazie, el pretinde că se afla în mijlocul unei predici când dintr-o dată s-a trezit transportat înapoi în timp. A ajuns pe bancheta din spate a unei mașini și a privit-o pe o tânără din biserica lui care comitea adulter cu șoferul. Întreaga experiență a durat cam 15 minute, după care Hagin brusc, trezindu-se din nou în biserică, și-a chemat membrii bisericii sale la rugăciune.
În ciuda inclinației sale spre basme și descrieri de vedenii false, practic fiecare reprezentativ învățător al "credinței" este influențat de Hagin, incluzând-i pe "luminați" ca, Frederick Price sau Kenneth Copeland.

KENNETH COPELAND

Kenneth Copeland și-a început lucrarea sa ca rezultat direct al memorării mesajului lui Hagin. În scurt timp a învățat îndeajuns de la Hagin încât să poată să-și câștige singur adepți. Să spunem că învățăturile sale sunt eretice ar fi cel puțin nepotrivit pentru că mai degrabă ele se pot considera blasfemii! Astfel, cu mare îndrăzneală, Copeland îl pronunță pe Dumnezeu ca fiind "cel mai mare învins sau eșec" (engl.- "failure"), al tuturor timpurilor, afirmând cu confidență că, "Satana l-a învins pe Isus, la Cruce" (sublinierile sunt în original) și-l descrie pe Hristos aflat în iad în felul următor: "un spirit slăbit, epuizat, și ros de viermi".
Totuși în ciuda unor asemenea afirmații, Benny Hinn a avertizat amenințător că, "aceia care-l atacă pe Kenneth Copeland, atacă chiar prezența lui Dumnezeu!"

BENNY HINN

Benny Hinn este una din stelele care câștigă cea mai mare popularitate din tot circuitul mișcării "Credinței". În conformitate cu un articol din 5 octombrie 1992 al revistei "Christianity Today", vânzările din ultimul an și jumătate al cărților lui Benny Hinn, le-au depășit pe acelea ale lui James Dobson și Charles Swindoll, puse laolaltă.
Deși pretinde să "aibe ungerea", Hinn a rostit unele dintre cele mai grotești declarații care se pot imagina, incluzând printre acestea și afirmația că Duhul Sfânt i-a dezvăluit lui, că la început femeile au fost făcute să nască printre coaste.
De asemenea, Hinn mai recunoaște că frecventează mormintele lui Kathryn Kuhlman și Aimee Semple McPherson pentru a primi "ungerea de la oasele lor". În ciuda trucurilor sale scandaloase, Hinn a reușit să câștige acceptare și proeminență în bisericile creștine evanghelice.
Spațiul pe care-l are pe canalul de televiziune, "Trinity Broadcasting Network" (TBN), cât și promovarea sa de către un principal editor de carte creștină (Thomas Nelson Publishers), i-au catapultat popularitatea în orele de vârf de audiență.
Fie că Hinn se referă la istoria familiei sale sau la randevu-urile sale cu Duhul Sfânt, fantezia este înțeleasă de la sine. Un exemplu potrivit îl reprezintă zecile de mii de vindecări "confirmate sau documentate", pretinse de către Hinn. La un moment dat, el a trimis președintelui C.R.I. (Christian Research Institute) trei exemple, chipurile, dintre cele mai bune, ca dovadă a puterii sale miraculoase.
Unul dintre cazuri îl privea pe un om care se pretindea că a fost vindecat de cancer la intestinul gros. O persoană naivă din punct de vedere medical care ar fi citit raportul patologic s-ar fi putut să noteze observația, "nici o dovadă de malignitate" și să fie indusă să creadă că, într-adevăr, s-a petrecut o veritabilă vindecare. Însă consultantul medical al C.R.I-ului, dr.Preston Simpson, nu s-a lăsat păcălit de raport. Cercetarea acestuia a dezvăluit că tumoarea cu pricina de pe intestinul gros, a fost mai degrabă înlăturată CHIRURGICAL, decât tămăduită miraculos. Celelalte două cazuri au prezentat, de asemenea, serioase probleme.

