Înapoi
Acasă
Biblia

Voia lui Dumnezeu

R.C. Sproul


Cu mai mulți ani în urmă am avut un program radio, o vinietă scurtă de numai 5 minute, intitulată "Întreabă-l pe R.C.", în care întregul format era alcătuit din răspunsurile mele la întrebările pe care oamenii le-au trimis în scris sau prin telefon, pe durata înregistrării acestui program. Am urmărit întrebările pe care oamenii le-au pus și întrebarea numărul unu pe care am auzit-o cel mai adesea, mai mult decât pe oricare alta, a fost următoarea: "Cum aș putea cunoaște voia lui Dumnezeu cu privire la viața mea?" Așadar, este evident că oamenii care sunt serioși în credința lor creștină, care înțeleg că Dumnezeu este suveran și care doresc să trăiască o viață în ascultare de El, vor să afle ce anume dorește Dumnezeu ca ei să facă. Iar când oamenii îmi pun această întrebare, de obicei eu le țin un discurs destul de lung cu privire la diferitele sensuri ale expresiei voia lui Dumnezeu, așa cum le găsim în Scriptură, iar aceste sensuri spun că, atunci când vrei să afli care este voia lui Dumnezeu, eu trebuie să știu la care voie te referi.

Însă, înainte de a discuta aceste lucruri, dați-mi voie să vă îndrept atenția înspre o afirmație pe care o întâlnim în cartea Deuteronom, capitolul 29, versetul 29. Iar acesta este un text de care cred că ar trebui să ținem seama cu toții, în special atunci când ne luptăm cu această întrebare cu privire la voia lui Dumnezeu pentru viețile noastre. Versetul spune: "Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre și ale copiilor noștri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele legii acesteia."
Acum, locul din Scriptură în care se găsește acest verset este foarte important. Cartea Deuteronom este a doua carte a Legii, cum se spune, iar acolo avem o recapitulare a întregii Legi care a fost dată de către Moise poporului, din partea lui Dumnezeu. Iar în concluzie la această relatare despre darea Legii găsim acest text care face distincția între voia ascunsă a lui Dumnezeu și voia revelată a lui Dumnezeu. Haideți să ne ocupăm puțin de aceste lucruri.

Reformatorii, în special Luther, au vorbit despre diferența dintre ceea ce era numit Deus absconditus și Deus revelatus. Noi am discutat deja despre aceasta într-un alt context, spunând, referitor la limitele noastre de cunoaștere a lui Dumnezeu, că nu avem o cunoaștere cuprinzătoare a lui Dumnezeu. Am discutat despre incomprehensibilitatea lui Dumnezeu, spunând că Dumnezeu nu ne-a descoperit tot ceea ce s-ar fi putut cunoaște despre El sau despre intențiile Lui cu privire la lume. Astfel că, Cel de Care ne reamintim este Dumnezeul nerevelat, partea ascunsă din Dumnezeu, numit Deus absconditus, Acela pe care Dumnezeu l-a ascuns de noi. Și totuși, în același timp, noi nu suntem lăsați pe deplin în întuneric pentru a bâjbâi după a-L înțelege pe Dumnezeu. Nu este ca și cum Dumnezeu ar fi fugit și acum este complet ascuns fără a ne dezvălui ceva cu privire la El Însuși. Pe de altă parte, există, de asemenea, Acela la Care Luther se referă, din nou, ca fiind Deus revelatus, acea parte din Dumnezeu pe care El a revelat-o. Și aceasta este încorporată aici în text. "Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru." Aceasta se referă la ceea ce numim voia ascunsă a lui Dumnezeu. De obicei, atunci când vorbim despre voia ascunsă a lui Dumnezeu, avem în minte voia decretivă a lui Dumnezeu. Iar când oamenii mă întreabă: "care este voia lui Dumnezeu pentru viața mea?" le spun: "aduceți-vă aminte că Biblia folosește expresia voia lui Dumnezeu în mai multe sensuri.

