Înapoi
Acasă
Biblia

A face deciziile grele să fie ușoare

de John MacArthur


V-am spus această dimineață că vreau doar să vă împărtășesc câteva lucruri foarte practice din viața mea, legate de ideea de a face deciziile grele mai ușoare. Și, în același timp vreau să scot în evidență o mulțime de lucruri din Cuvântul lui Dumnezeu. Dar înainte de aceasta aș vrea să fac o mică introducere.

Biblia este foarte explicită în ceea ce privește păcatele. Nu există nici un motiv de a ne întreba ce interzice Dumnezeu. Puteți începe cu decalogul, cele 10 porunci și veți vedea că Domnul rostește lucrurile pe care nu le permite. Sunt alte lucruri pe care Dumnezeu ne poruncește să le facem, și a nu le face înseamnă a păcătui. Noi nu suntem în necunoștință de cauză în ce privește păcatul. Lucrurile explicate în mod specific în Scriptură ne sunt foarte clare. Noi știm ce este greșit. Noi, de asemenea știm ce este bine în ceea ce privește multe lucruri, pentru că Dumnezeu ne-a spus foarte clar aceasta.

Dar noi nu vrem să vorbim despre ceea ce este specificat deja în Scriptură referitor la ce este bine și ce este rău, ci vrem să vorbim despre ceea ce se află între aceste două domenii pentru că aici se află dificultatea reală în luarea deciziilor. Dacă cineva îți oferă posibilitatea să minți, să înșeli, să ucizi pe cineva, să comiți adulter, să poftești, aceste lucruri evident că sunt inacceptabile. Dacă cineva îți propune ideea de a citi Biblia, de a te ruga, a mărturisi, de a-L împărtăși pe Domnul Isus Hristos și Cuvântul Lui cu cineva care are nevoie să îl audă, acest lucru cu siguranță este bun.

Dar cum stau lucrurile cu tot ceea ce este la mijloc și despre care Biblia nu vorbește în mod specific? Și aceasta este o categorie destul de largă. De exemplu, sunt câțiva oameni care spun că există anumite alimente pe care ar trebui să le mâncăm și altele pe care nu ar trebui să le mâncăm. Există anumite persoane care doresc să ne constrângă cu dieta legii din Vechiului Testament și care spun că adevărata spiritualitate este cu adevărat implicată în ceea ce mănânci. Și desigur, dacă mănânci carne de porc sau orice altceva care nu este declarat "koșer" de Vechiul Testament, păcătuiești.

Alții, ar spune că poți bea numai anumite băuturi. Dacă bei anumite lucruri, păcătuiești. Dacă bei dintr-o altă categorie, nu păcătuiești. Sunt multe lucruri de spus în legătură cu aceasta bazat pe Scriptură, dar nu există nici o interdicție referitor la ceea ce să bem sau nu.

Unii oameni cred, și acest lucru poate părea ciudat, dar este adevărat, unii cred că sportul constituie un păcat. De fapt, cunosc pe cineva, care este foarte convins în privința aceasta, și care a spus că scrie o carte despre păcatul de a face sport. Pentru unii dintre voi nu este păcat, este un dumnezeu. Și îngenuncheați și vă închinați lui... de câte ori se ivește ocazia.

Sunt unii care cred că televizorul este păcat. Dacă ai televizor, nu ești spiritual. Sunt alții care sunt ca momâile. Stau și se holbează la el. Nu contează ce se difuzează, chiar și un simplu test le gâdilă imaginația și îl privesc până le "pușcă siguranța".

Unii spun că dacă mergi la film comiți un păcat. Dacă intri într-o sală de cinematograf, ești părtaș la fărădelege. Dacă îți dai banii...deși habar nu am cât costă un bilet la film... plătești industria producătoare de filme neevlavioase. Alții spun: ,,Ei bine, poți merge la film, pentru că este un divertisment, este recreativ, și poți contempla frumusețea unui anumit scenariu" și așa mai departe.