FREDERICK K.C.PRICE

Fred Price este cel mai notabil dintr-un număr crescând de predicatori negri ai prosperității. Biserica lui din Los Angeles pretinde să aibe acum în jur de 16.000 de membrii. El este urmărit la nivel național, la televizor și s-a referit la el însuși ca fiind, "exponentul suprem al lui 'Name it and Claim it'" ("numește-l și pretinde-l", sau "revendică-l", fiind vorba de formula tipică de obținere a prosperității sau a sănătății de la Dumnezeu!).
Price a adăugat teologiei "Credinței" propria sa unică interpretare afirmând că înainte de crucificare Isus a luat/îmbrăcat natura Satanei și a afirmat că rugăciunea "Tatăl nostru", nu este pentru creștinii din zilele noastre. În ciuda faptului că le-a spus adepților săi că el nu îngăduie boala în casa lui, soția lui Price a fost tratată de cancer în zona pelvică. Referindu-se la bogăția lui, Price spune că motivul pentru care el conduce un Rolls Royce, este fiindcă, "calcă pe urmele pașilor lui Isus"!!

JOHN AVANZINI

John Avanzini este considerat de către tovarășii săi de "credință" ca fiind o autoritate recunoscută (expertul) în domeniul finanțelor biblice (să-i zicem, modului biblic de administrare al banilor). Adevărul însă, este că Avanzini este o autoritate și un expert în deformarea Scripturii ca mijloc de golire al buzunarelor celor săraci și creduli. El și-a dezvoltat vicleșugul într-o asemenea artă, încât atunci când vreunul din ceilalți învățătorii ai "credinței" are nevoie de bani, în mod inevitabil îl cheamă în ajutor pe "fratele John"!
Înarmat cu o serie întreagă de trucuri obținute din răstălmăciri ale Bibliei, el spune celor imprudenți și naivi că, "cineva mai mare decât loteria, a venit. Numele lui este, Isus!" Să fi avut în minte, Matei 12:6 sau 12:41,42?
În conformitate cu Avanzini, dacă Isus a fost bogat, și noi ar trebui să fim bogați! Astfel, el îl descrie pe Isus ca pe o oglindită imagine a lui însuși: îmbrăcat din cap până-n picioare cu haine făcute la comandă, având o casă mare, și o bine finanțată și întreprinzătoare echipă. A gândi altfel, declară Avanzini, îi va împiedica pe creștini să beneficieze de prosperitatea pe care Dumnezeu le-o oferă (!?). Avanzini oscilează de la a-i învăța pe oameni cum să pună mâinile pe, "bogăția celor răi", la ceea ce ar fi foarte potrivit descrisă ca fiind a, "însutita lui păcăleală". Când e vorba de jupuirea poporului lui Dumnezeu, doar câțiva se pot compara cu eficacitatea lui John Avanzini!
Există totuși o excepție: numele lui este Robert Tilton.

ROBERT TILTON

Robert Tilton a dat lovitura cea mare de pescuitor de fonduri, punând la punct o reclamă comercială numită, "Succes-N-Life" ("succes în viață"). Totul a început atunci când el a călătorit în Hawaii pentru a-l căuta pe Domnul. Ascultați-l pe Tilton: "dacă va fi să merg la cruce, voi merge într-un loc frumos. Nu într-un loc prăfuit, ca Ierusalimul. Pietriș, e tot ce poți să găsești acolo!".
În timp ce se desfăta în exotica sa pustie, Tilton, "și-a dat seama că misiunea sa era să-i convingă pe săraci să-i dea ceea ce au, lui - ca surogat al lui Dumnezeu - astfel încât și ei să poată fi binecuvântați".
Atunci s-a făcut că într-o bună zi Tilton și-a deschis televizorul și l-a trecut pe reclamele comerciale de proprietăți imobiliare ale lui Dave Del Dotto. Restul e istorie. Tilton a folosit ceea ce a văzut ca fiind un prototip pentru înălțarea unui imperiu care-i aduce un venit de aproximativ, 65 de milioane de dolari pe an!!
Acum se pare că câștigurile ilicite ale lui Tilton se vor diminua rapid din cauza zvonurilor de scandal provocate de diverse dezvăluiri și din cauza diverselor procese. Răspunzând acuzațiilor venite din partea emisiunii "Prime Time Live" ("În direct, la ora de vârf") de pe canalul ABC, privitoare la faptul că scrisorile cu cereri de rugăciune peste care el a promis că se va ruga, sfârșesc în coșurile de gunoi, Tilton a afirmat că, cităm, "m-am întins atât de mult peste acele cereri de rugăciune încât chimicalele lor mi-au intrat în sânge și... am avut două accidente cerebrale".