Primul sens în care vorbim despre voia lui Dumnezeu este ceea ce numim voia decretivă. Voia decretivă a lui Dumnezeu este acea voie a lui Dumnezeu prin care, în mod suveran, Dumnezeu aduce la împlinire tot ceea ce dorește. Uneori această voie este numită voia absolută a lui Dumnezeu. Alteori este numită simplu, voia suverană a lui Dumnezeu. Iar alteori, în teologie, este numită voia eficace a lui Dumnezeu. Însă, în mod normal, vorbim despre voia decretivă a lui Dumnezeu. Așa se întâmplă, când Dumnezeu decretează în mod suveran că ceva ar trebui să se împlinească, acel ceva trebuie, în mod necesar, să se împlinească. Biblia vorbește frecvent despre sfatul dinainte hotărât al lui Dumnezeu, în care, atunci când Dumnezeu a decretat (a hotărât) din veșnicie că Hristos va trebui să moară pe o cruce în Ierusalim, într-un anumit timp în istorie, acest lucru trebuie, cu necesitate, să se întâmple. Se îndeplinește datorită sfatului hotărât sau voii lui Dumnezeu. Despre aceasta vorbim atunci când discutăm despre voia decretivă a lui Dumnezeu. Acea voie pe care Dumnezeu o aduce la îndeplinire prin puterea absolută a suveranității Sale este irezistibilă. Trebuie să se întâmple. Atunci când Dumnezeu poruncește ca lumea să ia ființă, aceasta ia ființă. Nu poate să nu ia ființă. Lumina nu poate să nu apară atunci când El spune: "Să fie lumină!" Aceasta este voia decretivă a lui Dumnezeu.

Vorbim, de asemenea, și despre voia normativă a lui Dumnezeu. Înțelegem că voii decretive a lui Dumnezeu nu ne putem opune. Însă voii normative a lui Dumnezeu nu numai că ne putem opune, ci ea tot timpul este respinsă. Voia normativă a lui Dumnezeu se referă la Legea lui Dumnezeu, la poruncile Lui. Aceasta este voia lui Dumnezeu, ca tu "să nu ai alți Dumnezei în afară de El". Acum, atunci când oamenii mă sună și mă întreabă: "Cum aș putea cunoaște voia lui Dumnezeu pentru viața mea?", doresc să-i întreb: "Despre care voie vorbiți? Despre voia decretivă a lui Dumnezeu? Despre voia ascunsă a lui Dumnezeu? Dacă vorbiți despre voia ascunsă a lui Dumnezeu, atunci primul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți cu privire la voia ascunsă a lui Dumnezeu este acela că aceasta este ascunsă." Iar când oamenii mă întreabă: "Oare ce dorește Dumnezeu să fac în acest caz?", le răspund: "Cum aș putea eu să știu? Chiar dacă studiez teologia, nu pot să citesc ce este în mintea lui Dumnezeu." Tot ce pot să fac este să citesc Cuvântul lui Dumnezeu, iar ceea ce face Cuvântul lui Dumnezeu pentru mine este să îmi ofere voia Sa revelată. Și este o sarcină suficientă, care ține o viață, strădania de a lua din această carte pe care Dumnezeu a revelat-o, tot ceea ce este pentru mine. Iar dacă despre acest lucru întrebați, atunci vă pot ajuta. Însă dacă mă întrebați despre voia Sa ascunsă, atunci nu întrebați persoana potrivită, deoarece nu am nici cea mai vagă idee despre ce este în mintea lui Dumnezeu în cazul în care El nu S-a descoperit pe Sine.
Calvin a făcut un comentariu în această privință, spunând: "Unde Dumnezeu Își închide gura Sa sfântă, mă abțin de la a pune întrebări." Dați-mi voie să o spun din nou: "Unde Dumnezeu Își închide gura Sa sfântă, mă abțin de la a pune întrebări." Acum, dacă ar fi să traducem aceste cuvinte într-un limbaj modern, am spune cam așa: "Voia ascunsă a lui Dumnezeu nu este treaba ta." De aceea este ascunsă. Este un lucru minunat și virtuos să dorești să știi ce vrea Dumnezeu să faci. El poate avea un plan ascuns pentru viața ta care, în mod absolut, nu trebuie să te preocupe. Însă, în același timp, El poate să te călăuzească și să-ți direcționeze pașii. Nu este nimic rău în a căuta ceea ce numim iluminarea Duhului Sfânt sau călăuzirea lui Dumnezeu în viețile noastre. Și de obicei de acest lucru sunt preocupați oamenii atunci când mă sună. Ei nu sunt preocupați de ghicirea viitorului, de acele lucruri care sunt interzise de Scriptură. Însă noi avem această dorință, lipsită de evlavie, de a cunoaște viitorul. Dorim să cunoaștem sfârșitul de la început. Iar acest lucru nu este treaba noastră. Este treaba lui Dumnezeu, nu este treaba noastră să cunoaștem sfârșitul de la început. Iată de ce Dumnezeu este atât de aspru în avertizările Sale din Scriptură împotriva celor ce încearcă să afle viitorul prin mijloace interzise - ședințe de spiritism, ghicitori, cărți de tarot și alte astfel de lucruri. Aceste lucruri sunt considerate cu acces interzis pentru noi, în calitate de creștini. Dar, oare ce spune Biblia cu privire la călăuzirea Lui? "Dacă-L recunoaștem pe Dumnezeu în toate căile noastre... El ne va călăuzi cărările."