Sunt oameni care cred că dacă faci și altceva duminica decât să șezi și să citești din Biblie, comiți un păcat. Nu comiți ... când eram mic, îmi aduc aminte fiind într-un anumit oraș pe coasta de est în Philadelphia, nu era îngăduit să faci nimic duminica recreativ. Veneam acasă îmbrăcați în micile noastre costume Lord Fauntlerroy cu gulerele scrobite și o cravată micuță și ședeam pe canapea toată ziua. Nu aveam voie să citim paginile cu desene pentru copii din ziare, nu aveam voie să citim pagina sportivă, nu aveam voie să ne uităm la TV, nu aveam voie să ieșim în curte să ne jucăm prinsea, nu aveam voie să ne plimbăm. Ședeam. Singurul păcat pe care îl puteam comite și aveam voie să-l comitem era păcatul lăcomiei. Duminica aveam voie în mod literal să ne umplem burțile sau să ne îndopăm. Și desigur, cele mai multe dintre femei își petreceau toată dimineața gătind o masă copioasă cu care păcătuiam toată după amiaza, dar nu ... n-o puteam rata. Și astfel eram prinși de consecința păcatului nostru. Dar păcatul acesta era tolerabil. Și în cele mai multe dintre cercurile evanghelice este încă tolerat... dovada fiind formatul celor mai mulți dintre evanghelici. Dar oricum... noi ne abținem de la el.

Îmi aduc aminte că aveam voie ca și copil să joc cărți. Aveai voie să joci cărți atâta timp cât între ele nu erau jokeri, cărți de pică, de treflă și altele de genul acesta. Dacă acestea aveau pe ele orice altceva erau bune. Dar dacă aceste însemne erau tipărite pe ele, deveneau un lucru păcătos și era exclus ca vreo persoană respectabilă care punea mâna pe o asemenea carte și să nu o pună imediat jos înainte ca să comită vreun păcat. Aveai voie să joci altfel de cărți, să strigi și să arunci din pricina tensiunii anumite lucruri, dar trebuia să fii foarte atent la felul cărților pe care puneai mâna.

Au fost oameni care credeau că anumite jocuri sunt păcătoase. Anumite jocuri ca Monopoly învățau materialismul și de aceea ar fi trebuit să existe jocuri ca ,,Umilință și Sărăcie" pentru cei care doreau să ajungă la adevărata spiritualitate chiar și prin lucrurile recreative.

Apoi sunt oameni care cred că este păcat să pui o țigară în gură, să o aprinzi și să scoți fum pe nas. Tocmai am venit din Carolina de Nord și i-am văzut pe cei mai mulți dintre diaconi fumând. Și am întrebat pe cineva cum de acest lucru nu este păcat și mi-au spus că toți cultivă tutun pe acolo și că nu este păcat.

Dar, sunt alții care spun că dacă ai părul prea lung, este păcat. Și dacă este prea scurt, acesta nu este un păcat numai dacă este scurt de tot, și prin asta se înțelege că ești homosexual, așa că trebuie găsită calea de mijloc ca să nu păcătuiești până la urmă.

Sunt alți oameni care cred că anumite stiluri de îmbrăcăminte sunt oglinda unei societăți păcătoase. În ceea ce mă privește, nu prea înțeleg moda de astăzi. Chiar n-o înțeleg. Personal, cred că Dumnezeu este simetric. Înțelegeți? Eu cred că Dumnezeu este simetric. Îi place ca ceea ce purtați să fie egal în ambele părți. Dar eu văd haine care atârnă care încotro. Adică, lucruri nebunești care parcă explodează în jurul celor care le poartă. Dar eu cred că Dumnezeu este un Dumnezeu al simetriei. Oricum ... acesta sunt eu. Îmi place să am buzunare în ambele părți ale cămășilor mele. Ce pot să zic?

Și sunt alții care cred că anumite stiluri de muzică sunt păcătoase. Muzica rock este păcătoasă. Și s-ar putea să fim de acord cu acest lucru. Muzica country și western este prin absolut sanctificată. Dar să te ferești să asculți cuvintele.

Sunt unii oameni care cred că e în regulă ca fetele și băieții să înoate în același loc, și sunt alții, mai ales în partea de sud, care cred de exemplu că acest lucru este un păcat. Ei îl numesc ,,baie mixtă" și lucrul acesta este interzis.

Dar sunt mult lucruri ca acestea care intră în categoria celor despre care Biblia nu spune nimic clar și de aceea sunt lăsate la alegerea și decizia noastră. Calea cea mai ușoară este să se facă o listă de reguli. Acest lucru este foarte ușor. Noi vom decide doar. Strângem un comitet și vom spune aceasta este greșit, aceasta este greșit, aceasta este greșit, aceasta este bine. Nu trebuie decât să trăim după aceste reguli. Și dacă respecți aceste reguli, spunem că ești spiritual. Și dacă nu le respecți, te numim firesc. Aceasta este soluția cea mai ușoară.