MARILYN HICKEY

Marilyn Hickey, care-l copiază mult pe Tilton, folosește pentru a-și manipula adepții să-i trimită bani, o gamă foarte largă de tactici.
Printre multele ei metode se numără, veștminte (basmale) de rugăciune unse, platoșa ceremonială și frânghii, ce pot fi folosite ca puncte de contact. Într-una din scrisorile ei de apel, Hickey promite că ea va strecura sub platoșa ceremonială și va "apăsa pe inima ei cererile de rugăciune" și că, "va pune cererile lor pe umerii ei", în vederea unei așteptate donații.
În cea mai mare parte, trucurile și învățăturile ei sunt reciclate de la alți amatori de prosperitate ca, Tilton, Hagin și Copeland. Mesajul ei este presărat cu jargoane tipice mișcării "Credinței", de exemplu, "felul de credință al lui Dumnezeu", "mărturisirea aduce averea" ("confession brings possession", sau "confesiunea aduce posesiunea") sau, "să primești vine după ce dai" ("receiving follows giving").

Următorul personaj bizar este o persoană a cărei vizită în România a fost aranjată și organizată de membrii ai Alianței Evanghelice din România. Faptul acesta este tulburător pentru nivelul de discernământ și respect față de principiile sănătoase ale Biblie, pe care evanghelicii de la noi din țară, le reclamă.

PAUL YONGGI CHO (sau, mai nou, "DAVID" CHO)