Însă totul se reîntoarce, în cadrul acestui concept al recunoașterii lui Dumnezeu, la un mod în care suntem încurajați de Scriptură să învățăm voia lui Dumnezeu pentru viața noastră. Și aceasta focalizându-ne atenția, nu asupra voii decretive a lui Dumnezeu, ci asupra voii normative a lui Dumnezeu. Dacă vrei să afli care este voia lui Dumnezeu pentru viața ta, dă-mi voie să spun ceea ce Scriptura spune. Scriptura spune că: "voia lui Dumnezeu cu privire la voi este sfințirea voastră." Însă tu spui: "Știu deja lucrul acesta. Însă eu vreau să știu dacă voi obține această slujbă în Cleveland, în Sandusky sau în San Francisco sau dacă mă voi căsători cu Jane, cu Martha sau cu Helen. Care este voia lui Dumnezeu pentru mine în cazul acesta?" "Ei bine", spun eu, "voia lui Dumnezeu este sfințirea ta." Iar oamenii spun: "Stai puțin, parcă ești o bandă zgâriată. Tocmai ți-am zis că înțeleg acest lucru, însă ceea ce vreau să știu este dacă voi obține slujba în Ohio sau în California sau dacă mă voi căsători cu această fată, cu acea fată sau cu acea fată." Am spus: "Dă-mi voie să-ți spun cum să afli cu care dintre acele fete să te căsătorești, dacă este vreuna dintre ele, și pe care dintre acele slujbe să o accepți, dacă este vreuna dintre ele. Ceea ce trebuie să faci este să studiezi cu atenție voia normativă a lui Dumnezeu. Trebuie să studiezi legea lui Dumnezeu și să înveți principiile după care trebuie să-ți călăuzești viața zi de zi. Oare de ce spune psalmistul că omul evlavios cugetă zi și noapte la lege?" "Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se oprește pe calea celor păcătoși, și nu se așează pe scaunul celor batjocoritori, ci își găsește plăcerea în legea lui Dumnezeu." Plăcerea lui este aici în voia normativă a lui Dumnezeu și asupra legii cugetă zi și noapte. Iar el este acea persoană care va fi ca un copac sădit lângă un izvor de apă care-și dă rodul la vremea lui. Cei răi nu sunt așa, ci ei sunt ca pleava pe care o spulberă vântul.