Ca și creștini, este necesar să știm cum să luăm decizii în privința acestor lucruri. Sunt lucruri pe care le întâlnim în fiecare zi. Cum decidem? Ei bine, voi începe prin a vă da niște principii, în regulă? Începem să le prezentăm. Nu voi petrece prea mult timp cu ele, decât că vi le voi împărtăși. Eu folosesc aceste principii în viața mea personală. Într-o zi m-am așezat pe un scaun și le-am așternut pe hârtie. Ele sunt doar rezultatul propriei mele experiențe. N- am studiat pentru a le afla, sunt lucruri cu privire la care mă întreb de câte ori sunt pus în situația de a lua decizii care nu sunt "albe" sau "negre" în Biblie. Cu cât învățați să aplicați aceste lucruri, cu atât mai repede vă veți bucura de experiența voastră spirituală și veți înțelege ce înseamnă să fiți liberi în Hristos și în același timp să vă supuneți pe deplin scopului Său perfect.

Principiul numărul unu, și vor fi zece cred, dacă avem timp. Numărul unu, și deja îmi spuneți că nu vom avea timp, dar vă voi îndupleca eu ... primul, prieteni, despre care voi vorbi în următoarele minute... numărul unu: vreau să vă pun această întrebare: va fi profitabil din punct de vedere spiritual? Va fi profitabil din punct de vedere spiritual? Uitați-vă împreună cu mine la 1Corinteni 6:12. Un text familiar pe care doresc să îl citim. L-am studiat detaliat în studiul nostru asupra acestei epistole minunate. Dar observați cu atenție versetul 12: ,,Toate lucrurile îmi sunt îngăduite". Acum dați-mi voie să vă spun că prin aceasta eu înțeleg că toate lucrurile în afara celor neîngăduite, sunt îngăduite. Asta vrea să spună. Sunt câteva lucruri în Scriptură despre care deja se spune că sunt neîngăduite sau păcătoase. El nu se referă la acele lucruri. Ceea ce spune Pavel aici este că toate lucrurile în afara celor neîngăduite sunt îngăduite. Ați înțeles? Toate lucrurile aflate pe un teren de mijloc, acel domeniu non-moral sunt îngăduite pentru mine. Toate lucrurile care nu sunt neîngăduite sunt îngăduite pentru mine. ,,Dar nu toate sunt de folos" și aceasta înseamnă literal că nu toate lucrurile sunt în avantajul meu spiritual, adică nu toate sunt profitabile pentru mine.

Deci îmi pun întrebarea pe care și-o pune Pavel: va intensifica decizia mea creșterea vieții mele spirituale? Va cultiva ea evlavia? Aceasta este o întrebare dreaptă, o întrebare de bază. Va încuraja ea evlavia? Va fi ea profitabilă pentru mine? Va fi în avantajul meu? Va fi un beneficiu pentru mine?

Există lucruri care nu sunt rele în sine. Mă gândesc la dormit. Dormitul nu este greșit, este bun. Încerc și eu să mai dorm câteodată. Mi-ar place să dorm mai mult decât sunt în stare. Dar nu e nimic greșit în a dormi. De fapt, nu e nimic greșit să dormi mai mult. Ați așteptat vreodată o dimineață în care să puteți dormi mai mult? Sigur că da. Câteodată se întâmpla că ați vrea să dormiți mai mult duminica dimineața, dar Domnul v-ar pedepsi pentru asta. Însă vreau să spun că toți așteptăm zile în care să putem dormi mai mult, pentru că este un lucru plăcut. Dar acest lucru bun, de a dormi mai mult pentru a recâștiga odihna fizică, dacă este practicat prea des, nu va fi în beneficiul vostru spiritual, pentru că va încuraja, ce anume? Lenea. A dormi mai mult din când în când nu este greșit, dar creează un alt obicei, și anume cel de moleșeală. Și aceasta nu este spre beneficiul vostru.