Paul Yonggi Cho, este într-adevăr pastorul celei mai mari biserici din lume (aprox.700.000), localizată în Seoul, Coreea de Sud. Dar, în mod foarte bizar acesta pretinde să-și fi primit chemarea sa să predice, de la însuși Isus Hristos, care chipurile i s-a arătat îmbrăcat în pompier.
Cho și-a prezentat formulele sale de credință sub denumirea de, "puterea celei de-a patra dimensiuni sau tehnica vizualizării". El este perfect conștient de legătura lui cu ocultismul, susținând că dacă, budiștii și yoginii pot să-și atingă obiectivele lor folosind "puterile celei de-a patra dimensiuni", atunci creștinii ar trebui să fie în stare să realizeze mult mai multe (?!) folosind aceleași mijloace.
În cazul în care cineva este tentat să confunde mărimea bisericii sale cu adevărul învățăturilor sale, atunci îngăduiți-ne să spunem că versiunea budistă a tehnicilor sale de vizualizare, budismul Nichiren Shoshu, are chiar mai mulți adepți decât Cho.
Recent Cho a făcut destăinuirea că și-a schimbat numele din Paul, în "David". După cum Cho povestește, Dumnezeu i-a arătat lui, că Paul Cho a trebuit să moară iar în locul său "David" Cho a fost înviat. După spusele lui Cho, Dumnezeu Însuși i-a propus noul lui nume.
Aceste ciudățenii pe care foarte abil le înveșmântează biblic sunt caracteristice unei mișcării care, în mod nelegitim, se află în sânul Bisericii Creștine a secolului XX, numită "WORD OF FAITH MOVEMENT" (MIȘCAREA "CUVÂNTUL CREDINȚEI") sau "POSITIVE CONFESSION MOVEMENT" (MIȘCAREA "MĂRTURISIRII POZITIVE"). Cum au putut să ignore, sau să neglijeze, conducători ai Alianței Evanghelice din România, avertismentele a numeroși lideri evanghelici de pretutindeni din lume, cu privire la ce învață Yonggi Cho, nu știu. Dar ignoranța acestora față de poziția față de el, a confraților de credință, de denominațiune chiar, din lumea creștină occidentală, nu este o scuză. Ei posedă Scriptura și pe baza ei puteau singuri să determine, natura doctrinelor lui Cho și că ceea ce el predică este un amestec dintre creștinism și metafizică. Tehnicile recomandate de acest pastor nu sunt deloc creștine și nu au fost practicate de apostolii Domnului Isus. Pentru cei ce sunteți interesați de puritatea Evangheliei Domnului Isus și de imaginea Creștinismului românesc în lume, acesta este un SEMNAL DE ALARMĂ!!!
Paul/David Yonggi Cho afirmă că Dumnezeu i-a vorbit și că i-a dezvăluit personal învățăturile pe care el le promovează acum. Astfel, în una dintre aceste învățături revelate, el îi învață pe creștini o așa-numită "lege a credinței" care necesită "incubarea subconștientelor noastre" prin intermediul următoarelor noi (?!) metode, viziuni, numite "vizualizare" (imaginare mintală direcționată înspre un scop exact) și "vise". După spusele lui Cho, subconștientul nostru este de fapt, duhul nostru, iar duhul nostru este conectat la "cea de-a patra dimensiune", lumea spirituală. Fiindcă lumea spirituală întotdeauna formează și transformă lumea fizică și fiindcă noi suntem conectați în subconștientul nostru de lumea spirituală, "noi avem puterea de a o modela, ca prin urmare modelând această lume a noastră". Realitatea fizică poate fi modificată/transformată în conformitate cu aceste dorințe vizualizate. Prin a ne imagina ceea ce dorim lăuntric, în subconștientul minții noastre, "noi pătrundem sau manipulăm ceea de-a patra dimensiune" (lumea spirituală) pentru ca astfel să-i permitem de fapt lui Dumnezeu să producă miracolele de care noi avem nevoie în ceea de-a treia dimensiune, tărâmul fizic al lumii noastre. Astfel, "ceea ce devine important/pregnant în inima și mintea voastră va urma să iasă la iveală în împrejurările în care vă aflați...de fapt, cuvântul vostru iese și creează (realitatea). Dumnezeu a vorbit și întreaga lume a luat ființă. Cuvântul vostru este materialul pe care Duhul Sfânt îl folosește pentru a crea".
Cho crede că autenticele miracole păgâne constituie o parte a potențialului pe care îl are duhul omului fiindcă, prin a explora și influența a patra dimensiune (lumea spirituală) chiar și necredincioșii pot schimba realitatea celei de-a treia dimensiuni, devreme ce aceasta este controlată de o a patra dimensiune. Însă necredincioșii, folosesc cea de-a patra dimensiune într-o manieră greșită, după satana, în timp ce credincioșii o folosesc conform lui Dumnezeu și ca prin urmare, "putând avea o cu atât mai mare stăpânire asupra circumstanțelor". Principiul celei de-a patra dimensiuni este cheia misiunii lui Cho și fără manipularea celei de-a patra dimensiuni, el crede că nu putem fi eficienți în evanghelizare.
Vizualizarea este de asemenea, considerată ca fiind secretul rugăciunii victorioase. Puterea noastră mintală de a modifica cea de-a patra dimensiune este cea care realizează o slujbă eficientă aici pe pământ.
Dar, când a învățat oare Dumnezeu aceste lucruri în Biblie? Ne pretinde nouă Dumnezeu să avem o anumită stare de conștiență a minților noastre, sau numai o simplă încredere în El? Cine are de fapt, putere asupra creației? Noi sau Dumnezeu? Este vizualizarea "limbajul mai profund" al Duhului Sfânt?
De curând, Cho i-a admonestat în mod îndreptățit pe învățătorii americani ai "credinței" pentru excese și dezeechilibru, dar în cartea sa "Salvation, Health and Prosperity" el afirmă că, fără a cunoaște adevărurile întreitei binecuvântări a mântuirii, a sănătății și a properității, așa cum sunt schițate în cartea lui, nu putem înțelege Biblia corect. "Asemenea unor orbi care pipăie un elefant pentru a-i percepe forma, aceia dintre noi care citim Biblia fără această bază nu putem înțelege pe deplin sau interpreta ceea ce citim". Vă amintesc că, Charles Taze Russell a făcut o afirmație izbitor de asemănătoare pentru care întreaga mișcare inițiată de el, Martorii lui Iehova este astăzi recunoscută imediat ca fiind cultică. Acesta a spus că, dacă cineva citește de unul singur Biblia, fără ajutorul volumelor sale de "Studii în Scripturi, la sfârșitul a doi ani va ajunge în întuneric"!
Cu aceeași ușurință inspirată de o bună cunoaștere personală a Scripturilor, creștinii zilelor noastre s-ar presupune să fie în stare să discearnă ce anume predică Yonggi Cho, la fel cum pot să indice originea doctrinelor Martorilor. Dar, "voi care de mult trebuia să fiți învățători, aveți iarăși trebuință de cineva să vă învețe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu și ați ajuns să aveți nevoie de lapte, nu de hrană tare..." (Evrei 5:12-14).