Din nou, dacă vrei să știi pe care slujbă să o accepți, tu trebuie mai întâi să stăpânești principiile și astfel vei putea descoperi, de exemplu, că voia revelată a lui Dumnezeu îți spune că trebuie să îți analizezi serios darurile și talentele pe care le ai. Apoi să privești la slujba care ți-a fost oferită și să faci o analiză serioasă a cerințelor acestei slujbe. Iar sub călăuzirea lui Dumnezeu vei realiza că descrierea slujbei respective nu se potrivește cu darurile tale, analizate atent. Deci, ce ai de făcut? Care este voia lui Dumnezeu? Voia lui Dumnezeu este să nu accepți acea slujbă. Voia lui Dumnezeu este să cauți altceva. Voia lui Dumnezeu este să-ți potrivești vocația și chemarea cu oportunitatea slujbei. Acum, sigur că acest lucru pretinde o muncă mult mai grea decât a participa la o ședință de spiritism; pretinde a aplica legea lui Dumnezeu în detalii tuturor aspectelor vieții.
Acum, cum stau lucrurile cu privire la femeia cu care trebuie să mă căsătoresc? Ei bine, trebuie să te uiți la tot ceea ce Scriptura spune cu privire la căsătorie, la tot ceea ce Scriptura pretinde în cazul unei căsnicii binecuvântate de Dumnezeu. Făcând toate acestea, poți să descoperi că ai trei domnișoare, fiecare potrivindu-se cerințelor biblice. Așadar, cu care dintre ele să te însori? Răspunsul la această întrebare este simplu. Cu care dintre ele dorești să te însori? Deoarece, din moment ce ele, toate, sunt încadrate în voia normativă a lui Dumnezeu, atunci tu ai libertatea, sub autoritatea lui Dumnezeu, să faci ceea ce dorești. Ai libertate deplină acum, în cazul acesta, să acționezi în conformitate cu ceea ce îți este plăcut.
În felul acesta nu vei mai fi nevoit să te îngrijorezi cu privire la voia lui Dumnezeu, dacă cumva te preocupă voia ascunsă a lui Dumnezeu, întrebându-te: "Sunt oare în centrul voii lui Dumnezeu? Mă conformez oare voii ascunse a lui Dumnezeu? Dacă te întrebi cu privire la voia decretivă a lui Dumnezeu, trebuie să știi că nu poți să te afli în afara voii decretive a lui Dumnezeu. Dar, din nou, aceasta nu este treaba ta. Iar singura cale de a afla voia ascunsă a lui Dumnezeu pentru tine astăzi este să aștepți până mâine. Ziua de mâine îți va clarifica care a fost voia ascunsă a lui Dumnezeu pentru tine astăzi. Iar mâine nu vei încerca să afli voia ascunsă a lui Dumnezeu cu privire la poimâine deoarece este voia ascunsă a lui Dumnezeu. Și, iarăși, noi dorim să aflăm voia lui Dumnezeu în termenii viitorului, pe când accentul în Scriptură este pus pe voia lui Dumnezeu pentru noi în termenii prezentului, iar acest lucru are de-a face cu poruncile Lui.