Există multe lucruri ca acestea în viață. Indiferent ce este, puneți-vă întrebarea: este benefic din punct de vedere spiritual pentru mine? Este profitabil pentru mine? Este în avantajul meu? Cultivă lucrul acesta evlavia în viața mea?

Cu alte cuvinte, nu tratez viața spunându-mi: ,,Pot face asta și să scap cu fața curată?" Ci privind la viața mea îmi spun: ,,Dacă fac asta, voi fi mai evlavios? Va fi profitabil din punct de vedere spiritual pentru mine?" Haideți să numim acest principiu, și îl puteți nota, principiul utilității. Este util pentru beneficiul meu spiritual?

Principiul numărul doi - și vreau să știți că nu voi trata aceste principii în mod aprofundat - este paralel și apropiat de primul: mă va zidi? Mă va zidi? Dacă privesc la lucrul acela în mod izolat, este el profitabil din punct de vedere spiritual pentru mine? A doua întrebare: mă pune decizia mea pe calea care mă duce spre o mai mare maturitate spirituală? 1Corinteni 10:23, ne vorbește în fond despre aceeași idee: ,,Toate lucrurile sunt îngăduite..." , aceasta înseamnă că toate lucrurile în afara celor neîngăduite sunt îngăduite...toate lucrurile care nu sunt bune sau rele în ele însele... ,,toate lucrurile sunt îngăduite dat nu toate sunt de folos" - același gând. Apoi urmează: ,,Toate lucrurile sunt îngăduite dar nu toate zidesc".

Deci pun întrebarea: mă zidește lucrul respectiv? Și cuvântul este oikodomeo, care înseamnă a zidi o casă. Va atrage această decizie după sine alte lucruri care să crească stabilitatea mea spirituală, tăria mea și maturitatea mea? 1Corinteni 14:26 spune: ,,... toate să se facă spre zidirea sufletească." Pavel spune în 2 Corinteni 12:19 " ... toate aceste lucruri le spunem, preaiubiților, pentru zidirea voastră". În 1 Corinteni 9:24, Pavel spune: Nu știți că cei ce aleargă în locul de alergare, toți aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergați dar în așa fel ca să căpătați premiul!" Fiecare om angajat într-o competiție atletică este temperat, adică se înfrânează în toate lucrurile. De ce? Pentru că dorește să câștige. Versetul 27: ,,Și mă port aspru cu trupul meu" (în limba engleză ,,îl supun"). Pavel vrea să spună ,,îmi țin trupul în frâu" adică îl stăpânește cu violență. Dacă vreți ,,învinețesc ochiul trupului meu, îl pocnesc în ochi cu scopul de a-l stăpâni pentru ca ceea ce fac să mă zidească". O altă traducere ar fi ,,îmi robesc trupul".

Sincer să fiu, și trebuie să admitem sincer acest lucru, cei mai mulți dintre noi suntem sclavii dorințelor noastre trupești, nu-i așa? Adică vreau să spun că răspundem la impulsurile noastre fizice oricare ar fi ele. De aceea am afirmat mereu că în ceea ce privește autocontrolul și autodisciplina există câteva elemente cheie. Dacă vă aduceți aminte am vorbit despre ele cu câteva luni în urmă. A deveni o persoană disciplinată, trebuie să te antrenezi în domeniul acesta. Și eu folosesc o mulțime de lucruri mărunte dar practice în sensul acesta, ca de exemplu, să încep mereu cu cea mai dificilă sarcină. Asta te ajută să înveți autodisciplina. Un alt lucru care mă ajută, este să fiu punctual. Pentru a face asta, este necesar să-ți ordonezi diversele elemente ale vieții, astfel încât să te ajute să ajungi la locul potrivit la timpul potrivit, hotărât mai dinainte. Asta înseamnă control. Adică a pune lucrurile împreună și coordona. Și un alt lucru care mă ajută este să învăț să spun nu, atunci când ai tot dreptul să spui da. Cu alte cuvinte, când ai tot dreptul să ieși în oraș cu soția ta, să mâncați copios după care să luați câte o înghețată cu sos de ciocolată, sau să mâncați orice altceva, să poți spune nu trupului tău, adică să-i spui ,,Vezi, sunt încă în control". Cultivă autocontrolul în viața ta. Când îți controlezi dorințele cu mintea, îți antrenezi ,,mușchii" potriviți pentru a fi evlavios.