CHARLES CAPPS

Charles Capps a fost ordinat ca predicator în Convenția Internațională a Bisericilor și Predicatorilor Credinței ("International Convention of Faith Churches and Ministers"), de către Kenneth Copeland, el derivându-și învățăturile sale direct de la Kenneth Hagin. Această combinație nefericită l-a împins pe Capps să emită unele dintre cele mai infame afirmații care sunt produse de echipa "Credinței". Capps a mers atât de departe încât să afirme că Isus a fost produsul mărturisirii pozitive a lui Dumnezeu: "Aceasta este cheia înțelegerii nașterii din fecioară. Cuvântul lui Dumnezeu este plin de credință și de puterea duhului. Dumnezeu l-a rostit. Dumnezeu i-a transmis Mariei această imagine. Ea a primit imaginea înăuntrul ei... Embrionul care se afla în pântecele Mariei n-a fost nimic altceva decât Cuvântul lui Dumnezeu... Ea a conceput Cuvântul lui Dumnezeu".
Capps, nu numai că predică blasfemia, dar mai predică de asemenea și ridicolul. Spre exemplu, el pretinde că dacă cineva spune, "mor de nerăbdare să fac ceva" sau "mor de râs", afirmațiile respective se pot împlini literar, adică, persoana care le-a rostit să moară!?
După propriile spuse ale lui Capps, acesta este exact motivul pentru care rasa umană trăiește acum doar până pe la vârsta de 70 de ani, în loc de 900 de ani, asemenea lui Adam.

JERRY SAVELLE

Jerry Savelle a făcut avere imitându-i practic pe toți învățătorii "credinței" menționați mai înainte. Totuși, performanța sa cea mai mare s-ar putea să fie abilitatea sa de a-l imita pe Kenneth Copeland. De fapt, Savelle chiar pare să fie o copie exactă a lui Copeland. Savelle demonstrează o totală lipsă de discernământ biblic atunci când înghite orbește virtualmente toate ereziile din mișcarea "credinței".
Cu privire la sănătate, Savelle se laudă că boala și suferința nu pot pătrunde în lumea lui. În ce privește sănătatea, el spune că, poți să-ți creezi propria ta lume prin cuvintele pe care le rostești. Savelle își răspândește acum cărțile și casetele lui în 36 de țări din lume, în incredibilul ritm de 300.000 de copii pe an!

MORRIS CERULLO

Morris Cerullo pretinde să fi renunțat la ambiția de a deveni guvernator de New Jersey pentru a deveni un slujitor al evangheliei. El susține că l-a întâlnit întâi pe Dumnezeu la frageda vârstă de opt ani. Începând de atunci viața sa a devenit o întreagă succesiune de experiențe uluitoare. El spune că a fost învățat de proeminenți rabini ; că a fost scos dintr-un orfelinat evreiesc de două făpturi îngerești; că a fost dus în ceruri pentru a avea o întâlnire față-n față cu Dumnezeu și că i s-a spus că el va fi capabil să descopere viitorul.
Într-o împrejurare, Cerullo și-a anunțat audiența următoarele spunând că, "Voi nu priviți la Morris Cerullo. Voi priviți la Dumnezeu. Priviți la Isus Hristos". Cerullo este nu numai un maestru al prefăcătoriei, ci și al manipulării. Pretinzând că Dumnezeu vorbea direct prin el, Cerullo a cerut: "Să-Mi cedați Mie portofelele voastre, spune Domnul, și să mă lăsați să fiu eu Domnul portofelelor voastre...Așa să ascultați de glasul meu"(!!).