Haideți să ne întoarcem la Deuteronom 29:29: "Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru." Și nu vreau să fiu superficial când spun că aceste lucruri nu sunt treaba voastră, însă un lucru putem să spunem cu certitudine, și anume că ele nu sunt ale voastre. Ele sunt ale lui Dumnezeu. Și ceea ce Îi aparține Lui, în această privință, nu vă aparține vouă. Nu-mi aparține mie. Iată de ce aceste lucruri nu sunt treaba noastră, pentru că ele nu sunt proprietatea noastră. Ele sunt proprietatea Lui. ÎNSĂ acele lucruri care sunt descoperite sunt ale noastre. Aceasta înseamnă că Dumnezeu a luat ceva din planurile și dorințele ascunse ale minții Sale, îndepărtând astfel secretul. A dat voalul la o parte. Aceasta este revelația. O revelație (descoperire) este o arătare a ceea ce este ascuns. O dezvăluire a ceea ce odată era ascuns iar acum Dumnezeu a binevoit să dăruiască această binecuvântare de nespus poporului Său pentru ca acesta s-o împărtășească cu noi. S-o împărtășească nu în sensul informației comunicate. Folosim, e adevărat, termenul a împărtăși în acest sens. Dacă îmi depun mărturia personală spun, "permiteți-mi să împărtășesc ceva cu voi", iar după aceea îmi împărtășesc punctul de vedere pe care voi veți voi sau nu să-l împărtășiți cu mine în întregime.
Însă, în orice caz, când Dumnezeu Își împărtășește cunoașterea cu noi, aceasta înseamnă a împărtăși în ideea emiterii ei, în ideea de a da voie altcuiva de a participa la această cunoaștere și a o folosi. În felul acesta Dumnezeu ne dăruiește ceea ce, de drept, Îi aparține Lui. Această cunoaștere, care este a noastră prin revelație, Îi aparține de drept lui Dumnezeu însă Dumnezeu spune: "este a voastră, v-o dăruiesc vouă". Aceasta este ceea ce spune autorul Deuteronomului aici; Moise spune că lucrurile ascunse Îi aparțin lui Dumnezeu însă ceea ce El ne-a revelat ne aparține nouă. Și nu numai nouă, ci și seminței noastre sau copiilor noștri.
Acum, întoarceți-vă în cartea Deuteronom și observați că preocuparea lui Moise este legată de faptul că acea posesiune binecuvântată și de nespus, acea proprietate a cunoașterii pe care Dumnezeu a luat-o din propria Sa minte și a dăruit-o poporului Său, este dăruită nu numai pentru noi, ci și pentru copiii noștri. Iar prioritatea de a transmite această cunoaștere copiilor noștri este unul din principalele accente ale acestei cărți. Oare de ce? Pentru ca noi să putem împlini toate cuvintele acestei legi. Vedeți, din nou, voia revelată a lui Dumnezeu este dată în și prin voia normativă iar această revelație este dată pentru ca noi să putem face ceva anume; pentru ca să putem fi ascultători.

Permiteți-mi doar să reamintesc contextul în care am discutat despre aceste lucruri. Am început prin a spune că am primit toate aceste telefoane și scrisori de la oameni care mă întrebau: "Cum pot să cunosc voia lui Dumnezeu pentru viața mea?". De ce nu mă sună să mă întrebe: "Cum pot să cunosc Legea lui Dumnezeu?" Oamenii nu mă sună să mă întrebe: "Cum pot să cunosc Legea lui Dumnezeu?", deoarece ei știu cum pot să cunoască Legea lui Dumnezeu. Trebuie doar să o caute în Biblie. Trebuie doar să studieze Legea lui Dumnezeu. Însă nu aceasta este întrebarea numărul unu pe care o primesc. De fapt, nimeni nu întreabă acest lucru: "Cum pot cunoaște Legea lui Dumnezeu?" deoarece răspunsul este extrem de simplu. Acum, ar fi cu totul altceva dacă cineva ar spune: "Cum pot păzi Legea lui Dumnezeu?" Și există oameni care sunt preocupați de acest lucru, deși nu foarte mulți. Însă, iarăși zic, ceea ce vor să întrebe cei mai mulți oameni când spun: "Cum pot cunoaște voia lui Dumnezeu?" este legat de o cunoaștere a viitorului care le este ascunsă. Iar dacă dorești să cunoști voia lui Dumnezeu în sensul a ceea ce Dumnezeu autorizează, ceea ce Îi este plăcut lui Dumnezeu, ceea ce Dumnezeu binecuvântează pentru tine, din nou, trebuie să te întorci la voia normativă, care este clară și care este Legea Lui. Poți spune: "Stai puțin! Trăim în perioada Noului Testament. Legea ține de Vechiul Testament." Aceasta este una din valorile de căpătâi ale Legii Vechiului Testament pentru creștinul Noului Testament, și anume că unele aspecte ale Legii i se aplică (înțelegem că există părți evidente din Legea Vechiului Testament care nu i se aplică creștinului Noului Testament). Adu-ți aminte că în Vechiul Testament Legea descoperă caracterul lui Dumnezeu. Legea mai descoperă poporului Său ce anume Îi este plăcut lui Dumnezeu. Prin urmare, ca un creștin nou-testamentar, studiez Legea Vechiului Testament atunci când încerc să găsesc ce anume Îi este plăcut lui Dumnezeu. Și chiar dacă o parte din acestă legislație nu este repetată în Noul Testament, descoperirea caracterului lui Dumnezeu continuă.

Tradus de Tiberiu Pop


Doctrine