Deci îmi pun întrebarea: dacă fac lucrul acesta, mă zidește? Mă întărește? Mă va ajuta să mă asemăn mai mult cu Hristos? Mă va direcționa spre o maturitate spirituală mai mare? Haideți să numim acest principiu, principiul edificării. Deci până acum au fost principiul utilității și principiul edificării.

Al treilea principiu - și pentru acesta vă rog să deschideți împreună cu mine la Evrei capitolul 12 - ne determină să ne punem a treia întrebare. Sunteți pregătiți? Aceasta este latura negativă a celor două principii pe care tocmai le-am menționat. Îmi va încetini alergarea? Dacă alerg așa cum spune 1Corinteni 9, dacă alerg pentru a câștiga un premiu, atunci trebuie să mă întreb dacă lucrul respectiv îmi încetinește alergarea. Observați versetul 1 din Evrei 12, că noi ne aflăm într-o cursă, o cursă a credinței. În capitolul 11 am văzut o mulțime de oameni care au trăit prin credință și care sunt mărturii vii ale validității trăirii prin credință. Ei sunt norul de martori care ne îndeamnă să trăim prin credință. Cunoașteți pasajul începând cu versetul 4: ,,Prin credință Abel... prin credință Enoh... prin credință Noe ... prin credință Avraam... prin credință Sara... prin credință Iacov... Isaac, prin credință Iosif... prin credință Moise." Și continuă să vorbească despre căderea prin credință a zidurilor Ierihonului, despre credința prostituatei Rahav, și apoi despre credința lui Ghedeon, Barac, Samson, Iefta, David, Samuel, a profeților și așa mai departe. Bărbați și femei, toți au trăit prin credință.

Având atâția oameni care mărturisesc despre viața de credință și noi trebuie să trăim prin credință, să alergăm în cursa credinței. Pentru a face acest lucru cu succes, observăm din versetul 1 că trebuie să înlăturăm orice piedică și păcatul care ne înfășoară atât de ușor, și să alergăm îndurând în cursa care ne stă înainte privind la Isus care este autorul și desăvârșirea credinței noastre și care pentru bucuria care-I stătea înainte a suferit crucea, a disprețuit rușinea și acum stă la dreapta lui Dumnezeu.

Lucrul important pe care vreau să-l observăm este ,,să dăm la o parte orice piedică și păcatul". Ce concluzie rezultă de aici? Că piedica este diferită de ce anume? De păcat. Noi trebuie să lăsăm păcatul deoparte și trebuie să înlăturăm și piedica. Ei bine, care este diferența? A alerga în această agon (cuvântul grecesc pentru cursă) de unde provine cuvântul agonie, a trăi această copleșitoare viață de credință cere hotărâre, perseverență, autodisciplină. Și pentru a face acest lucru, noi trebuie să dăm la o parte orice piedică ca de altfel și păcatul.

Acum ce înseamnă ,,orice piedică"? Cuvântul este ogkos, care înseamnă greutate. Nu este păcat. Este o cantitate în plus, fără rost, ceva care ne trage în jos, care ne distrage de la îndeplinirea priorităților, ne distrage atenția, ne consumă energia, ne diminuează entuziasmul pentru lucrurile lui Dumnezeu.

Să ne gândim la un atlet care concurează la proba de 100 de metri, și să presupunem că înainte de a alerga cei 100 de metri în cadrul unui eveniment sportiv mondial, iese în oraș, se îmbată, comite păcatul desfrâului, se întoarce și încearcă să alerge. El ar alerga fără să fi dat păcatul la o parte. El a păcătuit împotriva propriului trup și și-a risipit forța, putere. Dar să presupunem că este antrenat perfect, că a făcut tot ceea ce trebuia în cadrul procesului de pregătire, că a fost în cea mai bună formă fizică, că s-a făcut tot ceea ce era nevoie în antrenarea lui, că viața lui morală era curată, că nu a fost indulgent cu trupul lui, dar s-a decis să concureze în ghete de luptă și într-o haină de lână. Acest lucru nu ar fi păcătos, dar ar fi prostesc. Aceasta ar fi o greutate nefolositoare.