PAUL CROUCH

Paul Crouch și soția sa, Jan, sunt fondatorii Rețelei de Televiziune Trinity Broadcast Network, care are astăzi un venit net de aproximativ jumătate de miliard de dolari. După cum însuși Crouch a afirmat, "într-adevăr Dumnezeu ne-a dat VOCEA CEA MAI PUTERNICĂ din istoria LUMII". Din nefericire, această "voce" este folosită pentru a promova doctrine ale împărăției cultelor. Influența lui Crouch a devenit atât de mare încât el poate acum strânge 50 de milioane de dolari numai într-o singură emisiune "Praise-a-Thon". Ceea ce mulți dintre creștinii bine intenționați care sprijină TBN-ul, nu știu, este că parte a acestor bani este folosită pentru popularizarea unor grupuri cultice și indivizi care nu numai că neagă Trinitatea, dar și afirmă că această doctrină esențială a Creștinismului, este o doctrină păgână. Este într-adevăr ironic că o rețea de televiziune numită "Trinity" răspândește doctrine anti-trinitariene!
Acelora care iau poziție împotriva învățăturilor false proliferate prin rețeaua sa, Crouch le spune următoarele: "Cred că ei sunt condamnați/blestemați și se îndreaptă spre iad. Și nu cred că mai există vreo salvare pentru ei". Când Hank Hanegraaff (președintele lui Christian Research Institute - instituție orientată spre demascarea religiilor false), s-a întâlnit cu Paul Crouch pentru a-i dovedi că "Faith Movement" (mișcarea "credinței") compromite doctrine esențiale ale Creștinismului, Crouch a privit în obiectivul camerei de luat vederi și a declarat cu furie: "Dacă vrei să-l critici pe Ken Copeland pentru predicarea lui despre credință, sau pe Dad ("Tăticul") Hagin, cară-te din viața mea! Nu vreau nici măcar să stau de vorbă cu tine sau să te aud. Nu vreau să-ți văd fața ta urâtă. Dispari din fața mea, în numele lui Isus! ".
E trist că Paul Crouch consideră mesajul "Faith" ca fiind o, "trezire a adevărului...restaurat doar de o mână de oameni prețioși".

Numele înșiruite în continuare sunt ale altor reprezentativi exponenți ai lui "Word of Faith Movement": JOHN OSTEEN, CASEY TREAT, ROBERT SCHULLER, ORAL ROBERTS, FRANCES și CHARLES HUNTER. Dacă le-ați văzut cărțile, publicațiile sau le-ați recunoscut undeva învățăturile este așa fiindcă invazia de literatură cultică i-a prins descoperiți pe mulți creștini români ce au fost lipsiți de informație, în anii precedenți tinerei noastre democrații. Totuși, din nou vreau să spun că este inescuzabilă ignoranța față de Scripturi care oferă metode infailibile de testare a învățăturilor și ale învățătorilor.

1 Tes.5:21-22 "Ci cercetați toate lucrurile, și păstrați ce este bun. Feriți-vă de orice se pare rău"
1 Ioan 4:1-3 "Prea iubiților, să nu dați crezare oricărui duh; ci să cercetați duhurile, dacă sunt dela Dumnezeu; căci în lume au ieșit mulți prooroci mincinoși. Duhul lui Dumnezeu să-L cunoașteți după aceasta: Orice duh, care mărturisește că Isus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu; și orice duh, care nu mărturisește pe Isus, nu este dela Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a cărui venire ați auzit. El chiar este în lume acum"

Ce este rău în "Mișcarea Cuvântul Credinței"? De ce trebuie să-i acordăm o atenție deosebită? Fiindcă, printre liderii ei se află cei mai populari teleevangheliști ai zilelor noastre. Deci, prin intermediul televiziunii aceștia reprezintă Creștinismul la o mare masă de oameni din întreaga lume. Dacă reprezentarea de către aceștia a Creștinismului nu este fidelă lui Hristos, atunci datoria noastră de creștini este să demascăm caricatura care i se aduce.
Un alt aspect îngrijorător este faptul că aderenții la această mișcare alcătuiesc o impresionantă cifră din rândul creștinilor carismatici. Fiindcă accentul lor pe credință, pe autoritatea credinciosului și pe absoluta veridicitate a Scripturii poate părea să fie tocmai ceea ce biserica zilelor noastre are nevoie, acești învățători ai "credinței" atrag mase de protestanți și neo-protestanți dezgustați de abandonul crezurilor dinamice de către denominațiunile lor tradiționale.
Cu toate acestea, mișcarea constituie cea mai mare amenințare la adresa Creștinismului scriptural, amenințare ivită chiar în interiorul spectrului evanghelic deoarece, o teologie cultică este acum acceptată ca fiind însăși imaginea reală a Creștinismului!

5. CONSECINȚE ALE ACCEPTĂRII "CUVÂNTULUI CREDINȚEI"

Iată doar câteva din EFECTELE NEFASTE pe care le poate avea asupra creștinilor:

1. Poate clătina credința creștinilor.
Când le este recomandată o "formulă biblică" pentru a dobândi sănătate și prosperitate, "formulă" care pur și simplu nu merge, aceștia pot suferi mari dezamăgiri spirituale. Ei sunt înclinați atunci să concluzioneze că, "Biblia a dat greș", când de fapt ceea ce a dat greș a fost metoda omenească de a obține aceste lucruri folosind Biblia. Credința în Biblie și în Dumnezeul ei, le este sever schilodită.

2. Poate cauza devieri în credința și practica creștină.
Accentul pus în Biblie pe purtarea de către Hristos a păcatelor noastre este transferat de către "word of faith" asupra purtării de către El numai a boalelor noastre. Învățătura Noului Testament este axată pe moartea lui Hristos pentru păcatele noastre și pe învierea Sa pentru justificarea noastră (Rom.4:25), pe când "word fo faith" se concentrează pe vindecare trupească și pe confesiune. Asemenea sublinieri deformează și neglijează multe alte aspecte importante ale credinței și vieții creștine.

3. Poate cauza tulburări mentale și emoționale.
Mulți creștini foarte grav bolnavi se condamnă singuri și cad în descurajare fiindcă s-au străduit ca prin propria lor credință să-și înlăture boala. Unora le-a fost spus de către "învățătorii credinței" că, boala lor este rezultatul, ori a "păcatului nemărturisit" din viețile lor, ori a "lipsei lor de credință".

4. Poate să afecteze destinul etern (mântuirea) oamenilor.
Este foarte posibil ca oamenii să fie îndepărtați de la Dumnezeul Bibliei și privați de adevărata evanghelie de către acești învățători. Atunci când cineva crede că "credința" este o forță care-l face în stare pe om să-și creeze din nimic noi realități (la fel cum Dumnezeu a creat lumea din nimic), acesta poate să ajungă să creadă că nu mai are nevoie să se încreadă în Isus pentru mântuirea lui, sau că ar avea nevoie de o relație personală cu El! De asemenea, este perfect posibil ca mulți oameni ce sunt orientați spre experiențe, să alunece în misticism, iar după aceea în ocultism, în tot acest timp crezând că sunt buni creștini. Puterea creatoare a cuvintelor oamenilor este mai mult similară filozofiei ocultice (și științelor minții), decât teologiei biblice!

Dorința mea a fost de atrage atenția asupra acestui nou curent doctrinar ce străbate bisericile din țara noastră. Recunosc că multe afirmații ar mai fi avut nevoie de acoperire. De analiză biblică și de contextualizare a lor. Vă las dumneavoastră preocuparea de a dovedi că toate aceste îngrijorări exprimate aici de subsemnatul, au fost exagerate. Dacă nu reușiți s-o faceți, în mod biblic și creștinesc, atunci mă voi simți și mai îndreptățit să mobilizez o campanie de demascare a acestor doctrine care circulă slobode prin cercurile evanghelice din țară.
Totuși am încrederea că veți fi inspirați de Dumnezeu să veniți în apărarea Evangheliei istorice a Domnului nostru Isus, de deformările la care este supusă în sânul adunărilor din care faceți parte. Vă reamintesc de îndemnul apostolic al fratelui Domnului,

"Prea iubiților, pe când căutam cutot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obște, m'am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptați pentru credința, care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna. Căci s'au strecurat printre voi unii oameni, scriși de mult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioși, cari schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru, și tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân și Domn Isus Hristos" (Iuda 3,4)

6. CONCLUZIE:

Această relativ tânără mișcare, dar care popularizează erori vechi în veștminte noi, poate fi definită ca fiind o mișcare doctrinară sau "școală de gândire", aflată nelegitim în sânul Creștinismului și care se situează între negarea adevărului biblic și compromiterea sau răstălmăcirea lui.

Alte surse care s-au folosit la compilarea acestei analize a mișcării "Cuvântul Credinței" sunt notițele de subsol a paginii: , , .

Numerele aflate în dreptul unor afirmații pe care acești "învățători ai credinței" le-au făcut, indică sursa de unde s-au preluat. Pentru cei ce doriți să verificați temeinicia celor spuse, v-au fost puse la dispoziție.

Compilarea acestui material a fost posibilă datorită bunăvoinței lui CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE (P.O.Box 500, San Juan Capistrano, CA 92693, USA), o reputabilă organizație anti-cultică din Statele Unite.

Teodor Macavei


Apologetică