Să mă exprim mai simplu. Este oare păcat să ieși cu soția ta sâmbăta seara, să luați masa împreună, să mâncați copios și apoi să vă plimbați cu mașina și să stați în fața lunii pe plajă, și să spui soției tale cât de mult o iubești și să te întorci acasă la două noaptea? Nu. Veți spune: ,,Aș vrea ca și soțul meu să facă așa". Dar să dăm o nouă dimensiune lucrurilor. Duminica dimineața la ora 8 ai întâlnire de rugăciune, iar la 8:30 trebuie să înveți din Cuvântul lui Dumnezeu. Dați-mi voie să vă spun că nu este păcat ceea ce am spus mai sus, dar este o greutate nefolositoare care va avea impact asupra capacității tale de acțiune in dimineața următoare.

Deci sunt câteva lucruri în viețile noastre, pe care le restricționăm pe motivul că ne-ar încetini alergarea, nu-i așa? De aceea pentru mine, de exemplu, sâmbăta seara este un timp foarte sacru. Este timpul ,,nu fac nimic". Îmi aduc aminte că pe vremea când băieții mei jucau fotbal american (și sunt mulțumitor că ultimul dintre ei, Mark, tocmai și-a încheiat cariera fotbalistică) în serile fotbal america de sâmbătă, ieșeam împreună cu ei. Și atunci când joacă fiul tău, te implici și tu în totalitate în acel joc. Eram implicat oricum, pentru că și eu am jucat fotbal și îmi plăcea foarte mult. Așa că îți privești fiul, emoțiile tale se intensifică la maxim, te întorci de la meci, îl reiei de câteva ori în mintea ta, mai ales dacă fiul tău își rupe piciorul și e la spital, așa cum s-a întâmplat anul trecut, când și-a rupt femurul lângă încheietură și am stat treji jumătate din noapte, iar dimineața următoare am predicat din Cuvântul lui Dumnezeu ... și așa mai departe. Nu faci decât să îți canalizezi greșit emoțiile și procesele mentale. Nu este greșit să mergi la meciul de fotbal al fiului tău, decât doar în cazul în care crezi că fotbalul este un păcat. Și cred că acesta este un privilegiu. Dar problema este că adaugi vieții tale o greutate nefolositoare. Nu ai nevoie de asta. Nu trebuie să te împovărezi cu lucrul acesta.

Există mai multe forme de greutăți de acest fel... legalismul, ceremonialul, risipa inutilă a timpului care ne stoarce energia și ne dă peste cap prioritățile. Deci trebuie să vă puneți o întrebare simplă: îmi încetinește alergarea în cursa spirituală? Nu aș face nici un lucru care mi-ar încetini randamentul în slujirea mea pentru Hristos. Poate fi ceva care în sine și în afara lui nu este rău, dar poate deveni o greutate nefolositoare pe care trebuie să o port. Să numim acest principiu, principiul excesului.

Numărul patru...mă va atrage în robie? Mă va atrage în robie? 1Corinteni 6:12, versetul cu care am început: ,,Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine." Nu mă voi lăsa adus sub puterea vreunui lucru. Nu voi îngădui nici unui lucru să mă stăpânească.

Nu ar trebui să îngăduim vreodată ca un lucru non-moral să devină stăpânul nostru. Și cu toate acestea sunt oameni... gândiți-vă la om, regele creației, așa cum îl descrie Psalmul 8: ,,Ce este omul ca să Te gândești la el? Și fiul omului, ca să-l bagi în seamă? L-ai făcut cu puțin mai prejos decât Dumnezeu, și l-ai încununat cu slavă și cu cinste. I-ai dat stăpânire peste toate lucrările mâinilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui: oile și boii laolaltă, fiarele câmpului, păsările cerului și peștii mării, tot ce străbate cărările mărilor". Dar nu este uimitor faptul că omul renunță la suveranitatea lui în schimbul lucrurilor mărunte? Câți oameni nu s-au transformat în paraziți pentru că nu se pot controla în ceea ce privește vinul? Câți oameni nu au murit pentru că nu au putut rezista tutunului? Câți oameni nu sunt care își lasă viețile conduse literal de televizor, care nu este altceva decât o cutie cu o grămadă de fire inventată de om, regele pământului? Dintr-odată televizorul devine rege, suveran și omul nu este altceva decât sclavul lui. Drogurile inventate și descoperite de om în beneficiul celor care au nevoie de ele, devin stăpânul atâtor bărbați și femei.


Umblarea Creștinului | următoarea pagină